Kuchnia japońska - Zupa wegetariańska - przepisy i pomysły:

Kuchnia japońska

Zupa wegetariańska

wróć do Zupy

Zastosuj

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Smakosze zup doskonale wiedzą, że nie potrzeba wielu składników, aby je przyrządzić. Wystarczą same warzywa i przyprawy, aby danie nabrało odpowiedniego kształtu i aromatu. Włoszczyzna i pozostałe warzywa, zwłaszcza w sezonie letnim, skutecznie zrekompensują brak mięsa w zupie. Tak właśnie przyrządza się zupy wegetariańskie, które bazują wyłącznie na bulionie warzywnym. Chcecie się przekonać, jak pyszne mogą być zupy bezmięsne? Nic prostszego! Udajcie się do Kuchni Lidla i znajdźcie przepis na swoją ulubioną zupę wegetariańską.

Sprawdź nasze pomysły na wegetariańskie zupy

Być może trudno będzie Wam uwierzyć, że najpopularniejsze zupy, takie jak jarzynowa czy pieczarkowa, można w prosty i szybki sposób przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Jak tego dokonać? Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na zupę jarzynową z pastą ziołową lub letnią zupę jarzynową z ciecierzycą albo na zupę z porów i pieczarek z serem pleśniowym. A jeśli ciągle mało Wam inspiracji, to łapcie kolejne pomysły na wegetariańskie zupy Kuchni Lidla. Zaskakujące, jak pod wieloma tradycyjnymi nazwami zup kryją się zupełnie nowe ich wersje! Sprawdźcie, jak przyrządzić:

  • wegetariańską zupę fasolową: śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego

Jak doskonale widać na powyższych przykładach, właściwie każdą zupę, czy to z bardziej znanych warzyw, czy np. z soczewicy albo z batatów i z dyni, uda się przygotować w taki sposób, aby można było ją określić mianem wegetariańskiej. Nawet zupa meksykańska, tradycyjnie przyrządzana z mięsem mielonym, może występować w wersji wegetariańskiej. Należą do nich także mniej popularne dania, takie jak zupa szczawiowa, często serwowana w postaci chłodnika, albo kaszubska zupa z brukwi, która zasmakuje szczególnie entuzjastom kalarepy i rzodkwi. Ich wegetariańskie wersje zaskoczą pozytywnie każdego wielbiciela zup!

Wegezupy – 11 sprawdzonych przepisów

Przyrządzenie wegezupy nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy zastąpić mięso lub ryby garścią aromatycznych przypraw, a czasami specyficznych dla danej zupy przysmaków, które nadadzą jej odpowiedni smak. O ile przyrządzenie zupy z soczewicy czy też zupy pomidorowej albo ziemniaczanej w wersji wege nie wymaga zbyt wielu umiejętności, to już zupa tajska, meksykańska albo pho, którą można by zaliczyć do potraw wege, stanowi prawdziwe wyzwanie kulinarne. W przypadku zup, w których składnikiem praktycznie zawsze jest mięso, ryby albo owoce morza, godny polecenia jest tofu. I tak oto tym sposobem można zrobić np. zupę miso z warzywami i tofu, a nawet – uwaga – zupę grochową, której prawie że niezbędnym składnikiem jest mięso. A jednak można zjeść grochówkę wege! Przekonajcie się, że ile zup, tyle ich odpowiedników w wersji wege:

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!