zobacz film Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • wałek
  • moździerz
  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka
  • papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI ŻYTNIE

Mąkę łączymy w naczyniu robota z oliwą, miodem i solą. Wlewamy część wody i zaczynamy wyrabiać ciasto na wolnych obrotach, kontrolując jego konsystencję. Stopniowo dolewamy resztę wody. Zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę.

Krok 2: WAŁKUJEMY PLACKI ŻYTNIE

Papier do pieczenia dzielimy na 5 arkuszy. Wyrobione ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i chwilę wyrabiamy dłońmi, by stało się plastyczne, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, formując placek: grubszy pośrodku i nieco bardziej płaski przy brzegach.

Każdy placek umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3-5 mm. Placki nie muszą być równe - na późniejszym etapie będziemy je tłuc w moździerzu i wykorzystywać do przygotowania masy na ciasteczka.

Krok 3: PIECZEMY PLACKI ŻYTNIE

Placki żytnie przekładamy na blachę do pieczenia razem ze spodnią warstwą papieru i pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Gotowe placki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: TŁUCZEMY PLACKI ŻYTNIE

Wystudzone placki żytnie tłuczemy w moździerzu na drobną mączkę.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj młynek, blender z naczyniem lub rozdrabniacz z kielichem, by zmielić placki.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE DO TŁUCZEŃCÓW

Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy miód - nie powinien się karmelizować, a jedynie gotować. Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, zmiażdżone na mączkę placki żytnie i przyprawę do piernika.

Całość prażymy, co jakiś czas mieszając, aż smaki i aromaty się połączą. Masa powinna być dość kleista. Gdy będzie gotowa, odstawiamy ją do delikatnego przestudzenia.

Krok 6: SKŁADAMY I KROIMY TŁUCZEŃCE

Gotowa masę wykładamy na połowę andrutów, starając się, by nadzienie było równomiernie rozprowadzone po powierzchni każdego wafelka. Warstwę nadzienia przykrywamy drugą połową andrutów i mocno dociskamy, by masa skleiła obie warstwy wafelków. Staramy się uzyskać bardzo płaskie ciasteczka. Złożone tłuczeńce odkładamy na ok. 30 minut, by masa stężała i skleiła andruty. Ciasteczka możemy także odłożyć na całą noc i pokroić dopiero następnego dnia, gdy andruty zwilgotnieją.

WSKAZÓWKA! Andruty podczas dociskania mogą pęknąć, ale dzięki kleistości nadzienia tłuczeńce się nie rozpadną - masa sklei pęknięcia powstałe podczas składania ciastek.

Tłuczeńce kroimy za pomocą bardzo ostrego noża na 4 równe części.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    143 dni temu
    W filmie zapomniano kroku o dodaniu na patelnię placków żytnich. Dość naczący błąd, gdy kucharz nie dodaje głównego składnika potrawy od której wywodzi się jej nazwa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    143 dni temu
    Drogi Gościu, rzeczywiście w filmie nie ma uwzględnionego etapu dosypywania rozgniecionych placków w moździerzu na patelnię. Nie mniej - film jest formą uzupełniającą przepis. W razie wątpliwości - zalecamy zerknięcie do formy tekstowej :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!