zobacz film Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Spód

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa

Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.

Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.

Polewa

Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Kolejne święta BN, kiedy ten sernik zagości na moim stole. Sernik - pychota. Jedyna korekta jest taka, że dodaję do niego bakalie, konkretnie rodzynki wymoczone w rumie. Świątecznie pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    308 dni temu
    Brzmi wspaniale! <3
  • Gosia Gosia
    512 dni temu
    witam, piekłam ten sernik 3 razy i za każdym razem mocno rośnie. zgodnie z informacją zawartą w filmiku, sernik nie powinien rosnąć. Problem polega na tym, że ciasto znacznie zwiększa swoją objętość i pomimo większej formy, wylatuje. Ciasto robię dokładnie wg przepisu. Proszę o informację co może być tego powodem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    511 dni temu
    Gosiu, oczywiście użycie jeszcze większej formy nie zaszkodzi, jednak to co w serniku przede wszystkim spulchnia masę - to jajka. Dlatego możesz zmniejszyć liczbę jajek o jedno lub użyć mniejszego rozmiaru, jajka z serem ubijaj krótko, aby zbytnio nie napowietrzyć białek. Bo przełożeniu masy do formy, możesz także uderzyć formą o blat - aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Gość Gość
    559 dni temu
    witam, przepis na sernik jest bardzo zachecający! mam pytanie, czy mozna zmielic twaróg z masłem, jeżeli uznam ze masa bedzie zbyt chuda. dziekuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    559 dni temu
    Twaróg sernikowy jest już zmielony, natomiast jeśli chcesz żeby masa była tłustsza możesz dodać więcej mascarpone lub właśnie twarogu sernikowego, jeśli masa nadal będzie zbyt chuda, wtedy możesz dodać masła :)
  • Gość Gość
    625 dni temu
    Przepis na sernik jest super.Robiłam go w zeszły wekend.Mam tylko pytanko:jaka jest proporcja do zrobienia skórki pomarańczowej?Na 3 pomarańcze ile cukru i ile wody???Ja kupiłam skórkę w sklepie,ale chętnie zrobiłabym taką w domu.Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Dominika

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    623 dni temu
    Nie mamy takiego przepisu, ale dziękujemy za sugestię!
  • Gość Gość
    663 dni temu
    Zrobiłam sernik na Święta. Zrezygnowałam z polewy, dodałam rodzynki. Sernik wyszedł przepyszny. Jeśli ktoś potrzebuje jeszcze bardziej dietetycznej wersji myślę, że można zrezygnować ze spodu. Bardzo dziękuje za przepis jest świetny! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    673 dni temu
    Witam, w związku z tym, że nie zrobiłam domowego ekstraktu waniliowego (już mało czasu do Świąt) czy mogę użyć aromatu do ciast dostępnego w sklepach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    672 dni temu
    Nie polecamy wymiany ekstraktu na aromat. Można jednak pominąć ten składnik w przepisie.
  • Gość Gość
    947 dni temu
    Czy mogę użyć twarogu sernikowego z wiaderka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    947 dni temu
    Oczywiście :) Można :)
  • Gość Gość
    891 dni temu
    Używam tylko takiego z wiaderka To ulubiony sernik całej rodziny.
  • Gość Gość
    1032 dni temu
    Upiekłam, bardzo smaczny- wilgotny, delikatny. Jak dla mnie za dużo kakao, następnym razem dam odrobine mniej.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    1038 dni temu
    Czy można użyć zmielonego sera?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1038 dni temu
    Można, a nawet trzeba ;) MASA SEROWA 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego) szklanka cukru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej nasionka z 1 laski wanilii 200 ml śmietanki kremowej 1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1036 dni temu
    Dokładnie, ser musi być zmielony, jak opisaliśmy w składnikach: 1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego).
  • Anka Anka
    1038 dni temu
    Czy sernik moze postać dwa dni w lodowce? Czy oklapnie?

    odpowiedz

  • Maja Maja
    1038 dni temu
    Ten sernik nie rośnie,więc nie ma takiej obawy.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1036 dni temu
    Sernik nie oklapnie :)
  • Marta Marta
    1049 dni temu
    Witam, Do czego potrzebne jest naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą, które wkładamy do piekarnika??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1049 dni temu
    Marto, dzięki parze sernik piecze się równomiernie. Wysoka wilgotność pieczenia wpływa również na delikatność ciasta.
  • Dorota Dorota
    1294 dni temu
    Sernik pyszny, godny polecenia.Dałam troszkę mniej skórki pomarańczowej niż w przepisie, ale smakuje wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1391 dni temu
    Pyszny przepis :) Polecam! Tylko uwaga na różnice pomiędzy tym co jest napisane, a tym co w filmiku (dotyczy czasu pieczenia).

