Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię aluminiową
Sposób przygotowania:
Krok 1: Pieczemy ziemniaki
Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie nożem z każdej strony. Nacieramy je 1 łyżką oliwy i oprószamy obficie solą. Przekładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż staną się miękkie w środku.
Krok 2: Przygotowujemy nadzienie
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy solą.
Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy grzyby przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy sos sojowy i smażymy jeszcze kilka minut, aż płyn odparuje.
Krok 3: Przygotowujemy sos chrzanowy
Kwaśną śmietanę mieszamy z łyżką chrzanu i dodajemy do smaku soli i pieprzu.
Krok 4: Składamy kumpir
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie mieszamy z masłem, pozostawiając go w skórce, a następnie delikatnie oprószamy odrobiną soli. Do przekrojonych ziemniaków wkładamy po połowie pokrojonej papryki i usmażonych pieczarek.
Krok 5: Podajemy kumpir
Każdy z ziemniaków polewamy sosem chrzanowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Łazanki
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Ciasto marchewkowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)