![Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami Polenta z kozim serem i pieczonymi warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/cf9b2a737ab0-7b70a8a93696-kw38-kinga-paruzel-Polenta-z-kozim-serem-i-pieczonymi-warzywami-1243x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Seler, marchew, pietruszkę oraz buraka obieramy i kroimy dowolnie. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut lub do momentu, kiedy warzywa staną się rumiane i miękkie.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POLENTĘ
Bulion zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą, energicznie ubijając, aby nie powstawały grudki.
Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut do momentu zgęstnienia i uzyskania kremowej konsystencji. Po ugotowaniu dodajemy kozi ser, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Krok 3: PODAJEMY POLENTĘ
Ugotowaną polentę przekładamy do misek. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!
![Tarta z burakiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/aff5458bc4d5-9a4fa3351851-BS_ONLINE_DARIA_24789_TARTA_Z_BURAKIEM_180116_MA_9068_RGB_OK.webp)
Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!
![Calzone orkiszowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d172866cf8c-2f122b37c97b-21_Calzone_orkiszowe_116_WEGANIZM_D_1250x700.webp)
Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
![Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/13dcf06d0d2b-ea725a39e525-kw29-kinga-paruzel-moskole-z-ziemniakow-z-twarogiem-i-bryndza.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
- Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
- Carpaccio z pomidorów
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Ciasto na pizzę
- Calzone
- Sałatka z grillowanych owoców
- Kanapka z gofrów
- Kurczak po wietnamsku
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Kabanosy w cieście francuskim
- Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Komentarze (0)