Kuchnia grecka - Zupa z mięsem - przepisy i pomysły:

Kuchnia grecka

Zupa z mięsem

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
W powszechnej opinii zupa jest daniem, którym trudno się nasycić. Jak błędna jest ta opinia, przekonał się każdy, kto choć raz zupę przyrządził z dodatkiem mięsa. Dzięki mięsnej wkładce zupa, podawana zazwyczaj jako pierwsze danie obiadu, staje się potrawą 2 w 1, zastępując zwykle drugie danie obiadu. Nie wierzycie? Sprawdźcie przepisy Kuchni Lidla na zupy z mięsem, a sami dojdziecie do wniosku, że drugie danie jest w tym przypadku zbędne.

Zupy z mięsem mielonym – sprawdź nasze przepisy

Zupa z mięsem? Pierwszym skojarzeniem, które się nasuwa, jest zupa jarzynowa przygotowywana na mięsie, zazwyczaj na kościach lub na kawałkach różnych gatunków mięsa. Tymczasem zupę, nie tylko jarzynową, ale w zasadzie każdą, można przyrządzić również z mięsem mielonym. Uformowane z niego pulpety będą znakomitym dodatkiem do zupy serowo-jarzynowej z klopsikami – przepis na nią znajdziecie w Kuchni Lidla. Podobny skład ma zupa niemiecka z mięsem mielonym i serkiem topionym. Jeśli natomiast gustujecie raczej w zupie z białych warzyw z pulpetami, to koniecznie użyjcie sporej ilości selera, pora i pietruszki. Odkryjcie, jak pyszna może być zupa z mięsem mielonym i m.in. porem w roli głównej! Koniecznie skuście się także na zupę cebulową z mięsem mielonym, znaną szczególnie jako przysmak kuchni francuskiej. Razem z zupą z pora francuska zupa z mięsem mielonym tworzy ze względu na smak zgrany duet. Spróbujcie zupy cebulowej z pulpecikami wg przepisu Kuchni Lidla.

Z kolei osobom, które preferują bardziej urozmaicony smak zupy, polecić trzeba zupę gulaszową z mięsem mielonym, ziemniakami i pieczarkami. Równie treściwa jest również zupa hiszpańska czy cygańska z mięsem mielonym.

Zupy z kurczakiem – nasze propozycje

Chyba najbardziej znaną zupą z kurczakiem jest w polskiej kuchni rosół z makaronem. Przyrządzany na bulionie drobiowym, stanowi znakomitą bazę, którą można wykorzystać np. do przygotowania zupy jarzynowej z mięsem. Wystarczy dodać kilka warzyw więcej, aby zupa jarzynowa na kurczaku stała się smacznym daniem obiadowym. Mięso z wywaru można w zasadzie wykorzystać do większości zup, nawet do zupy cebulowej, która spożywana z kurczakiem zastąpi Wam w zupełności drugie danie obiadowe. Pożywną potrawą okaże się również marokańska zupa harira, którą przygotowuje się m.in. z soczewicy i z kurczakiem. Jeśli chcecie poznać więcej pomysłów na zupę z kurczakiem, to odwiedźcie Kuchnię Lidla:

Zupy z kiełbasą – przepisy

Kiełbasa to smaczny dodatek do wielu zup, choć najczęściej dodajemy ją do wielkanocnego żurku.  Nikt chyba nie zaprzeczy, że z białą kiełbasą i jajkiem smakuje wybornie! Równie znanym połączeniem jest grochówka albo zupa ziemniaczana, inaczej kartoflanka z kiełbasą. Znacznie bardziej odległą propozycją polskiej kuchni jest natomiast pomysł podania zupy z soczewicy z kiełbasą. Sprawdźcie w Kuchni Lidla, z jakimi jeszcze zupami kiełbasa tworzy najlepsze duety:

Zupy z boczkiem – nasze pożywne przepisy

W tradycyjnej polskiej kuchni grochówka z boczkiem to podstawa! Nie można temu zaprzeczyć, bo przecież smak zupy grochowej z boczkiem jest obłędny i nie ma sobie równych. Ale nie tylko grochówkę można przyrządzić na boczku. Dla odmiany można czasem zjeść zupę zwaną kartoflanką, która z boczkiem nabiera wyraźniejszego smaku. Prawdziwym rarytasem jest jednak zupa krem z ziemniaków z boczkiem wg przepisu z Kuchni Lidla. Inspirowana wpływami niemieckimi saksońska zupa ziemniaczana z boczkiem to godna polecenia propozycja obiadu. Przy okazji, jak będziecie już przeglądać zasoby Kuchni Lidla, warto od razu sięgnąć po przepisy na bałkańskie zupy, w których często łączy się warzywa strączkowe z mięsem. Tak właśnie powstaje m.in. serbska zupa fasolowa, w której, jeśli tylko macie ochotę, to możecie zamiast fasoli użyć soczewicy, grochu czy innego warzywa strączkowego. Przekonajcie się tym samym, że zupa z soczewicy z boczkiem i na dodatek w połączeniu z pomidorami i papryką, to naprawdę trafiona kompozycja! Więcej takich zestawień znajdziecie w przepisach Kuchni Lidla na:   

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!