Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender ręczny
- obieraczkę do warzyw
KROK 1: Przygotowujemy masę na kotlety
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do masy jajecznej dodajemy płatki owsiane i posiekany szczypior. Mieszamy.
KROK 2: Smażymy pieczarki
Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.
KROK 3: Formujemy i smażymy kotlety
Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.
Kotlety obracamy dwukrotnie, by były usmażone w środku.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 5: Podajemy kotlety
Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Porcję majonezu wykładamy na talerz, na którym następnie układamy kotlety jajeczne. Podajemy je z surówką z marchwi, ćwiartką cytryny i liśćmi świeżego lubczyku.
Zobacz podobne
przepisy
Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Kotleciki ziemniaczane z kaszą
Kotleciki z ziemniakami, kaszą jaglaną i ukrytym w środku majerankowym twarożkiem! Przepis prosto od Karola Okrasy!
Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Pyszny sposób na bezmięsne kotlety, które wyczarujesz z twarogu, kaszy i cebuli. Ten smak docenią nie tylko wegetarianie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Wigilijny makowiec
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1376 dni temu
Jedno pytanie czy je się podaje na ciepło czy na zimno ??? Bo mi to bardziej wyglada na zimna przekąskę niż obiad ...
odpowiedz
1375 dni temu
Renato, jak najbardziej te kotlety można potraktować również jako przystawkę na zimno, jednak zdecydowanie lepiej smakować będą na ciepło. W wersji obiadowej można również pomyśleć o bardziej klasycznych dodatkach :)
1636 dni temu
Dziękuję za odpowiedź :) Tylko, że one nie były za suche a za mokre i się nie kleiły :) Stwierdziłam, że będzie z nich super sałatka :) Następnym razem mam nadzieję, że wyjdzie mi konsystencja taka jak należy i będą sięe lepiły. Do trzech razy sztuka - dziś robiłam drugi raz i...nie lepiły się :D
odpowiedz
1640 dni temu
Filmik przecudny :D Tylko mi konsystencja nie wyszła...nie lepiły się...cóż ja mogłam źle uczynić?
odpowiedz
1638 dni temu
Beato, jeśli nie pominęłaś żadnego składnika i dokładnie wymieszałaś masę, raczej nic nie poszło źle. Masa sama w sobie jest dość sucha i trudna w formowaniu. Spróbuj następnym razem zwilżać dłonie zimną wodą: kotleciki powinny dzięki temu łatwiej nabierać pożądanego kształtu. :)
1830 dni temu
Zrobiłam, lekko je modyfikując. Zamiast pieczarek dałam suszone pomidory i zdecydowanie intensywniej przyprawiamy. Wyszło pysznie
odpowiedz
1827 dni temu
Brzmi dobrze!
2037 dni temu
Haha, świetny filmik a i przepis bardzo fajny - aż spróbuję je zrobić :)
odpowiedz
2036 dni temu
Daj znać, jak Ci poszło!