Marynowane rzodkiewki i sałatka ziemniaczana

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności 250 ml – 1 szt.

Przygotuj wcześniej

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

KROK 1: KROIMY RZODKIEWKI

Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.

Rzodkiewki można jeść od razu po wystudzeniu lub przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują do 5 dni od przygotowania.

KROK 3: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ

Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.

Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.

Odstawiamy na 10 minut, aż smaki się przegryzą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ewelina Ewelina
    1684 dni temu
    Trzy łyżeczki soli na 250 ml to zdecydowanie za duzo, niestety rzodkiewki przez to były niejadalne.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!