Kawowe lody z nektarynką

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ziarna kawy tłuczemy w moździerzu na duże kawałki. Mleko i śmietanę zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Przelewamy przez sito i ponownie podgrzewamy.

Żółtko i cukier ubijamy na krem. Dolewamy powoli gorącą śmietanę z kawą, mieszając. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.

Nektarynkę myjemy, pestkę wyjmujemy, miąższ kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do lodowej masy i wstawiamy w płytkiej misce na min. 4 godziny do zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Lody porcjujemy na kulki.

Wskazówka: lody możemy również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy

Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:55 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem

Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 5 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem

Purée z dojrzałych brzoskwiń w zestawieniu z nutą melisy cytrynowej – doskonała propozycja na letnie orzeźwienie!

Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Lody truskawkowe z bazylią

Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.

Lody truskawkowe z bazylią

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2947 dni temu
    a co ze świeżym żółtkiem...nie ma ryzyka salmonelli?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2946 dni temu
    Żółtko zaparzamy mieszanką mleka, śmietany i kawy :)
  • Gość Gość
    3427 dni temu
    Spróbuje zrobić z rodzicami chodze do 5 klasy i mam 2 ulubione smaki lodów smerfowe których niestety tu nie ma ale drugie moje ulubione lody to lody kawowe Na które jest przepis tutaj więc postaram się przygotować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3426 dni temu
    Koniecznie daj znam znać, czy Ci zasmakowały :)
  • Gość Gość
    3232 dni temu
    Hodze do 1 i robie sam
  • Gość Gość
    3553 dni temu
    Lody kawowe wyszly wysmienicie! Robilam wczesniej lody z innego przepisu ale wyszly mi krysztalki lodu i nie byly zbyt smaczne. Ten przepis jest bardzo dokladny a lody wychodza warte grzechu. Ja dodalam brazowy cukier zamiast bialego i kawe sypana o smaku orzechowym ktora pozniej tez przecedzilam. Pycha.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3553 dni temu
    Kawa o smaku orzechowym - to brzmi naprawdę pysznie! :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!