Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: OPRÓSZANIE MISKI MĄKĄ
Miskę oprószyć wewnątrz mąką i odstawić.
KROK 2: ZAGNIATANIE CIASTA
W pojemniku miksującym umieścić mleko o temperaturze pokojowej, cukier i 30 g miękkiego masła, wkruszyć drożdże i podgrzewać wszystko (z zatkniętą miarką) 5 minut/prędkość 2/37°C. Dodać mąkę i ¼ łyżeczki soli, po czym zagniatać na ciasto (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program zagniatanie/2 minuty.
KROK 3: WYRASTANIE CIASTA
Ciasto przełożyć do przygotowanej miski i nieco uformować dłońmi. Nakryć wilgotną ściereczką i pozostawić 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wypłukać pojemnik miksujący.
KROK 4: ROZTAPIANIE MASŁA
Pozostałe ciepłe masło włożyć w kawałeczkach do pojemnika miksującego i roztapiać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 2/75°C. Następnie przelać do miseczki.
KROK 5: OPRÓSZANIE FORMY DO BABKI
Brązowy cukier wsypać z cynamonem do innej miseczki i wymieszać. Formę do babki posmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem i oprószyć wnętrze miski 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem.
KROK 6: FORMOWANIE KULEK Z CIASTA
Ciasto przełożyć po wyrośnięciu na stolnicę i szpatułką do ciasta podzielić na 6 porcji. Każdą z porcji podzielić również na 6 części, tak by powstało w sumie 36 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę i każdą po kolei obtoczyć najpierw w roztopionym maśle, a potem w posypce cukrowo-cynamonowej, po czym układać warstwami w formie do babki.
KROK 7: WYRASTANIE CIASTA
Formę nakryć wilgotną ściereczką i ponownie odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 8: PIECZENIE CHLEBA
Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec chleb 35 minut na złotobrązowy kolor. Gdy upieczony chleb będzie letni, wyjąć go na kuchenną kratkę. Przed spożyciem nie kroić chleba, tylko odrywać pojedyncze kulki.
INFO: Monkey Bread należy do ulubionych wypieków „do odrywania“ i jest zawsze przygotowywany z ciasta drożdżowego. Jego słodki wariant przypomina raczej ciasto, natomiast słona odmiana podawana jest często jako dodatek do potraw z grilla, jako przekąska lub składnik zimnego bufetu.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!
Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kompot z suszu z cytryną
- Uszka z grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto marchewkowe
- Sernik krakowski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)