    odpowiedz

  • Florentynka Florentynka
    1395 dni temu
    Do tej upoty unikałam pieczenia serników bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane. Wypróbowałam ten przepis i wyszło pysznie.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1395 dni temu
    Sernik przepyszny! Konsystencja delikatna, kremowa, świetna! Gorąco polecam! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Mam pytanie odnośnie pieczenia już z przygotowaną masą serową.Czy w piekarniku elektrycznym zamiast termoobiegu wybrać opcję podgrzewania z góry,z dołu czy z góry i z dołu?Z góry dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1399 dni temu
    Witam, czy sernik dużo straci jeśli nie dodam skórki pomarańczy? dzieci nie lubią :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1401 dni temu
    Drogi Gościu, chodzi o śmietankę 30%.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    Mam pytanie. Czy śmietanka kremowa to taka w kartoniku? Ile musi mieć % tłuszczu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1405 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej taka foremka się sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1405 dni temu
    witam czy można zrobić ten sernik w zwykłej foremce do ciasta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1407 dni temu
    Anna, w tym przepisie używamy skórkę kandyzowaną.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1407 dni temu
    Zrobiłam ten sernik na Święta w zeszłym roku, był rewelacyjny :). Co do skórki ja użyłam kandyzowanej i uważąm że jest najlepsza do tego sernika.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1409 dni temu
    Witam. Czy skórka pomarańczowa ma być świeża czy suszona? Zamierzam upiec ten sernik na święta. Dziękuję i pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1425 dni temu
    Drogi Gościu, lepiej by było, gdyby twaróg osiągnął temperaturę pokojową :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1425 dni temu
    Czy ser powinien być w temp. pokojowej czy może być wyjęty chwilę przed przygotowaniem z lodówki? Dziękuję za wskazówę:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1431 dni temu
    Czy ten serniczek wychodzi taki puchaty, czy bardziej zbity?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Drogi Gościu, sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Naczynie z wodą możemy wyjąć od razu po upieczeniu, ale może też zostać w piekarniku, aż sernik ostygnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1437 dni temu
    czy piekarnik przed włożeniem sernika jest już nagrzany do 170* czy moze być rozgrzewający, gdy lampka od temperatury jeszcze nie zgasła? W którym momencie po upieczeniu sernika można wyjąć naczynie z wodą-od razu po wyłączeniu piekarnika czy może po tym jak sernik przestygnie w piecu ok. 30 minut? Dziękuję i pozdrawiam joasia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1530 dni temu
    Drogi Gościu, wskazówki dotyczące przygotowania ekstraktu waniliowego znajdziesz tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/aromatyczny-ekstrakt-waniliowy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1530 dni temu
    jakie są dokładne proporcje aby zrobić ekstrakt z wanilii. W czym powinien być przechowywany? Czy zwykły zakręcany słój wystarczy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1580 dni temu
    Agato, dobry świąteczny sernik można jeść cały rok :)

    odpowiedz

  • Agata, Poznań :) Agata, Poznań :)
    1580 dni temu
    Właśnie robię ten sernik już drugi raz w tym roku...i choć w czerwcu nie ma świąt, to smakuje obłędnie, a w domu pachnie cudownie pomarańczą... kocham ten przepis i bardzo za niego dziękuję...najlepszy sernik jaki w życiu jadłam....POZDRAWIAM AGATA:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1638 dni temu
    Olenka, prawda, że smak sernika Mai uwodzi? :)

    odpowiedz

  • Olenka Olenka
    1640 dni temu
    Ten sernik mnie zniewolil!!! Pieke go poraz drugi w ciagu tygodnia, Maja jestes wielka!!! pozdrawiam serdecznie z Aachen

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1644 dni temu
    Ciasto pychaaa! Zrobiłam na Święta Wielkanocne i nie dotrwało do Drugiego Dnia Świąt :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1676 dni temu
    Dokładnie tak, jak napisała Gosia - podane składniki wystarczają na tortownicę o wymiarach 22 cm. Jeśli chodzi o smarowanie boków masłem, to w przypadku tortownic pokrytych powłoką nieprzywierającą można ten etap pominąć. Jednak by mieć pewność, że krawędź sernika ładnie odklei się od boków formy, warto jednak pokryć je cienką warstwą tłuszczu.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1676 dni temu
    Do góry jest napisane, że tortownica o średnicy 22cm:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1676 dni temu
    Wydaje mi się, że jest to tortownica o średnicy 24 cm. Na filmie boków nie smarowano masłem, a w przepisie jest napisane, żeby posmarować. Wygląda ładnie i apetycznie, Chyba jutro go upiekę i wypróbuję.

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1676 dni temu
    Proszę o podanie średnicy tortownicy. Czy obręcz tortownicy była wysmarowana masłem, bowiem boki sernika ładnie odeszły od foremki.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram