
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
- blachę do pieczenia
Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.
Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Zobacz przepisy
na lato
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Klasyczna sałatka grecka
- Zwijane zrazy wołowe
- Grochówka wojskowa
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
909 dni temu
Czy można zostawić żeberka w marynacie na noc w lodówce?
odpowiedz
909 dni temu
Jak najbardziej, przepis nadal powinien się udać :)
1024 dni temu
Dzień dobry, kilka miesięcy temu robiłem żeberka z tego przepisu i były genialne. Wczoraj dostałem prodiż, czy są jakieś przeciwwskazania do przygotowania tego dania w prodiżu? Pozdrawiam
odpowiedz
1023 dni temu
Marcelu, możesz wykorzystać do tego przepisu prodiż :)
1530 dni temu
Ciekawe
odpowiedz
1778 dni temu
Jaką funkcje ustawić na piekarniku? Góra- dół czy lepiej termoobieg?
odpowiedz
1778 dni temu
Żeberka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
1929 dni temu
Co i w jakiej ilości można dodać zamiast syropu klonowego i sosu worcestershire?
odpowiedz
1927 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem w takiej samej ilości. Sos worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. By marynata nabrała ciemniejszego koloru, możesz dodać sos sojowy w takiej samej ilości, ale możesz również pominąć ten składnik.
1955 dni temu
Żeberka wyglądają obłędnie. Niestety nie mam piekarnika, a bardzo chciałabym je zrobić. Postanowiłam, że je uduszę. Czy w takim przypadku lepiej żeberka pierwsze obsmażyć, natomiast później dodać marynatę i dusić? Czy lepiej zamarynować i od razu dać do duszenia?
odpowiedz
1954 dni temu
Najlepiej zamarynować żeberka bez obsmażania :)
2121 dni temu
wow po prostu najlepsze żeberka jakie do tej pory jadłam :)
odpowiedz
2120 dni temu
❤️
zobacz wszystkie