Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 miski
  • trzepaczkę do jajek
  • przesiewacz do mąki
  • folię spożywczą
  • ostry nóż
  • foremki do ciastek orzeszków
  • rondelek

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka odlewamy do innego pojemniczka, a żółtka dodajemy do miski. Dodajemy oba cukry i ucieramy wszystko trzepaczką.

KROK 2: DODAJEMY MĄKI

Przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.

KROK 3: DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do miski. Całość łączymy ze sobą przy pomocy rąk. Zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle zwarte, by uformować z niego kulę.

KROK 4: CHŁODZIMY CIASTO

Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą, a potem wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Miskę myjemy.

KROK 5: FORMUJEMY CIASTECZKA

Z ciasta formujemy kuleczki, a każdą z nich dzielimy na pół i dociskamy do foremek, tak aby utworzyć w nich wgłębienie.

KROK 6: PIECZEMY CIASTECZKA

Wszystkie foremki układamy na blasze do pieczenia i wsuwamy do pieca. Pieczemy 15 minut i pozostawiamy do przestygnięcia (ok. 10 minut). Wyciągamy orzeszki, foremki ponownie nadziewamy ciastem i pieczemy. Powtarzamy proces aż do momentu, w którym skończy nam się ciasto.

KREM DO CIASTEK:

KROK 7: GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM

W rondelku zagotowujemy mleko z połową porcji cukru.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Oddzielamy białka od żółtek — białka dodajemy do reszty białek, a żółtka wbijamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Ucieramy trzepaczką na gładką masę.

KROK 9: DODAJEMY PORCJĘ MLEKA DO MASY

Odlewamy ⅓ mleka z cukrem i dodajemy je do masy z żółtek. Wszystko energicznie ubijamy.

KROK 10: ŁĄCZYMY MASĘ Z RESZTĄ MLEKA

Masę z żółtek dodajemy do garnuszka z mlekiem i gotujemy, tak jak budyń, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, odstawiamy na bok i ściśle przykrywamy folią spożywczą (tak, aby dotykała budyniowej masy). Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 11: UCIERAMY MASŁO

Masło wkładamy do drugiej miski i rozcieramy je na puszystą masę.

KROK 12: DODAJEMY BUDYŃ

Do maślanej masy dodajemy wystudzony budyń i znowu ucieramy.

KROK 13: DODAJEMY ORZECHY

Orzechy drobno siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy.

KROK 14: NADZIEWAMY ORZESZKI

Każdą połówkę orzecha nadziewamy kremem, a potem zamykamy drugą połówką. Orzeszków powinno wyjść ok. 50. Życzymy smacznego!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Orzeszki - smak dzieciństwa

Orzeszki to małe, kruche przysmaki, które cieszyły się popularnością w latach 80. Ich historia sięga głębokich czasów PRL-u, kiedy to w wielu domach przygotowywano ciastka orzeszki na specjalne okazje, korzystając z babcinych przepisów na orzeszki. Do ich przyrządzenia używano specjalnych patelni (które często zwożono z Rosji), umożliwiającym przygotowanie tych wyjątkowych słodkości. Wspomnienie o orzeszkach przywołuje obrazy rodzinnych spotkań, świątecznych stołów i ciepłej, domowej atmosfery, którą z naszym przepisem na orzeszki bez trudu odtworzycie w swoich kuchniach.

Receptura na ciasto na orzeszki jest prosta, a efekt zawsze zachwyca. Kruche ciasto przygotowane z podstawowych składników takich jak mąka, masło i cukier, a potem formowane jest w kształt orzeszków przy pomocy foremek lub ręcznie. Po upieczeniu orzeszki nadziewane są różnorodnymi, budyniowymi kremami — od waniliowego, przez czekoladowy, aż po orzechowy. Te małe ciasteczka-orzeszki z kremem to nie tylko smak dzieciństwa, ale także świetny pomysł na deser, który warto odkurzyć i na stałe wpisać do swojego słodkiego menu. Warto spróbować i przekonać się, że domowe orzeszki nadziewane to przysmak warty grzechu!

Orzeszki — przepis

Jak wygląda przepis na ciastka orzeszki? Aby przygotować orzeszki nadziewane, warto zacząć od zapoznania się z tradycyjnym przepisem na orzeszki, takim, jak dawniej. Kluczowe jest tu odpowiednie przygotowanie ciasta, które powinno być delikatne i kruche. Nie może zabraknąć w nim mąki, masła, cukru i żółtek oraz odrobiny proszku do pieczenia. Ważnym elementem jest także nadzienie - klasyczne przepisy na orzeszki z foremek zawierają kremy budyniowe, waniliowe lub czekoladowe, ale można eksperymentować z różnymi smakami.

