Pieczarki

Pieczarki kojarzą się pewnie najbardziej z pizzą czy zapiekanką. Ale czy wiecie, że w pieczarkach właśnie znajduje się odrobina monometylohydrazyny, czyli związku chemicznego, który wykorzystuje się jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych? Kto by pomyślał! Co jeszcze warto wiedzieć o tych hodowlanych grzybach – zobaczmy!

Gdzie rosną pieczarki?

Pieczarka poza lasami rośnie na łąkach, w parkach, w ogródkach. Ale te, które możemy kupić w Lidlu, pochodzą ze specjalnych hodowli.

Ile kalorii mają pieczarki?

W 100 g świeżych pieczarek jest tylko 17 kalorii. Po usmażeniu kaloryczność wzrasta wielokrotnie – aż do 246 kalorii!

Jak usmażyć pieczarki?

Aby Twoje pieczarki były smaczne, chrupiące i nierozgotowane, smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed położeniem na patelni oczyść je mokrą szmatką i osusz papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane wrzuć na patelnię. Gdy będą złociste, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kiedy należy solić pieczarki?

Pieczarki należy solić pod koniec smażenia. Jeśli zrobisz to wcześniej, zaczną wydzielać sok i zamiast je usmażyć, ugotujesz je.

Jak przygotować pieczarki?

Dań z pieczarek jest nieskończenie wiele! Można wymienić choćby pieczarki faszerowane, a w Kuchni Lidla mamy na nie kilka przepisów! Wypróbuj:

Równie smaczne będą te z grilla czy smażone na złoty kolor dodawane do ryb lub mięs. Bez pieczarek nie byłoby pizzy czy zapiekanki. Są świetnym dodatkiem do farszów, gołąbków, naleśników, krokietów, pierogów, tart itd. Mogą być podstawą zup, kremów i sosów.

5 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami!

  1. Quiche z pieczarkami i kurczakiem
  2. Grzybowe carrpaccio
  3. Tosty z piwnymi pieczarkami
  4. Zapiekanka szpinakowa z oliwkami, pieczarkami i salami
  5. Pieczony ser brie z pieczarkami

Jak przygotować pieczarki do pizzy?

Pizza z pieczarkami jest u nas bardzo popularna. Są różne szkoły, jeśli chodzi o przygotowanie do niej pieczarek. Na pewno trzeba je oczyścić i osuszyć. Następnie cieniutko pokroić w plasterki. Niektórzy przesmażają je potem z cebulką. Inni kładą na cieście posmarowanym sosem pomidorowym pokrojone w półksiężyce surowe grzyby. Sam zadecyduj, jak Ci bardziej smakuje! A przepisy na pizzę znajdziesz tu.

Jak zamarynować pieczarki?

Świetną przekąską będą marynowane pieczarki. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest ten: pieczarki podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki. Dolewamy 50 ml sherry i łyżeczkę octu. Przelewamy wszystko do miseczki i marynujemy ok. 2 godzin. A potem delektujemy się ich smakiem! A jeśli szukasz dokładnych przepisów, wypróbuj te:

Jak przechowywać pieczarki?

Oczyszczone pieczarki przechowasz w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Białe wytrzymają do 4 dni, brązowe nawet 6! Ale pamiętaj, że jeśli chcesz jeść grzyby surowe, powinny być świeże.

Jak mrozić pieczarki?

Jeśli masz dużo pieczarek, których nie wykorzystasz od razu, możesz je zamrozić. Po rozmrożeniu będą się jednak nadawały jedynie do potraw gotowanych czy smażonych, nie do jedzenia na surowo. Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu, pokrój je na kawałki. Podziel na mniejsze porcje. Włóż do woreczków lub pojemników i tak przygotowane prosto do zamrażarki.

Co zrobić, żeby pieczarki nie ściemniały?

Lubisz dodawać świeże pieczarki do kanapek czy sałatki, ale boisz się, że ściemnieją? Nie stanie się tak, jeśli po pokrojeniu skropisz je sokiem z cytryny.

Od kiedy dziecko może jeść pieczarki?

Grzyby są ciężkostrawne, lepiej więc nie karmić nimi małych dzieci. Nawet w przypadku kilkulatka trzeba z pieczarkami uważać. Ważne, żeby grzyby były ze sprawdzonego źródła – najlepiej hodowlane ze sklepu. Leśne pieczarki można pomylić z bardzo trującym muchomorem sromotnikowym.

Przeczytaj więcej

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram