
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Dusimy warzywa
Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.
KROK 2: Prażymy orzeszki piniowe
Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii.
KROK 3: Podajemy caponatę
Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.
Zobacz podobne
przepisy
Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!


Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!

Komentarze (6)
1146 dni temu
A czy zamiast bakłażana może byc cukinia?
odpowiedz
1145 dni temu
Roksi, w sycylijskiej caponacie bakłażan to podstawa dania. Możesz zastąpić go cukinią, ale potrawa zmieni swój charakter. Jeśli obawiasz się pracy z bakłażanem, polecamy skorzystać z porad Karola zawartych w tym materiale: https://kuchnialidla.pl/Jak-przygotowac-baklazana
762 dni temu
Przecież nikt nie będzie strzelał jak dasz cukinię.
441 dni temu
Może
1148 dni temu
Kingo, dlaczego smażysz na oliwie z oliwek? Podobno się nie nadaje do smażenia. Chyba, że to dotyczy tylko tej extra virgin?
odpowiedz
1147 dni temu
Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać oliwy z oliwek do smażenia. To tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, złożony z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Te dwie cechy oliwy sprawiają, że lepiej znosi wysokie temperatury niż olej rzepakowy powszechnie stosowany do tego celu w kuchni.
zobacz wszystkie