
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Seler, marchew, pietruszkę oraz buraka obieramy i kroimy dowolnie. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy warzywa staną się rumiane i miękkie.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ
Bulion zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, energicznie ubijając, aby nie powstawały grudki.
Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut do momentu zgęstnienia i uzyskania kremowej konsystencji. Po ugotowaniu dodajemy kozi ser, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Krok 3: PODAJEMY POLENTĘ
Ugotowaną polentę przekładamy do misek. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Boczek pieczony
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
- Guacamole
- Łazanki
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)