
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 250 ml – 1 szt.
Przygotuj wcześniej
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
KROK 1: KROIMY RZODKIEWKI
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki można jeść od razu po wystudzeniu lub przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują do 5 dni od przygotowania.
KROK 3: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.
Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut, aż smaki się przegryzą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Ciasto na pierogi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Burek ze szpinakiem
- Sernik pistacjowy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1997 dni temu
Trzy łyżeczki soli na 250 ml to zdecydowanie za duzo, niestety rzodkiewki przez to były niejadalne.
Odpowiedz