![Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8acbefa8250e-b8ebd2722d2c-marynowane_rzodkiewki_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 250 ml – 1 szt.
Przygotuj wcześniej
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
KROK 1: KROIMY RZODKIEWKI
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki można jeść od razu po wystudzeniu lub przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują do 5 dni od przygotowania.
KROK 3: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.
Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut, aż smaki się przegryzą.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
![Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f1bf66b03595-4a39467de7-KW_17_Karol_Zapiekanka_z_dorszem_i_karczochami_6124_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.
![Śledź marynowany po mazursku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42cb9b9c3fff-d42a83302c-KW52_sledz_marynowany_po_mazursku_368993_RGB_OK_1250x700.webp)
Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.
![Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f267ddc9db62-8c803a6f0a-Beautyshoty_Ryby_08_lipiec_17713_5437_rgb_ok.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
![Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c48a0b275716-adbc9080325c-KW_24_Salatka_ze_smazonym_indykiem_i_marynowanymi_burakami_2022219646_RGB_OK_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
- Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
- Chleb z orzechów laskowych
- Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Wegański sernik na korzennym spodzie
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Sałatka z amarantusem
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Brownie z czekoladowymi kulkami
- Pasta z buraczka i rzodkiewek
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Ciasto z marcepanem
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Szparagi zawijane w szynkę
- Shake czekoladowy z trzech składników
- Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
- Wzmacniający, białkowy shake lamparta
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
- Knedle serowe z morelami
- Kulebiak z karpiem i kapustą
- Zielony koktajl
- Szparagi z szynką parmeńską
- Chleb cebulowy z kremem kminkowym
- Ryż na mleku z rabarbarem
Komentarze (1)
1544 dni temu
Trzy łyżeczki soli na 250 ml to zdecydowanie za duzo, niestety rzodkiewki przez to były niejadalne.
odpowiedz