zobacz film Caponata – przepis

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Dusimy warzywa

Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.

KROK 2: Prażymy orzeszki piniowe

Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii. 

KROK 3: Podajemy caponatę

Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Roksi Roksi
    1538 dni temu
    A czy zamiast bakłażana może byc cukinia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1538 dni temu
    Roksi, w sycylijskiej caponacie bakłażan to podstawa dania. Możesz zastąpić go cukinią, ale potrawa zmieni swój charakter. Jeśli obawiasz się pracy z bakłażanem, polecamy skorzystać z porad Karola zawartych w tym materiale: https://kuchnialidla.pl/Jak-przygotowac-baklazana
  • Gość Gość
    1154 dni temu
    Przecież nikt nie będzie strzelał jak dasz cukinię.
  • Gość Gość
    833 dni temu
    Może
  • Gość Gość
    1540 dni temu
    Kingo, dlaczego smażysz na oliwie z oliwek? Podobno się nie nadaje do smażenia. Chyba, że to dotyczy tylko tej extra virgin?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1539 dni temu
    Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać oliwy z oliwek do smażenia. To tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, złożony z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Te dwie cechy oliwy sprawiają, że lepiej znosi wysokie temperatury niż olej rzepakowy powszechnie stosowany do tego celu w kuchni.

Caponata – danie sycylijskie, w którym się zakochasz

Niejedno danie sycylijskie może zawrócić w głowie, jednak to właśnie caponata siciliana jest jednym z naszych ulubionych. Kinga także je uwielbia, dlatego przygotowała caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską, w której znajdziesz mnóstwo smaku. Czym jest caponata sycylijska? To danie najprościej porównać z naszym gulaszem, choć przygotowywane jest zawsze wyłącznie z warzyw. Znajdziesz w nim przede wszystkim smażonego bakłażana i seler naciowy, który w kuchni włoskiej jest obecny w wielu potrawach. Jak przystało na przysmaki z Włoch, sycylijska caponata jest prosta do przygotowania i bardzo esencjonalna. Można zajadać ją na ciepło i na zimno, podawać z różnymi dodatkami i cieszyć się jej smakiem niezależnie od pory dnia. Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana na obiad (śniadanie czy kolację), idealnie sprawdzi się właśnie caponata siciliana. Przepis, który dla Ciebie mamy, jest banalnie prosty, więc bez problemu sobie z nim poradzisz. O czym warto pamiętać? O składnikach! Te muszą być świeże i dobrej jakości. To dotyczy nie tylko warzyw, ale i oliwy, która zawsze obecna jest we włoskich daniach. Nie przejmuj się. Na Ryneczku Lidla znajdziesz wszystkie produkty potrzebne, by zrobić caponatę. Zarezerwuj sobie godzinę na gotowanie – zobaczysz, że ten czas nie będzie zmarnowany, a w caponacie zakochasz się zarówno Ty, jak i Twoi bliscy.

Caponata – co powinno się w niej znaleźć?

Caponata to mnóstwo smaku, który płynie prosto z warzyw i dodatków. Dlatego lista składników nie należy do najkrótszych. Ten włoski gulasz składa się przede wszystkim z bakłażana, oliwek, pomidorów i kaparów. Tych nie może zabraknąć. Do tego jeszcze cebula, czosnek, ocet winny i bazylia, by dać tym prostym składnikom jak najwięcej smaku. Caponata z bakłażanem słynie z połączenia słodyczy i kwasowości, wyrazistości i delikatności. Z czego jeszcze składa się caponata? Oryginalny przepis, a także przepis Kingi, zawiera orzeszki piniowe, które są tak aromatyczne, że potrafią to proste danie zmienić w prawdziwe dzieło sztuki. Nie zapominaj o nich podczas gotowania. I pamiętaj, że by wyciągnąć z nich jak najwięcej smaku, należy delikatnie uprażyć je na suchej patelni. W tym włoskim gulaszu może znaleźć się też seler naciowy, choć nie jest on konieczny. To samo dotyczy rodzynek, które sprawiają, że danie jest słodsze. Z czego będzie składać się Twoja caponata? Przepis Kingi to tylko punkt wyjścia. Możesz eksperymentować z włoskim gulaszem i starać się wyciągnąć z niego jak najwięcej smaku. Pamiętaj jednak, by nie robić tego, czego żadna włoska nonna by nie zrobiła – nie przesadź z ilością dodatków, bo im więcej smaków, tym trudniej je okiełznać. Kuchnia włoska słynie z prostoty i tego warto się trzymać. Zwróć również uwagę na to, że caponata jest daniem wegańskim. Sam gulasz możesz jednak podać chociażby z rybą – o, tak samo, jak zrobił to Karol w przepisie na orzechową caponatę z pieczonym dorszem. Jak więc widzisz, ten gulasz niejedno ma imię. Zacznij jednak od naszego prostego przepisu, by sprawdzić, jak smakuje Ci to włoskie danie.