Istotnym sprzętem potrzebnym do ich przyrządzenia są specjalne foremki do pieczenia, które nadają ciastkom charakterystyczny kształt orzeszków. Można także posłużyć się specjalną patelnią (opiekaczem), jeśli ma się ją gdzieś wśród sprzętów kuchennych odziedziczonych po babci — taki przepis na orzeszki z patelni nie różni się w zasadzie niczym od receptury zakładającego wypiekanie ich w piekarniku.

Warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów przygotowywania ciasteczek orzeszków. Przede wszystkim ciasto powinno być dobrze schłodzone przed formowaniem i pieczeniem, co zapewni lepszą strukturę ciastek. Przepis na ciasteczka orzeszki wymaga cierpliwości i kontrolowania temperatury, aby ciastka były równomiernie upieczone i złociste. Przepis na orzeszki z foremek pieczone w piekarniku lub też na patelni może być nieco bardziej czasochłonny, ale efekty są warte wysiłku.

Ciasto na orzeszki z opiekacza

Jak zrobić ciasto na orzeszki? Idealne ciasto na orzeszki powinno być elastyczne i łatwe do formowania, ale jednocześnie kruche po upieczeniu. Przepis na ciasto do orzeszków zazwyczaj zawiera mąkę, masło, cukier i żółtka oraz proszek do pieczenia. Warto jednak pamiętać, że ciasto do orzeszków z opiekacza powinno być nieco bardziej zwarte i dobrze schłodzone, aby łatwo wsadzało się je w foremki z opiekacza.

Aby przygotować ciasteczka orzeszki w opiekaczu, najpierw należy rozgrzać urządzenie zgodnie z jego instrukcją obsługi. Następnie małe porcje ciasta umieścić w specjalnych wgłębieniach, starając się, aby każda porcja miała równą wielkość. Potem wystarczy zamknąć i piec ciasteczka przez kilka minut, aż staną się złociste i kruche. Każdy sprawdzony przepis na ciasto na orzeszki zawiera informacje o tym, aby kontrolować proces pieczenia i temperaturę urządzenia. Dzięki temu można uzyskać idealnie upieczone ciasteczka, które będą doskonałą bazą do nadziewania ulubionym kremem.

Masa do orzeszków

Masa do orzeszków jest kluczowym elementem, który nadaje tym słodyczom pełnię smaku. Przepisów na krem do orzeszków jest wiele, a najpopularniejszy przepis na nadzienie do orzeszków przyrządza się z budyniu. Aby przygotować szybki krem do orzeszków, należy najpierw rozpuścić masło na małym ogniu, a następnie dodać do niego mleko i inne składniki, a potem dokładnie wymieszać. Po uzyskaniu jednolitej masy, dodaje się pokruszone orzechy włoskie, laskowe lub migdały, aby nadać nadzieniu chrupkości. Ważne jest, aby masło było dobrze rozpuszczone i połączone z mlekiem, zapewniając odpowiednią konsystencję nadzienia.

Jaki inny krem pasuje do orzeszków? Do przepisu na masę do orzeszków warto dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub rumu, by wzbogacić jego smak. Nadzienie można przyrządzić także z kremu na bazie mleka skondensowanego, czekolady czy masła orzechowego z różnymi dodatkami. Nadzienie do orzeszków warto nakładać przy pomocy małej łyżeczki, aby równomiernie rozprowadzić masę w każdym orzeszku. Należy pamiętać o tym, aby ciasteczka z nadzieniem dobrze schłodzić przed podaniem.

Orzeszki z kremem orzechowym — triki i porady

Orzeszki z kremem orzechowym to wyjątkowy przysmak, który wymaga kilku trików, aby wyszedł idealnie. Jak zrobić orzeszki, które będą idealnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Warto postawić na sprawdzony przepis na orzeszki, który uwzględnia odpowiednie proporcje składników. Ważne jest, aby ciasto było odpowiednio schłodzone przed pieczeniem, co ułatwi ich formowanie.

Przepis na ciasteczka orzeszki z kremem można urozmaicić, dodając do kremu drobno posiekane orzechy, suszone owoce, kawałki czekolady czy pokruszone herbatniki. Należy pamiętać, aby dobrze wymieszać krem, aby był gładki i jednolity. Przed nadziewaniem ciasteczek, trzeba upewnić się, że są całkowicie ostudzone, co zapobiegnie rozpuszczeniu kremu. Gotowe orzeszki ciasteczka należy potem umieścić w lodówce, aby masa dobrze się związała i ciasteczka zachowały świeżość.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!