zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender ręczny
  • obieraczkę do warzyw

KROK 1: Przygotowujemy masę na kotlety

Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do masy jajecznej dodajemy płatki owsiane i posiekany szczypior. Mieszamy.

KROK 2: Smażymy pieczarki

Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.

KROK 3: Formujemy i smażymy kotlety

Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.

Kotlety obracamy dwukrotnie, by były usmażone w środku.

KROK 4: Przygotowujemy sos

Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 5: Podajemy kotlety

Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.

Porcję majonezu wykładamy na talerz, na którym następnie układamy kotlety jajeczne. Podajemy je z surówką z marchwi, ćwiartką cytryny i liśćmi świeżego lubczyku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    166 dni temu
    Haha, świetny filmik a i przepis bardzo fajny - aż spróbuję je zrobić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    166 dni temu
    Daj znać, jak Ci poszło!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram