Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Bulion podgrzej, aby w momencie użycia był ciepły.
Sposób przygotowania:
SEROWE SCONES
KROK 1: ROZDRABNIAMY SER
Cheddar przekładamy do pojemnika miksującego i wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Tak przygotowany ser przekładamy do miski.
KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę i sól. Składniki mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 4.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Masło kroimy w kostkę i przekładamy do suchych składników w pojemniku miksującym. Całość mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Następnie do pojemnika dodajemy ¾ przygotowanego sera i mleko. Ze składników wyrabiamy ciasto, używając programu ugniatanie / ciasto miękkie / czas 2 minuty.
KROK 4: FORMUJEMY SCONES
Wyrobione ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy je na koło o grubości ok. 4 cm. Za pomocą foremki o średnicy ok. 6 cm z ciasta wycinamy cztery scones.
WSKAZÓWKA! Zamiast wycinania za pomocą foremki ciasto możemy pokroić w trójkąty.
KROK 5: PIECZEMY SCONES
Scones przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i oprószamy pozostałym serem. Bułeczki pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.
KREM Z PAPRYKI
KROK 1: SIEKAMY PAPRYKĘ
Do pojemnika miksującego przekładamy papryki pozbawione gniazd nasiennych i siekamy je, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Rozdrobnione papryki przekładamy do miski.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z czosnkiem przekładamy do pojemnika miksującego. Składniki rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy oliwę, połowię masła i wędzoną paprykę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując program przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
KROK 3: PODSMAŻAMY POMIDORY
Do podsmażonych składników dodajemy posiekaną paprykę i krojone pomidory. Całość ponownie podsmażamy, bez miarki w pokrywie, używając programu przypiekanie / czas 7 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 4: GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy bulion i całość gotujemy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty w lewo. Następnie do zupy dodajemy pozostałe masło, doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku i miksujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 7.
KROK 5: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy gorącą, skropioną odrobiną oliwy, z dodatkiem scones.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
42 dni temu
Niestety scones (wykonane dokładnie według przepisu) wyszły ciężkie i praktycznie surowe jak glina.
Odpowiedz