zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
  • blachę do pieczenia

Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA

Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.

Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA

Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.

Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.

Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA

Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.

Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram