![Pieczone żeberka Pieczone żeberka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/207105417ac3-4bb87d4ff8b3-KW04_Karol_Okrasa_Pieczone_zeberka_z_sosem_chili_209755_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
- blachę do pieczenia
Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.
Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
![Żeberka w miodzie i pomidorach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cf5bf02ca5f5-37fd48b09e-ZEBERKA_MIODOWO-POMIDOROWE_960x540.webp)
Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.
![Żeberka ostro pikantne](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6a1e0b24bc0d-a276ad7d01-Zeberka_ostro-pikantne_9077_960x540.webp)
Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
![Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/93397992fbe3-a9bfb1abf74e-2 KAPUSTA_zupa_z_czosnku_zeberek_BSH_KK_1250x700.webp)
Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!
![Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/caf3ac949155-3cab619cbed6-1250x700_KW_24_KAROL_grillowane-zeberka_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa czosnkowa
- Żeberka w miodzie i pomidorach
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Indyk w pesto
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Koktajl tiramisu
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Zakwas na barszcz czerwony
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Focaccia bezglutenowa
- Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
- Spaghetti puttanesca
- Suflet malinowy
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Dip z ciecierzycy
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Komentarze (13)
568 dni temu
Czy można zostawić żeberka w marynacie na noc w lodówce?
odpowiedz
568 dni temu
Jak najbardziej, przepis nadal powinien się udać :)
683 dni temu
Dzień dobry, kilka miesięcy temu robiłem żeberka z tego przepisu i były genialne. Wczoraj dostałem prodiż, czy są jakieś przeciwwskazania do przygotowania tego dania w prodiżu? Pozdrawiam
odpowiedz
682 dni temu
Marcelu, możesz wykorzystać do tego przepisu prodiż :)
1189 dni temu
Ciekawe
odpowiedz
1437 dni temu
Jaką funkcje ustawić na piekarniku? Góra- dół czy lepiej termoobieg?
odpowiedz
1437 dni temu
Żeberka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
1588 dni temu
Co i w jakiej ilości można dodać zamiast syropu klonowego i sosu worcestershire?
odpowiedz
1586 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem w takiej samej ilości. Sos worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. By marynata nabrała ciemniejszego koloru, możesz dodać sos sojowy w takiej samej ilości, ale możesz również pominąć ten składnik.
1614 dni temu
Żeberka wyglądają obłędnie. Niestety nie mam piekarnika, a bardzo chciałabym je zrobić. Postanowiłam, że je uduszę. Czy w takim przypadku lepiej żeberka pierwsze obsmażyć, natomiast później dodać marynatę i dusić? Czy lepiej zamarynować i od razu dać do duszenia?
odpowiedz
1613 dni temu
Najlepiej zamarynować żeberka bez obsmażania :)
1780 dni temu
wow po prostu najlepsze żeberka jakie do tej pory jadłam :)
odpowiedz
1779 dni temu
❤️
zobacz wszystkie