
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- łyżkę do wykrawania melona
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
KROK 1: Wydrążamy pomidory
Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).
KROK 2: Smażymy farsz
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.
KROK 3: Faszerujemy pomidory
Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.
KROK 4: Pieczemy pomidory
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Krokiety z mięsem
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Guacamole
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)