Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
- mikser z hakiem
- trzepaczkę
- wałek
- formę do muffinów lub 12 foremek do minitart o średnicy 8 cm
- tarkę
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA QUICHE
Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.
Wyrobioną masę formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.
W osobnej misce mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon. Całość mieszamy trzepaczką, w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy.
Mieszankę jajek i musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami. Dodajemy pomidor pokrojony w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek i połowę startego na tarce sera gouda. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.
KROK 3: WYPEŁNIAMY FOREMKI CIASTEM
Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy.
Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 10 minut.
KROK 4: NAKŁADAMY FARSZ
Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem.
KROK 5: PIECZEMY QUICHE
Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Sernik pistacjowy
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)