Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności 250 ml – 1 szt.

Przygotuj wcześniej

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

KROK 1: KROIMY RZODKIEWKI

Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.

Rzodkiewki można jeść od razu po wystudzeniu lub przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują do 5 dni od przygotowania.

KROK 3: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ

Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.

Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.

Odstawiamy na 10 minut, aż smaki się przegryzą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ewelina Ewelina
    1414 dni temu
    Trzy łyżeczki soli na 250 ml to zdecydowanie za duzo, niestety rzodkiewki przez to były niejadalne.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!