
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- szynkowar
- foliowe worki do szynkowaru
- tłuczek do ziemniaków
- blender ręczny
- wysoki garnek
- materiałową ściereczkę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MUS Z KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sól i biały pieprz. Dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Masę przekładamy do miski. Pistacje prażymy na suchej patelni, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Krok 2: MARYNUJEMY MIĘSO WIEPRZOWE
Szynkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (1,5-2 cm) i dodajemy do masy z kurczaka. Dodajemy peklosól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Mięso przekładamy do szynkowaru wyłożonego foliowym woreczkiem. Ugniatamy za pomocą tłuczka, by mięso równo rozłożyło się w szynkowarze. Woreczek zawijamy do środka, a mięso dociskamy pokrywką ze sprężyną. Odstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny.
Krok 3: GOTUJEMY MIĘSO W SZYNKOWARZE
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Poziom wody powinien być wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-82°C.
Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę i przekładamy do niego szynkowar. Gotujemy przez ok. 2 godziny. Temperatura mięsa w szynkowarze powinna wynosić ok. 72°C.
Krok 4: STUDZIMY I CHŁODZIMY MIĘSO
Po ugotowaniu studzimy mięso w szynkowarze, a następnie przekładamy je do lodówki, by stężało.
Zobacz podobne
przepisy
Club sandwich ze schabem
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Komentarze (7)
858 dni temu
Czy zamiast peklosoli można użyć zwykłej soli np. niejodowanej?
odpowiedz
858 dni temu
Rekomendujemy wykorzystanie soli peklowej, gdyż zawiera saletrę. Oczywiście wykorzystanie zwykłej soli również — jak wskazał Karol — jest możliwe. Obecność saletry nada jednak bardziej różowego i apetycznego koloru ;)
303 dni temu
Nie
1026 dni temu
Dlaczego temperatury podane w przepisach nie pokrywają się z temperaturami podanymi w instrukcji dołączonej do szynkowaru kupionego w Lidlu?? Przykład : temp wody 80-82 > instrukcja 90-95 temp mięsa 72 > instrukcja 85 (wieprzowina)
odpowiedz
1025 dni temu
Jeśli chodzi o zakresy temperatur w różnych przepisach na wędliny z szynkowaru znajdziesz prawdopodobnie różne zalecenia. Podstawowe i najważniejsze założenie jest takie, że woda podczas gotowania szynki nie powinna wrzeć, ale jednocześnie jej temperatura musi być na tyle wysoka, by mięso ugotowało się w środku. Zakres 80-82 stopnie Celsjusza jest w tym wypadku bezpieczniejszy. W wodzie o temperaturze 90-95 stopni szynka ugotuje się szybciej, ale kontrola tego zakresu wymaga więcej ostrożności, ponieważ bardzo szybko może dojść do zagotowania wody. Zakresy temperatur podane przez Karola powiązane są z czasem gotowania szynki i ich zastosowanie pozwoli osiągnąć pożądany efekt w tym konkretnym przepisie.
1050 dni temu
Pytanie czy zamiast karkówki mogę w ten sposób przygotować szynkę wieprzowa?
odpowiedz
1050 dni temu
Szynkę wieprzową również możesz przygotować tak, jak Karol przyrządził karkówkę, czyli umieścić mięso w solance na kilka dni i dopiero po tym czasie gotować w całości w szynkowarze. Będzie to już jednak zupełnie inny przepis, niż ten z musem z kurczaka :)
zobacz wszystkie