Bakłażan

Jak jeść bakłażana?

Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest owocem, choć zwykliśmy go nazywać warzywem. Występuje pod wieloma nazwami, jak chociażby oberżyna czy gruszka miłości. Nie powinno się spożywać go na surowo. Poddany jakiejkolwiek obróbce termicznej, jak pieczenie, gotowanie czy smażenie, może być podstawą wielu dań.

Ile kalorii ma bakłażan?

Bakłażan jest niskokaloryczny. W 100 g tego warzywa znajduje się około 25 kcal. W 90% składa się ono z wody, a tylko 2% jego masy to węglowodany. W bakłażanie znajduje się m.in. potas, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego indeks glikemiczny wynosi 20.

Jak wybrać bakłażana?

Kupując bakłażana, warto zwrócić uwagę na jego skórę. Musi być jędrna, pozbawiona wszelkich plam i przebarwień, a także błyszcząca. Miąższ musi być natomiast twardy. Bakłażan najdłużej wytrzyma przechowywany w lodówce luzem, bez żadnego pojemnika czy opakowania.

Jak przygotować bakłażana?

Najpopularniejszy sposób na przyrządzenie bakłażana to grillowanie. Warzywo nadaje się jednak również do pieczenia, zarówno w całości, jak i w kawałkach. Często bakłażana opala się także nad ogniem, aby tak obrobiony miąższ wykorzystać później do przygotowania różnego rodzaju past lub farszy.

Czy bakłażana się obiera?

Bakłażanów nie obiera się ze skórki. Jeśli przygotowujemy pastę z bakłażana, do której wykorzystujemy jedynie miąższ, wówczas przygotowujemy warzywo w taki sposób, by skórka jak najłatwiej odeszła od miąższu.

Jak obierać bakłażana?

Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy od strony miąższu głęboko w kratkę, a następnie oprószamy solą. Po 15-20 minutach wydzielą się soki, w których zawarta jest cała gorycz bakłażana. Opłukujemy warzywo i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na około 45 minut. Po ostudzeniu upieczonego bakłażana miąższ łatwo odejdzie od skórki. Możemy również wydobyć go za pomocą łyżki.

Jak kroić bakłażana?

Bakłażana kroimy w zależności od tego, jak chcemy go przygotować. Przed dodaniem go do sałatki – kroimy w krążki. Jeśli przygotowujemy roladki z bakłażana – kroimy na plastry wzdłuż warzywa.

Jak przygotować bakłażana, żeby nie był gorzki?

Aby pozbyć się goryczy, przed obróbką termiczną należy bakłażana obficie posolić. Solimy warzywo przekrojone na pół lub już gotowe pokrojone plastry. Po 15-20 minutach wydzieli się sok, w którym zawarta jest gorycz. Dokładnie opłukujemy bakłażana pod zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.

Jak przyrządzić bakłażana?

Bakłażan najlepiej smakuje, kiedy się go usmaży, ugrilluje lub upiecze. Bakłażany nie mogą być spożywane na surowo. Należą do tej samej rodziny roślin co ziemniaki i podobnie jak one zawierają toksynę zwaną solaniną, którą neutralizuje obróbka termiczna.

Jak grillować bakłażana?

Po odpowiednim przygotowaniu warzywa nacieramy je oliwą i przyprawami. Grillujemy na tradycyjnym grillu bądź patelni grillowej do zarumienienia z obu stron. Na patelni zajmie to około 10 minut z każdej strony, na ruszcie – mniej.

Jak grillować bakłażana w piekarniku?

Bakłażana pieczemy w 200°C z włączoną funkcją grillowania. Pieczemy około 6 minut, aż do zbrązowienia. Następnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 6 minut.

Jak smażyć bakłażana?

Najlepiej jest smażyć bakłażana na patelni grillowej. Bakłażana nacieramy olejem lub oliwą oraz przyprawami i czosnkiem, następnie smażymy około 10 minut z każdej strony. Ważne, by patelnia była mocno rozgrzana.

Co zrobić z bakłażana?

Bakłażan świetnie nadaje się do:

Przeczytaj więcej

Przepisy

zobacz więcej przepisów

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram