Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota kuchennego MC Smart

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE JAJEK

Gotujemy jajka za pomocą termorobota kuchennego MC Smart przy użyciu programu: gotowanie jaj. Ustawiamy parametry wg wielkości jajek i wybieramy opcję gotowania: na półtwardo. Do pojemnika wlewamy 500 ml zimnej wody. Schłodzone jajka wkładamy do wkładu do gotowania, a ten umieszczamy w pojemniku miksującym. Ugotowane jajka wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skorupek.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE CHRUPIĄCEGO BOCZKU

Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego. Całość podsmażamy, wykorzystując program przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minut z otwartą górną pokrywą. Zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą szpatułki na dno pojemnika. Następnie przekładamy ostrożnie do miseczki same skwarki. Wytopiony z boczku tłuszcz zostawiamy w pojemniku.

KROK 3: PRZYGOTOWANIE WARZYW

Do pojemnika miksującego wkładamy cebulę. Siekamy ją, wykorzystując program: gotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 8. Tak przygotowaną cebulę, używając szpatułki, zgarniamy na dno pojemnika. Potem bierzemy 500 g pokrojonej w kostkę (4 cm) młodej kapusty i wszystko miksujemy. Termorobota kuchennego MC Smart ustawiamy na program: gotowanie wg własnych ustawień / czas 8 sekund / obroty 6.

Potem obieramy i kroimy w kostkę 5 ziemniaków, dodajemy je do całości wraz z bulionem (700 ml) oraz piramidką smaku. Wszystko gotujemy, używając programu: gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 20 minut / obroty 1.

Po tym czasie ostrożnie otwieramy pokrywę. Usuwamy piramidkę smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżkami soku z cytryny oraz 1 łyżką sosu sojowego. Dodajemy pęczek koperku i 50 g masła. Uruchamiamy program: gotowanie według ustawień własnych / czas 15 sekund / obroty 8.

KROK 4: PODAJEMY KREM

Zupę przelewamy na talerze i dekorujemy ją 4 łyżkami jogurtu, ugotowanym jajkiem, chrupiącym boczkiem, 1 łyżką koperku oraz 2 łyżkami oliwy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!