zobacz film Pieczone żeberka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170C
  • blachę do pieczenia

Krok 1: PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA

Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.

Marynatę przyprawiamy goździkami i zielem angielskim. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY ŻEBERKA

Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.

Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 170°C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia i zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy ok. 20-30 minut, aż żeberka zglazurują się i mocno zarumienią.

Krok 4: PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA

Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.

Gotowe żeberka podajemy z grzankami i ćwiartkami limonki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • JZ JZ
    637 dni temu
    Czy można zostawić żeberka w marynacie na noc w lodówce?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    637 dni temu
    Jak najbardziej, przepis nadal powinien się udać :)
  • Marcel Marcel
    752 dni temu
    Dzień dobry, kilka miesięcy temu robiłem żeberka z tego przepisu i były genialne. Wczoraj dostałem prodiż, czy są jakieś przeciwwskazania do przygotowania tego dania w prodiżu? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    751 dni temu
    Marcelu, możesz wykorzystać do tego przepisu prodiż :)
  • Gość Gość
    1258 dni temu
    Ciekawe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1506 dni temu
    Jaką funkcje ustawić na piekarniku? Góra- dół czy lepiej termoobieg?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1506 dni temu
    Żeberka pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności wykorzystania termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
  • Gość Gość
    1657 dni temu
    Co i w jakiej ilości można dodać zamiast syropu klonowego i sosu worcestershire?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1655 dni temu
    Syrop klonowy możesz zastąpić miodem w takiej samej ilości. Sos worcestershire jest bardzo charakterystyczny i trudno go zastąpić. By marynata nabrała ciemniejszego koloru, możesz dodać sos sojowy w takiej samej ilości, ale możesz również pominąć ten składnik.
  • Izabela Izabela
    1683 dni temu
    Żeberka wyglądają obłędnie. Niestety nie mam piekarnika, a bardzo chciałabym je zrobić. Postanowiłam, że je uduszę. Czy w takim przypadku lepiej żeberka pierwsze obsmażyć, natomiast później dodać marynatę i dusić? Czy lepiej zamarynować i od razu dać do duszenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1682 dni temu
    Najlepiej zamarynować żeberka bez obsmażania :)
  • Gość Gość
    1849 dni temu
    wow po prostu najlepsze żeberka jakie do tej pory jadłam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1848 dni temu
    ❤️

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!