Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne z pokrywką
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
- blachę do pieczenia
Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.
Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.
Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.
Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
745 dni temu
Czy można zostawić żeberka w marynacie na noc w lodówce?
odpowiedz
745 dni temu
Jak najbardziej, przepis nadal powinien się udać :)
860 dni temu
Dzień dobry, kilka miesięcy temu robiłem żeberka z tego przepisu i były genialne. Wczoraj dostałem prodiż, czy są jakieś przeciwwskazania do przygotowania tego dania w prodiżu? Pozdrawiam
odpowiedz
859 dni temu
Marcelu, możesz wykorzystać do tego przepisu prodiż :)
1366 dni temu
Ciekawe
odpowiedz
1614 dni temu
Jaką funkcje ustawić na piekarniku? Góra- dół czy lepiej termoobieg?
odpowiedz
1614 dni temu
Żeberka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
1765 dni temu
Co i w jakiej ilości można dodać zamiast syropu klonowego i sosu worcestershire?
odpowiedz
1763 dni temu
Syrop klonowy możesz zastąpić miodem w takiej samej ilości. Sos worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. By marynata nabrała ciemniejszego koloru, możesz dodać sos sojowy w takiej samej ilości, ale możesz również pominąć ten składnik.
1790 dni temu
Żeberka wyglądają obłędnie. Niestety nie mam piekarnika, a bardzo chciałabym je zrobić. Postanowiłam, że je uduszę. Czy w takim przypadku lepiej żeberka pierwsze obsmażyć, natomiast później dodać marynatę i dusić? Czy lepiej zamarynować i od razu dać do duszenia?
odpowiedz
1790 dni temu
Najlepiej zamarynować żeberka bez obsmażania :)
1957 dni temu
wow po prostu najlepsze żeberka jakie do tej pory jadłam :)
odpowiedz
1956 dni temu
❤️
zobacz wszystkie