Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.
Sposób przygotowania:
SEROWE SCONES
KROK 1: ROZDRABNIAMY SER
Cheddar przekładamy do pojemnika miksującego i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Tak przygotowany ser przekładamy do miski.
KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę i sól. Składniki mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę i przekładamy do suchych składników w pojemniku miksującym. Całość mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Następnie do pojemnika dodajemy ¾ przygotowanego sera i mleko. Ze składników wyrabiamy ciasto, używając programu ugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.
KROK 4: FORMUJEMY SCONES
Wyrobione ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy je na koło o grubości ok. 4 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok. 6 cm z ciasta wycinamy cztery scones.
WSKAZÓWKA! Zamiast wycinania za pomocą foremki ciasto możemy pokroić w trójkąty.
KROK 5: PIECZEMY SCONES
Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i oprószamy pozostałym serem. Bułeczki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.
KREM Z PAPRYKI
KROK 1: SIEKAMY PAPRYKĘ
Do pojemnika miksującego przekładamy papryki pozbawione gniazd nasiennych i siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobnione papryki przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z czosnkiem przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy oliwę, połowię masła i wędzoną paprykę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
KROK 3: PODSMAŻAMY POMIDORY
Do podsmażonych składników dodajemy posiekaną paprykę i krojone pomidory. Całość ponownie podsmażamy, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / czas 7 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 4: GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy bulion i całość gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo. Następnie do zupy dodajemy pozostałe masło, doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku i miksujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7.
KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy gorącą, skropioną odrobiną oliwy, z dodatkiem scones.
Zobacz podobne
przepisy
Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Zupa krem z cukinii z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)