Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia twarogu
Przygotuj wcześniej
Masło mocno schłódź w lodówce. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Spód
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Zimne masło połączyć z pozostałymi składnikami w naczyniu malaksera lub w misce. Zemleć lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
Polewa
Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!
Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
- Strudel makowy
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
- Placek brzoskwiniowy z orzechami
- Zapiekane brzoskwinie
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Piernik staropolski
- Ciasto Fale Dunaju
- Wegańskie bounty owocowe
- Muffiny z wiśniami
- Wegańskie makaroniki
- Batony z orzechami pekan
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Zielone szparagi z burratą
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Lizaki bezowe
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Spaghetti z wołowym ragu
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (69)
614 dni temu
W przepisie jest chyba błąd cukru powinno być 220 g nie 22g
odpowiedz
612 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę! Faktycznie na liście składników na stronie znajdują się pewne nieścisłości. Pracujemy nad tym, aby wszystko wróciło do normy. W międzyczasie, jeśli chcesz przygotować ten sernik, zachęcamy do sprawdzenia listy składników, która znajduje się pod załączonym do przepisu filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=a88TLxe1HDs.
909 dni temu
Już kolejne święta pieczemy z córką i zawsze się udaje.
odpowiedz
915 dni temu
Mój ulubiony przepis na sernik, od kąd kilka lat temu trafiłam na ten, nie próbuje już żadnych innych. Na moim stole ląduje nie tylko na święta, ale regularnie kilka razy w roku :)
odpowiedz
1036 dni temu
Poprosze o podanie przepisu na skórke z przepisu na ten sernik. Tu jest wymieszana woda z cukrem, tylko nie jest powiedziane ile czego.
odpowiedz
1033 dni temu
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować skórkę możesz skorzystać z jednego z dwóch przepisów: https://kuchnialidla.pl/skorka-pomaranczowa-w-syropie lub https://kuchnialidla.pl/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-i-cytrynowa
1744 dni temu
Dzień dobry, często korzystam z przepisów lidla jeżeli chodzi o ciasta. Zauwazyłam, że czasami w przepisach ucieramy masło z cukrem a czasami rozpuszczamy masło. Na czym polega róznica i co daje masło roztopione a co ucierane z cuktem
odpowiedz
1743 dni temu
Masło ucierane z cukrem da nam bardziej puszystą masę-kryształki cukru napowietrzą ją podczas ucierania, a po upieczeniu uzyskamy nieco delikatniejsze, lżejsze i bardziej porowate ciasto. W przypadku roztopionego masła ciasto będzie bardziej zbite i cięższe :)
1761 dni temu
Dlaczego polewa z czekolady robi sie twarda i nie da sie pokroić, bo peka :(
odpowiedz
1760 dni temu
Proporcja czekolady i śmietanki jest właściwa. Jeśli wyciągasz ciasto z lodówki, musisz pamiętać, by nie kroić od razu ciasta i dać mu kilkanaście minut na odpoczynek.
1761 dni temu
Proszę o dokładny przepis na zrobienie skórki pomarańczowej.
odpowiedz
1760 dni temu
Skórkę pomarańczową ocieramy z 2-3 wyszorowanych wcześniej pomarańczy lub odcinamy ją bardzo cienko (tak aby nie odcinać białego albedo). Odciętą skórkę kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka, zasypujemy 1,5 szklanki cukru. Podgrzewamy, mieszając, czekając aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie smażymy przez ok. 30-45 minut na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu, dbając, by skórka się nie przypaliła. Przechowuj taką skórkę w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce.
2099 dni temu
Paluszki lizać. I noworoczne postanowienie dotyczące niejedzenia słodkiego poszło w niepamięć...:(
odpowiedz
2117 dni temu
Sernik obłędny. Już tylko ten będę piekła. Pychotka :)
odpowiedz
2115 dni temu
Bardzo się cieszymy :)
2119 dni temu
wowwwww it s cool
odpowiedz
2492 dni temu
Kolejne święta BN, kiedy ten sernik zagości na moim stole. Sernik - pychota. Jedyna korekta jest taka, że dodaję do niego bakalie, konkretnie rodzynki wymoczone w rumie. Świątecznie pozdrawiam.
odpowiedz
2489 dni temu
Brzmi wspaniale! <3
2694 dni temu
witam, piekłam ten sernik 3 razy i za każdym razem mocno rośnie. zgodnie z informacją zawartą w filmiku, sernik nie powinien rosnąć. Problem polega na tym, że ciasto znacznie zwiększa swoją objętość i pomimo większej formy, wylatuje. Ciasto robię dokładnie wg przepisu. Proszę o informację co może być tego powodem.
