
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
- blachę do pieczenia
Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.
Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Spaghetti carbonara
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
1014 dni temu
Czy można zostawić żeberka w marynacie na noc w lodówce?
Odpowiedz
1014 dni temu
Jak najbardziej, przepis nadal powinien się udać :)
1129 dni temu
Dzień dobry, kilka miesięcy temu robiłem żeberka z tego przepisu i były genialne. Wczoraj dostałem prodiż, czy są jakieś przeciwwskazania do przygotowania tego dania w prodiżu? Pozdrawiam
Odpowiedz
1128 dni temu
Marcelu, możesz wykorzystać do tego przepisu prodiż :)
1635 dni temu
Ciekawe
Odpowiedz
1883 dni temu
Jaką funkcje ustawić na piekarniku? Góra- dół czy lepiej termoobieg?
Odpowiedz
1883 dni temu
Żeberka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
2034 dni temu
Co i w jakiej ilości można dodać zamiast syropu klonowego i sosu worcestershire?
Odpowiedz
2032 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem w takiej samej ilości. Sos worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. By marynata nabrała ciemniejszego koloru, możesz dodać sos sojowy w takiej samej ilości, ale możesz również pominąć ten składnik.
2060 dni temu
Żeberka wyglądają obłędnie. Niestety nie mam piekarnika, a bardzo chciałabym je zrobić. Postanowiłam, że je uduszę. Czy w takim przypadku lepiej żeberka pierwsze obsmażyć, natomiast później dodać marynatę i dusić? Czy lepiej zamarynować i od razu dać do duszenia?
Odpowiedz
2059 dni temu
Najlepiej zamarynować żeberka bez obsmażania :)
2226 dni temu
wow po prostu najlepsze żeberka jakie do tej pory jadłam :)
Odpowiedz
2225 dni temu
❤️
zobacz wszystkie