
Spód
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
Polewa
Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.
Komentarze (52)
125 dni temu
Kolejne święta BN, kiedy ten sernik zagości na moim stole. Sernik - pychota. Jedyna korekta jest taka, że dodaję do niego bakalie, konkretnie rodzynki wymoczone w rumie. Świątecznie pozdrawiam.
odpowiedz
122 dni temu
Brzmi wspaniale! <3
327 dni temu
witam, piekłam ten sernik 3 razy i za każdym razem mocno rośnie. zgodnie z informacją zawartą w filmiku, sernik nie powinien rosnąć. Problem polega na tym, że ciasto znacznie zwiększa swoją objętość i pomimo większej formy, wylatuje. Ciasto robię dokładnie wg przepisu. Proszę o informację co może być tego powodem.
odpowiedz
325 dni temu
Gosiu, oczywiście użycie jeszcze większej formy nie zaszkodzi, jednak to co w serniku przede wszystkim spulchnia masę - to jajka. Dlatego możesz zmniejszyć liczbę jajek o jedno lub użyć mniejszego rozmiaru, jajka z serem ubijaj krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć białek. Bo przełożeniu masy do formy, możesz także uderzyć formą o blat - aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
374 dni temu
witam, przepis na sernik jest bardzo zachecający! mam pytanie, czy mozna zmielic twaróg z masłem, jeżeli uznam ze masa bedzie zbyt chuda. dziekuje
odpowiedz
373 dni temu
Twaróg sernikowy jest już zmielony, natomiast jeśli chcesz żeby masa była tłustsza możesz dodać więcej mascarpone lub właśnie twarogu sernikowego, jeśli masa nadal będzie zbyt chuda, wtedy możesz dodać masła :)
439 dni temu
Przepis na sernik jest super.Robiłam go w zeszły wekend.Mam tylko pytanko:jaka jest proporcja do zrobienia skórki pomarańczowej?Na 3 pomarańcze ile cukru i ile wody???Ja kupiłam skórkę w sklepie,ale chętnie zrobiłabym taką w domu.Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Dominika
odpowiedz
437 dni temu
Nie mamy takiego przepisu, ale dziękujemy za sugestię!
477 dni temu
Zrobiłam sernik na Święta. Zrezygnowałam z polewy, dodałam rodzynki. Sernik wyszedł przepyszny. Jeśli ktoś potrzebuje jeszcze bardziej dietetycznej wersji myślę, że można zrezygnować ze spodu. Bardzo dziękuje za przepis jest świetny! :)
odpowiedz
488 dni temu
Witam, w związku z tym, że nie zrobiłam domowego ekstraktu waniliowego (już mało czasu do Świąt) czy mogę użyć aromatu do ciast dostępnego w sklepach?
odpowiedz
486 dni temu
Nie polecamy wymiany ekstraktu na aromat. Można jednak pominąć ten składnik w przepisie.
762 dni temu
Czy mogę użyć twarogu sernikowego z wiaderka?
odpowiedz
762 dni temu
Oczywiście :) Można :)
705 dni temu
Używam tylko takiego z wiaderka To ulubiony sernik całej rodziny.
846 dni temu
Upiekłam, bardzo smaczny- wilgotny, delikatny. Jak dla mnie za dużo kakao, następnym razem dam odrobine mniej.
odpowiedz
853 dni temu
Czy można użyć zmielonego sera?
odpowiedz
853 dni temu
Można, a nawet trzeba ;) MASA SEROWA 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego) szklanka cukru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasionka z 1 laski wanilii 200 ml śmietanki kremowej 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
850 dni temu
Dokładnie, ser musi być zmielony, jak opisaliśmy w składnikach: 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego).
853 dni temu
Czy sernik moze postać dwa dni w lodowce? Czy oklapnie?
odpowiedz
853 dni temu
Ten sernik nie rośnie,więc nie ma takiej obawy.
850 dni temu
Sernik nie oklapnie :)
863 dni temu
Witam, Do czego potrzebne jest naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą, które wkładamy do piekarnika??
odpowiedz
863 dni temu
Marto, dzięki parze sernik piecze się równomiernie. Wysoka wilgotność pieczenia wpływa również na delikatność ciasta.
1109 dni temu
Sernik pyszny, godny polecenia.Dałam troszkę mniej skórki pomarańczowej niż w przepisie, ale smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
1206 dni temu
Pyszny przepis :) Polecam! Tylko uwaga na różnice pomiędzy tym co jest napisane, a tym co w filmiku (dotyczy czasu pieczenia).
odpowiedz
1209 dni temu
Do tej upoty unikałam pieczenia serników bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane. Wypróbowałam ten przepis i wyszło pysznie.
odpowiedz
1210 dni temu
Sernik przepyszny! Konsystencja delikatna, kremowa, świetna! Gorąco polecam! :)
odpowiedz
1214 dni temu
Mam pytanie odnośnie pieczenia już z przygotowaną masą serową.Czy w piekarniku elektrycznym zamiast termoobiegu wybrać opcję podgrzewania z góry,z dołu czy z góry i z dołu?Z góry dziękuję
odpowiedz
1214 dni temu
Witam, czy sernik dużo straci jeśli nie dodam skórki pomarańczy? dzieci nie lubią :(
odpowiedz
1215 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o śmietankę 30%.
odpowiedz
1216 dni temu
Mam pytanie. Czy śmietanka kremowa to taka w kartoniku? Ile musi mieć % tłuszczu?
odpowiedz
1219 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej taka foremka się sprawdzi :)
odpowiedz
1219 dni temu
witam czy można zrobić ten sernik w zwykłej foremce do ciasta ?
odpowiedz
1221 dni temu
Anna, w tym przepisie używamy skórkę kandyzowaną.
odpowiedz
1222 dni temu
Zrobiłam ten sernik na Święta w zeszłym roku, był rewelacyjny :). Co do skórki ja użyłam kandyzowanej i uważąm że jest najlepsza do tego sernika.
odpowiedz
1223 dni temu
Witam. Czy skórka pomarańczowa ma być świeża czy suszona? Zamierzam upiec ten sernik na święta. Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiedz
1239 dni temu
Drogi Gościu, lepiej by było, gdyby twaróg osiągnął temperaturę pokojową :)
odpowiedz
1239 dni temu
Czy ser powinien być w temp. pokojowej czy może być wyjęty chwilę przed przygotowaniem z lodówki? Dziękuję za wskazówę:)
odpowiedz
1245 dni temu
Czy ten serniczek wychodzi taki puchaty, czy bardziej zbity?
odpowiedz
1252 dni temu
Drogi Gościu, sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Naczynie z wodą możemy wyjąć od razu po upieczeniu, ale może też zostać w piekarniku, aż sernik ostygnie.
odpowiedz
1252 dni temu
czy piekarnik przed włożeniem sernika jest już nagrzany do 170* czy moze być rozgrzewający, gdy lampka od temperatury jeszcze nie zgasła? W którym momencie po upieczeniu sernika można wyjąć naczynie z wodą-od razu po wyłączeniu piekarnika czy może po tym jak sernik przestygnie w piecu ok. 30 minut? Dziękuję i pozdrawiam joasia
odpowiedz
1344 dni temu
Drogi Gościu, wskazówki dotyczące przygotowania ekstraktu waniliowego znajdziesz tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/aromatyczny-ekstrakt-waniliowy
odpowiedz
1345 dni temu
jakie są dokładne proporcje aby zrobić ekstrakt z wanilii. W czym powinien być przechowywany? Czy zwykły zakręcany słój wystarczy?
odpowiedz
1394 dni temu
Agato, dobry świąteczny sernik można jeść cały rok :)
odpowiedz
1395 dni temu
Właśnie robię ten sernik już drugi raz w tym roku...i choć w czerwcu nie ma świąt, to smakuje obłędnie, a w domu pachnie cudownie pomarańczą... kocham ten przepis i bardzo za niego dziękuję...najlepszy sernik jaki w życiu jadłam....POZDRAWIAM AGATA:)
odpowiedz
1452 dni temu
Olenka, prawda, że smak sernika Mai uwodzi? :)
odpowiedz
1455 dni temu
Ten sernik mnie zniewolil!!! Pieke go poraz drugi w ciagu tygodnia, Maja jestes wielka!!! pozdrawiam serdecznie z Aachen
odpowiedz
1459 dni temu
Ciasto pychaaa! Zrobiłam na Święta Wielkanocne i nie dotrwało do Drugiego Dnia Świąt :)
odpowiedz
1490 dni temu
Dokładnie tak, jak napisała Gosia - podane składniki wystarczają na tortownicę o wymiarach 22 cm. Jeśli chodzi o smarowanie boków masłem, to w przypadku tortownic pokrytych powłoką nieprzywierającą można ten etap pominąć. Jednak by mieć pewność, że krawędź sernika ładnie odklei się od boków formy, warto jednak pokryć je cienką warstwą tłuszczu.
odpowiedz
1490 dni temu
Do góry jest napisane, że tortownica o średnicy 22cm:)
odpowiedz
1490 dni temu
Wydaje mi się, że jest to tortownica o średnicy 24 cm. Na filmie boków nie smarowano masłem, a w przepisie jest napisane, żeby posmarować. Wygląda ładnie i apetycznie, Chyba jutro go upiekę i wypróbuję.
odpowiedz
1490 dni temu
Proszę o podanie średnicy tortownicy. Czy obręcz tortownicy była wysmarowana masłem, bowiem boki sernika ładnie odeszły od foremki.
odpowiedz
zobacz wszystkie