Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
  • mikser z hakiem
  • trzepaczkę
  • wałek
  • formę do muffinów lub 12 foremek do minitart o średnicy 8 cm
  • tarkę

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA QUICHE

Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Ciasto wyrabiamy hakiem. Cały czas mieszając, dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka. Ciasto wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.

Wyrobioną masę formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na głębokiej patelni podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Przysmażone składniki przekładamy do czystej miski.

W osobnej misce mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon. Całość mieszamy trzepaczką, w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

Mieszankę jajek i musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami. Dodajemy pomidor pokrojony w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek i połowę startego na tarce sera gouda. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

KROK 3: WYPEŁNIAMY FOREMKI CIASTEM

Schłodzone ciasto układamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką. Cienko rozwałkowane ciasto układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy. Nadmiar ciasta dookoła foremek ścinamy.

Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 10 minut.

KROK 4: NAKŁADAMY FARSZ

Schłodzony spód ciasta w każdej foremce nakłuwamy widelcem. Na spód nakładamy farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka. Następnie farsz polewamy pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. Wierzch posypujemy startym serem.

KROK 5: PIECZEMY QUICHE

Tak przygotowany quiche wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut. Quiche odstawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!