zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Dusimy warzywa

Bakłażany i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Gdy tłuszcz mocno się rozgrzeje, dodajemy bakłażany. Smażymy około 5 minut, aż będą miękkie i brązowe. Dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy i dokładamy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przesmażamy. Dodajemy krojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Zmniejszamy ogień, mieszamy. Dodajemy kapary, oliwki. Dusimy 15 minut pod przykryciem.

KROK 2: Prażymy orzeszki piniowe

Na suchej patelni podprażamy orzeszki pinii. 

KROK 3: Podajemy caponatę

Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy. Caponatę wykładamy na talerz. Posypujemy orzeszkami pinii i listkami bazylii. Podajemy na ciepło lub zimno.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Roksi Roksi
    301 dni temu
    A czy zamiast bakłażana może byc cukinia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    301 dni temu
    Roksi, w sycylijskiej caponacie bakłażan to podstawa dania. Możesz zastąpić go cukinią, ale potrawa zmieni swój charakter. Jeśli obawiasz się pracy z bakłażanem, polecamy skorzystać z porad Karola zawartych w tym materiale: https://kuchnialidla.pl/Jak-przygotowac-baklazana
  • Gość Gość
    303 dni temu
    Kingo, dlaczego smażysz na oliwie z oliwek? Podobno się nie nadaje do smażenia. Chyba, że to dotyczy tylko tej extra virgin?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    303 dni temu
    Nic nie stoi na przeszkodzie, by używać oliwy z oliwek do smażenia. To tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, złożony z jednonasyconych kwasów tłuszczowych. Te dwie cechy oliwy sprawiają, że lepiej znosi wysokie temperatury niż olej rzepakowy powszechnie stosowany do tego celu w kuchni.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram