![Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/0e741d26ecb7-c0430bc3f725-Gefulte-Tomaten-mit-Bohnen-und-Hack.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- łyżkę do wykrawania melona
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
KROK 1: Wydrążamy pomidory
Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).
KROK 2: Smażymy farsz
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.
KROK 3: Faszerujemy pomidory
Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.
KROK 4: Pieczemy pomidory
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.
Zobacz podobne
przepisy
Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
![Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fe7b72426d9e-92079adda2-KW40_Kaszaloty_papryki_faszerowane_miesno_kaszowym_farszem_18544_S_339904_rgb_ok_1250x700.webp)
Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!
![Ogórki faszerowane rybą i ryżem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/abea95b73923-9bcf46c4e0-Schmorgurken.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.
![Faszerowana kalarepa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5bb3cd7c1af7-2525c5d1eea6-Gefuellter-Kohlrabi.webp)
Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.
![Faszerowana dynia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/07e5da55311e-cb0c52301bde-Gefuellter-Kuerbis.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Szybkie burrito według Karola Okrasy
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Zupa z dyni i makaronem z szynki
- Malinowe serduszka
- Zapiekane enchiladas z farszem z mięsa mielonego i mango
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
- Wytrawne ciasto z pomidorami
- Wegańskie brownie z fasoli
- Pierogi z kaczką
- Tort malinowy
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Piyaz
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
- Pieczona nadziewana papryka
- Dżem z bananów z białą czekoladą
- Owocowe smoothie dla dzieci
- Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
- Jaglanka z truskawkami i chałwą
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Krewetki z warzywami
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Komentarze (0)