Krem z papryki z serowymi scones

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.

Sposób przygotowania:

SEROWE SCONES

KROK 1: ROZDRABNIAMY SER

Cheddar przekładamy do pojemnika miksującego i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Tak przygotowany ser przekładamy do miski.

KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę i sól. Składniki mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Masło kroimy w kostkę i przekładamy do suchych składników w pojemniku miksującym. Całość mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Następnie do pojemnika dodajemy ¾ przygotowanego sera i mleko. Ze składników wyrabiamy ciasto, używając programu ugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.

KROK 4: FORMUJEMY SCONES

Wyrobione ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy je na koło o grubości ok. 4 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok. 6 cm z ciasta wycinamy cztery scones.

WSKAZÓWKA! Zamiast wycinania za pomocą foremki ciasto możemy pokroić w trójkąty.

KROK 5: PIECZEMY SCONES

Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i oprószamy pozostałym serem. Bułeczki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.

KREM Z PAPRYKI

KROK 1: SIEKAMY PAPRYKĘ

Do pojemnika miksującego przekładamy papryki pozbawione gniazd nasiennych i siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobnione papryki przekładamy do miski.

KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z czosnkiem przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy oliwę, połowię masła i wędzoną paprykę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.

KROK 3: PODSMAŻAMY POMIDORY

Do podsmażonych składników dodajemy posiekaną paprykę i krojone pomidory. Całość ponownie podsmażamy, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / czas 7 minut / temperatura 100°C / obroty 1.

KROK 4: GOTUJEMY ZUPĘ

Do pojemnika miksującego wlewamy bulion i całość gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo. Następnie do zupy dodajemy pozostałe masło, doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku i miksujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7.

KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy gorącą, skropioną odrobiną oliwy, z dodatkiem scones.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!