
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender ręczny
- obieraczkę do warzyw
KROK 1: Przygotowujemy masę na kotlety
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do masy jajecznej dodajemy płatki owsiane i posiekany szczypior. Mieszamy.
KROK 2: Smażymy pieczarki
Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.
KROK 3: Formujemy i smażymy kotlety
Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.
Kotlety obracamy dwukrotnie, by były usmażone w środku.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 5: Podajemy kotlety
Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Porcję majonezu wykładamy na talerz, na którym następnie układamy kotlety jajeczne. Podajemy je z surówką z marchwi, ćwiartką cytryny i liśćmi świeżego lubczyku.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.

Komentarze (9)
7 dni temu
Jedno pytanie czy je się podaje na ciepło czy na zimno ??? Bo mi to bardziej wyglada na zimna przekąskę niż obiad ...
odpowiedz
7 dni temu
Renato, jak najbardziej te kotlety można potraktować również jako przystawkę na zimno, jednak zdecydowanie lepiej smakować będą na ciepło. W wersji obiadowej można również pomyśleć o bardziej klasycznych dodatkach :)
267 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) Tylko, że one nie były za suche a za mokre i się nie kleiły :) Stwierdziłam, że będzie z nich super sałatka :) Następnym razem mam nadzieję, że wyjdzie mi konsystencja taka jak należy i będą sięe lepiły. Do trzech razy sztuka - dziś robiłam drugi raz i...nie lepiły się :D
odpowiedz
271 dni temu
Filmik przecudny :D Tylko mi konsystencja nie wyszła...nie lepiły się...cóż ja mogłam źle uczynić?
odpowiedz
270 dni temu
Beato, jeśli nie pominęłaś żadnego składnika i dokładnie wymieszałaś masę, raczej nic nie poszło źle. Masa sama w sobie jest dość sucha i trudna w formowaniu. Spróbuj następnym razem zwilżać dłonie zimną wodą: kotleciki powinny dzięki temu łatwiej nabierać pożądanego kształtu. :)
461 dni temu
Zrobiłam, lekko je modyfikując. Zamiast pieczarek dałam suszone pomidory i zdecydowanie intensywniej przyprawiamy. Wyszło pysznie
odpowiedz
459 dni temu
Brzmi dobrze!
668 dni temu
Haha, świetny filmik a i przepis bardzo fajny - aż spróbuję je zrobić :)
odpowiedz
668 dni temu
Daj znać, jak Ci poszło!
zobacz wszystkie