Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- wałek
- moździerz
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI ŻYTNIE
Mąkę łączymy w naczyniu robota z oliwą, miodem i solą. Wlewamy część wody i zaczynamy wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, kontrolując jego konsystencję. Stopniowo dolewamy resztę wody. Zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.
Krok 2: WAŁKUJEMY PLACKI ŻYTNIE
Papier do pieczenia dzielimy na 5 arkuszy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiamy dłońmi, by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, formując placek: grubszy pośrodku i nieco bardziej płaski przy brzegach.
Każdy placek umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Placki nie muszą być równe - na późniejszym etapie będziemy je tłuc w moździerzu i wykorzystywać do przygotowania masy na ciasteczka.
Krok 3: PIECZEMY PLACKI ŻYTNIE
Placki żytnie przekładamy na blachę do pieczenia razem ze spodnią warstwą papieru i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Gotowe placki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: TŁUCZEMY PLACKI ŻYTNIE
Wystudzone placki żytnie tłuczemy w moździerzu na drobną mączkę.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj młynek, blender z naczyniem lub rozdrabniacz z kielichem, by zmielić placki.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DO TŁUCZEŃCÓW
Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy miód - nie powinien się karmelizować, a jedynie gotować. Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, zmiażdżone na mączkę placki żytnie i przyprawę do piernika.
Całość prażymy, co jakiś czas mieszając, aż smaki i aromaty się połączą. Masa powinna być dość kleista. Gdy będzie gotowa, odstawiamy ją do delikatnego przestudzenia.
Krok 6: SKŁADAMY I KROIMY TŁUCZEŃCE
Gotowa masę wykładamy na połowę andrutów, starając się, by nadzienie było równomiernie rozprowadzone po powierzchni każdego wafelka. Warstwę nadzienia przykrywamy drugą połową andrutów i mocno dociskamy, by masa skleiła obie warstwy wafelków. Staramy się uzyskać bardzo płaskie ciasteczka. Złożone tłuczeńce odkładamy na ok. 30 minut, by masa stężała i skleiła andruty. Ciasteczka możemy także odłożyć na całą noc i pokroić dopiero następnego dnia, gdy andruty zwilgotnieją.
WSKAZÓWKA! Andruty podczas dociskania mogą pęknąć, ale dzięki kleistości nadzienia tłuczeńce się nie rozpadną - masa sklei pęknięcia powstałe podczas składania ciastek.
Tłuczeńce kroimy za pomocą bardzo ostrego noża na 4 równe części.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik staropolski
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!
Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
372 dni temu
W filmie zapomniano kroku o dodaniu na patelnię placków żytnich. Dość naczący błąd, gdy kucharz nie dodaje głównego składnika potrawy od której wywodzi się jej nazwa.
odpowiedz
372 dni temu
Drogi Gościu, rzeczywiście w filmie nie ma uwzględnionego etapu dosypywania rozgniecionych placków w moździerzu na patelnię. Nie mniej - film jest formą uzupełniającą przepis. W razie wątpliwości - zalecamy zerknięcie do formy tekstowej :)