Wskazówki Kuchni Lidla, czyli jak robić i jak nie robić caponaty

Caponata z bakłażana nie jest trudnym daniem. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na trud i zbytnie kombinowanie. Tu chodzi o jakość składników i jak najwięcej smaku, który można z nich wyciągnąć. Jednak caponatę, jak każde danie, można zepsuć. Bądź po prostu utrudnić sobie zadanie. Co robić, a czego nie robić? Przede wszystkim pamiętaj o tym, by dać bakłażanowi czas. Smażenie to nie wszystko, on musi się jeszcze dusić – razem z pomidorami i pozostałymi składnikami. Jeśli po 15 minutach zauważysz, że nadal nie jest miękki, pozwól mu chwilę zostać na patelni. Kolejną rzeczą, którą musisz zrobić, by wyciągnąć z caponaty mnóstwo smaku, jest uprażenie orzeszków piniowych. Przed prażeniem ich smak nie jest aż tak intensywny. Oryginalny przepis na caponatę zawiera seler naciowy. Możesz go pominąć tak samo, jak zrobiła to Kinga. Jeśli jednak lubisz ten specyficzny składnik, koniecznie użyj jednej lub dwóch lasek selera, by jeszcze bardziej podbić warzywny smak caponaty. A, jeszcze jedno – jeśli chcesz, możesz użyć cukinii do tego dania. To zupełnie inny smak, jednak nie każdy przepada za bakłażanem. Spróbuj zatem z tym, co Tobie i Twojej rodzinie smakuje. Na przekonanie się do bakłażana jeszcze przyjdzie czas.

Jak kroić bakłażana do caponaty?

Jak kroić bakłażana do tego pysznego włoskiego gulaszu? Postaw na grubą kostkę, co najmniej dwucentymetrową. Dzięki temu bakłażan nie rozmięknie zbyt szybko, a jednocześnie będzie wystarczająco miękki po niedługim czasie duszenia. Pamiętaj, że jeśli zamiast bakłażana zdecydujesz się na cukinię, czas duszenia musi zostać skrócony. Cukinia szybko mięknie i po 15 minutach może całkowicie się rozpaść.

Z czym się podaje caponatę? Niekoniecznie trzeba podawać ją z czymś…

Co do caponaty będzie pasowało najbardziej? Cóż, wychodzimy z założenia, że caponata sama w sobie jest przepyszna. Dlatego można zajadać ją samą, bez żadnych dodatków, tak po prostu. Ale naprawdę pysznie smakuje też na chlebie czy bułce, a jeszcze lepiej na grzance. To niebo w gębie, zwłaszcza jeśli grzanka upieczona lub usmażona jest z odrobiną oliwy. Tak zajada się caponatę na zimno. A na ciepło można jeść ją z ryżem lub kaszą. Bardzo często ten gulasz jest dodatkiem do dań mięsnych lub ryby. Sprawdzi się świetnie zarówno podczas letniego grillowania, jak i zimą, gdy chcesz sprawić sobie przyjemność ciepłym, aromatycznym daniem. Caponata, wbrew pozorom, sprawdza się w wielu sytuacjach. Może być pełnowartościowym posiłkiem dla osoby na diecie i prawdziwym comfort food, gdy szukasz czegoś pełnego smaku.

Pyszna caponata to jeden z najlepszych pomysłów na danie z bakłażanem. Jeśli więc akurat masz go w lodówce i chcesz spróbować czegoś nowego, koniecznie przygotuj to aromatyczne danie!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!