odpowiedz
2692 dni temu
Gosiu, oczywiście użycie jeszcze większej formy nie zaszkodzi, jednak to co w serniku przede wszystkim spulchnia masę - to jajka. Dlatego możesz zmniejszyć liczbę jajek o jedno lub użyć mniejszego rozmiaru, jajka z serem ubijaj krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć białek. Bo przełożeniu masy do formy, możesz także uderzyć formą o blat - aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
2741 dni temu
witam, przepis na sernik jest bardzo zachecający! mam pytanie, czy mozna zmielic twaróg z masłem, jeżeli uznam ze masa bedzie zbyt chuda. dziekuje
odpowiedz
2740 dni temu
Twaróg sernikowy jest już zmielony, natomiast jeśli chcesz żeby masa była tłustsza możesz dodać więcej mascarpone lub właśnie twarogu sernikowego, jeśli masa nadal będzie zbyt chuda, wtedy możesz dodać masła :)
2807 dni temu
Przepis na sernik jest super.Robiłam go w zeszły wekend.Mam tylko pytanko:jaka jest proporcja do zrobienia skórki pomarańczowej?Na 3 pomarańcze ile cukru i ile wody???Ja kupiłam skórkę w sklepie,ale chętnie zrobiłabym taką w domu.Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Dominika
odpowiedz
2804 dni temu
Nie mamy takiego przepisu, ale dziękujemy za sugestię!
2844 dni temu
Zrobiłam sernik na Święta. Zrezygnowałam z polewy, dodałam rodzynki. Sernik wyszedł przepyszny. Jeśli ktoś potrzebuje jeszcze bardziej dietetycznej wersji myślę, że można zrezygnować ze spodu. Bardzo dziękuje za przepis jest świetny! :)
odpowiedz
2855 dni temu
Witam, w związku z tym, że nie zrobiłam domowego ekstraktu waniliowego (już mało czasu do Świąt) czy mogę użyć aromatu do ciast dostępnego w sklepach?
odpowiedz
2853 dni temu
Nie polecamy wymiany ekstraktu na aromat. Można jednak pominąć ten składnik w przepisie.
915 dni temu
W sklepie można kupić ekstrakt waniliowy. Jest w ciemnych buteleczkach za ok 8zł. Korzystam z niego i jestem zadowolona z efektów
3129 dni temu
Czy mogę użyć twarogu sernikowego z wiaderka?
odpowiedz
3129 dni temu
Oczywiście :) Można :)
3072 dni temu
Używam tylko takiego z wiaderka To ulubiony sernik całej rodziny.
3213 dni temu
Upiekłam, bardzo smaczny- wilgotny, delikatny. Jak dla mnie za dużo kakao, następnym razem dam odrobine mniej.
odpowiedz
3220 dni temu
Czy można użyć zmielonego sera?
odpowiedz
3220 dni temu
Można, a nawet trzeba ;) MASA SEROWA 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego) szklanka cukru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasionka z 1 laski wanilii 200 ml śmietanki kremowej 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
3217 dni temu
Dokładnie, ser musi być zmielony, jak opisaliśmy w składnikach: 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego).
3220 dni temu
Czy sernik moze postać dwa dni w lodowce? Czy oklapnie?
odpowiedz
3220 dni temu
Ten sernik nie rośnie,więc nie ma takiej obawy.
3217 dni temu
Sernik nie oklapnie :)
3230 dni temu
Witam, Do czego potrzebne jest naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą, które wkładamy do piekarnika??
odpowiedz
3230 dni temu
Marto, dzięki parze sernik piecze się równomiernie. Wysoka wilgotność pieczenia wpływa również na delikatność ciasta.
3476 dni temu
Sernik pyszny, godny polecenia.Dałam troszkę mniej skórki pomarańczowej niż w przepisie, ale smakuje wyśmienicie.
odpowiedz
3573 dni temu
Pyszny przepis :) Polecam! Tylko uwaga na różnice pomiędzy tym co jest napisane, a tym co w filmiku (dotyczy czasu pieczenia).
odpowiedz
3577 dni temu
Do tej upoty unikałam pieczenia serników bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane. Wypróbowałam ten przepis i wyszło pysznie.
odpowiedz
3577 dni temu
Sernik przepyszny! Konsystencja delikatna, kremowa, świetna! Gorąco polecam! :)
odpowiedz
3581 dni temu
Mam pytanie odnośnie pieczenia już z przygotowaną masą serową.Czy w piekarniku elektrycznym zamiast termoobiegu wybrać opcję podgrzewania z góry,z dołu czy z góry i z dołu?Z góry dziękuję
odpowiedz
3581 dni temu
Witam, czy sernik dużo straci jeśli nie dodam skórki pomarańczy? dzieci nie lubią :(
odpowiedz
3582 dni temu
Drogi Gościu, chodzi o śmietankę 30%.
odpowiedz
3583 dni temu
Mam pytanie. Czy śmietanka kremowa to taka w kartoniku? Ile musi mieć % tłuszczu?
odpowiedz
3586 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej taka foremka się sprawdzi :)
odpowiedz
3586 dni temu
witam czy można zrobić ten sernik w zwykłej foremce do ciasta ?
odpowiedz
3588 dni temu
Anna, w tym przepisie używamy skórkę kandyzowaną.
odpowiedz
3589 dni temu
Zrobiłam ten sernik na Święta w zeszłym roku, był rewelacyjny :). Co do skórki ja użyłam kandyzowanej i uważąm że jest najlepsza do tego sernika.
odpowiedz
3590 dni temu
Witam. Czy skórka pomarańczowa ma być świeża czy suszona? Zamierzam upiec ten sernik na święta. Dziękuję i pozdrawiam.
odpowiedz
3606 dni temu
Drogi Gościu, lepiej by było, gdyby twaróg osiągnął temperaturę pokojową :)
odpowiedz
3606 dni temu
Czy ser powinien być w temp. pokojowej czy może być wyjęty chwilę przed przygotowaniem z lodówki? Dziękuję za wskazówę:)
odpowiedz
3612 dni temu
Czy ten serniczek wychodzi taki puchaty, czy bardziej zbity?
odpowiedz
3619 dni temu
Drogi Gościu, sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Naczynie z wodą możemy wyjąć od razu po upieczeniu, ale może też zostać w piekarniku, aż sernik ostygnie.
odpowiedz
3619 dni temu
czy piekarnik przed włożeniem sernika jest już nagrzany do 170* czy moze być rozgrzewający, gdy lampka od temperatury jeszcze nie zgasła? W którym momencie po upieczeniu sernika można wyjąć naczynie z wodą-od razu po wyłączeniu piekarnika czy może po tym jak sernik przestygnie w piecu ok. 30 minut? Dziękuję i pozdrawiam joasia
odpowiedz
3711 dni temu
Drogi Gościu, wskazówki dotyczące przygotowania ekstraktu waniliowego znajdziesz tutaj: https://kuchnialidla.pl/aromatyczny-ekstrakt-waniliowy
odpowiedz
3712 dni temu
jakie są dokładne proporcje aby zrobić ekstrakt z wanilii. W czym powinien być przechowywany? Czy zwykły zakręcany słój wystarczy?
odpowiedz
3761 dni temu
Agato, dobry świąteczny sernik można jeść cały rok :)
odpowiedz
3762 dni temu
Właśnie robię ten sernik już drugi raz w tym roku...i choć w czerwcu nie ma świąt, to smakuje obłędnie, a w domu pachnie cudownie pomarańczą... kocham ten przepis i bardzo za niego dziękuję...najlepszy sernik jaki w życiu jadłam....POZDRAWIAM AGATA:)
odpowiedz
3819 dni temu
Olenka, prawda, że smak sernika Mai uwodzi? :)
odpowiedz
3822 dni temu
Ten sernik mnie zniewolil!!! Pieke go poraz drugi w ciagu tygodnia, Maja jestes wielka!!! pozdrawiam serdecznie z Aachen
odpowiedz
3826 dni temu
Ciasto pychaaa! Zrobiłam na Święta Wielkanocne i nie dotrwało do Drugiego Dnia Świąt :)
odpowiedz
3857 dni temu
Dokładnie tak, jak napisała Gosia - podane składniki wystarczają na tortownicę o wymiarach 22 cm. Jeśli chodzi o smarowanie boków masłem, to w przypadku tortownic pokrytych powłoką nieprzywierającą można ten etap pominąć. Jednak by mieć pewność, że krawędź sernika ładnie odklei się od boków formy, warto jednak pokryć je cienką warstwą tłuszczu.
odpowiedz
3858 dni temu
Do góry jest napisane, że tortownica o średnicy 22cm:)
odpowiedz
3858 dni temu
Wydaje mi się, że jest to tortownica o średnicy 24 cm. Na filmie boków nie smarowano masłem, a w przepisie jest napisane, żeby posmarować. Wygląda ładnie i apetycznie, Chyba jutro go upiekę i wypróbuję.
odpowiedz
3858 dni temu
Proszę o podanie średnicy tortownicy. Czy obręcz tortownicy była wysmarowana masłem, bowiem boki sernika ładnie odeszły od foremki.
odpowiedz
zobacz wszystkie