![Sweet monkey bread Sweet monkey bread](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/953a9bc94409-fb5517e549dd-kw37-lidl-Sweet-Monkey-Bread-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OPRÓSZANIE MISKI MĄKĄ
Miskę oprószyć wewnątrz mąką i odstawić.
KROK 2: ZAGNIATANIE CIASTA
W pojemniku miksującym umieścić mleko o temperaturze pokojowej, cukier i 30 g miękkiego masła, wkruszyć drożdże i podgrzewać wszystko (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 2/37°C. Dodać mąkę i ¼ łyżeczki soli, po czym zagniatać na ciasto (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program zagniatanie/2 minuty.
KROK 3: WYRASTANIE CIASTA
Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i nieco uformować dłońmi. Nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wypłukać pojemnik miksujący.
KROK 4: ROZTAPIANIE MASŁA
Pozostałe ciepłe masło włożyć w kawałeczkach do pojemnika miksującego i roztapiać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/75°C. Następnie przelać do miseczki.
KROK 5: OPRÓSZANIE FORMY DO BABKI
Brązowy cukier wsypać z cynamonem do innej miseczki i wymieszać. Formę do babki posmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem i oprószyć wnętrze miski 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem.
KROK 6: FORMOWANIE KULEK Z CIASTA
Ciasto przełożyć po wyrośnięciu na stolnicę i szpatułką do ciasta podzielić na 6 porcji. Każdą z porcji podzielić również na 6 części, tak by powstało w sumie 36 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę i każdą po kolei obtoczyć najpierw w roztopionym maśle, a potem w posypce cukrowo-cynamonowej, po czym układać warstwami w formie do babki.
KROK 7: WYRASTANIE CIASTA
Formę nakryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 8: PIECZENIE CHLEBA
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec chleb 35 minut na złotobrązowy kolor. Gdy upieczony chleb będzie letni, wyjąć go na kuchenną kratkę. Przed spożyciem nie kroić chleba, tylko odrywać pojedyncze kulki.
INFO: Monkey Bread należy do ulubionych wypieków „do odrywania“ i jest zawsze przygotowywany z ciasta drożdżowego. Jego słodki wariant przypomina raczej ciasto, natomiast słona odmiana podawana jest często jako dodatek do potraw z grilla, jako przekąska lub składnik zimnego bufetu.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
![Drożdżowe paluchy z serem – przepis](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b586102b2406-0148fe582a-Drozdzowe_paluchy_z_serem_13753_S6792_RGB_960x540.webp)
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
![Wieniec drożdżowy z powidłami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f58c18ceb19f-a362bc5baf-KW_48_Wieniec_drozdzowy_z_powidlami_15950_S_262816_poziom_RGB_GOT.webp)
Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
![Kujawski drożdżowy placek maślany](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f71667ace71b-927e3414ba-960x540_KW_09_Drozdzowy_placek-maslany.webp)
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!
![Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ab396f63340-754894bdd4-Cukiernik-PL-195553086_rgb_ok_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona kaczka z cykorią
- Grillowane brzoskwinie z bitą śmietaną i lodami
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
- Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- Konfitura borówkowa z limonką
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Florentynki migdałowe
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
- Bułki maślane
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Limes z mango i limonki
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Zupa krem z rabarbaru i truskawek
- Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananami
- Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Ribollita: toskańska zupa fasolowa
- Lemoniada arbuzowa
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Sałatka warzywne ciastko
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Ciasteczka z suszonymi jagodami
- Domowy zakwas na żurek
- Japońska kanapka onigirazu
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
Komentarze (0)