zobacz film Kotlety jajeczne z ciecierzycą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender ręczny
  • obieraczkę do warzyw

KROK 1: Przygotowujemy masę na kotlety

Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do masy jajecznej dodajemy płatki owsiane i posiekany szczypior. Mieszamy.

KROK 2: Smażymy pieczarki

Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.

KROK 3: Formujemy i smażymy kotlety

Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.

Kotlety obracamy dwukrotnie, by były usmażone w środku.

KROK 4: Przygotowujemy sos

Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 5: Podajemy kotlety

Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.

Porcję majonezu wykładamy na talerz, na którym następnie układamy kotlety jajeczne. Podajemy je z surówką z marchwi, ćwiartką cytryny i liśćmi świeżego lubczyku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Renata Renata
    1376 dni temu
    Jedno pytanie czy je się podaje na ciepło czy na zimno ??? Bo mi to bardziej wyglada na zimna przekąskę niż obiad ...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1375 dni temu
    Renato, jak najbardziej te kotlety można potraktować również jako przystawkę na zimno, jednak zdecydowanie lepiej smakować będą na ciepło. W wersji obiadowej można również pomyśleć o bardziej klasycznych dodatkach :)
  • Beata Beata
    1636 dni temu
    Dziękuję za odpowiedź :) Tylko, że one nie były za suche a za mokre i się nie kleiły :) Stwierdziłam, że będzie z nich super sałatka :) Następnym razem mam nadzieję, że wyjdzie mi konsystencja taka jak należy i będą sięe lepiły. Do trzech razy sztuka - dziś robiłam drugi raz i...nie lepiły się :D

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1640 dni temu
    Filmik przecudny :D Tylko mi konsystencja nie wyszła...nie lepiły się...cóż ja mogłam źle uczynić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1638 dni temu
    Beato, jeśli nie pominęłaś żadnego składnika i dokładnie wymieszałaś masę, raczej nic nie poszło źle. Masa sama w sobie jest dość sucha i trudna w formowaniu. Spróbuj następnym razem zwilżać dłonie zimną wodą: kotleciki powinny dzięki temu łatwiej nabierać pożądanego kształtu. :)
  • Gość Gość
    1830 dni temu
    Zrobiłam, lekko je modyfikując. Zamiast pieczarek dałam suszone pomidory i zdecydowanie intensywniej przyprawiamy. Wyszło pysznie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1827 dni temu
    Brzmi dobrze!
  • Gość Gość
    2037 dni temu
    Haha, świetny filmik a i przepis bardzo fajny - aż spróbuję je zrobić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2036 dni temu
    Daj znać, jak Ci poszło!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!