
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności 250 ml – 1 szt.
Przygotuj wcześniej
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
KROK 1: KROIMY RZODKIEWKI
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, kroimy na równej grubości talarki. Wraz z posiekaną papryczką chili i obranym ząbkiem czosnku wkładamy do wyparzonego, suchego słoika. Dodajemy gorczycę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ
W rondelku łączymy ocet, wodę, syrop klonowy i sól. Zagotowujemy. Zalewamy rzodkiewki zalewą, tak aby całkowicie je przykryła. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia.
Rzodkiewki można jeść od razu po wystudzeniu lub przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują do 5 dni od przygotowania.
KROK 3: KROIMY WARZYWA I ZIOŁA NA SAŁATKĘ
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 1 cm. Wkładamy do głębokiej miski. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków wraz z miksem sałat i marynowanymi rzodkiewkami.
Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do warzyw.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W szklance mieszamy oliwę oraz zalewę z rzodkiewek z solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatkę. Całość mieszamy.
Odstawiamy na 10 minut, aż smaki się przegryzą.
Zobacz podobne
przepisy
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!


Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.


Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!

Zobacz przepisy
na lato
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Dressing musztardowo-miodowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1885 dni temu
Trzy łyżeczki soli na 250 ml to zdecydowanie za duzo, niestety rzodkiewki przez to były niejadalne.
odpowiedz