Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 400 ml
- rózgę kuchenną lub spiralną trzepaczkę
Przygotuj wcześniej:
Pierś z kurczaka natrzyj oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skorupek. Boczek przesmaż na patelni.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
Musztardę łączymy w misce z miodem i octem. Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.
KROK 2: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, usmażony i drobno porwany boczek, cebulę pokrojoną w kostkę, miąższ awokado, upieczoną i porwaną na kawałki pierś kurczaka oraz jajko – ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!
Sałatka warstwowa z szynką
Szybka, prosta i sycąca. Warzywna sałatka warstwowa Karola jest idealna dla każdego, kto chce oszczędzić sporo czasu, szykując drugie śniadanie lub lunch. Ułóż składniki w słoiku i wymieszaj tuż przed jedzeniem: gotowe!
Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!
Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Energetyczne batony
- Odchudzone lasagne
- Sushi sandwich
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Warstwowa sałatka z kurczakiem
- Pasta jajeczna z awokado
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Wigilijna zupa rybna
- Sałatka z kaszą i ziarnami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Sok ogórkowo-szpinakowo-jabłkowy z kiwi
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Tarta z owocami kaki
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Sos czosnkowy
- Pastrami z warzywami
- Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Bulion rybny
- Karmelizowane jabłka z dodatkami
- Tarta z karmelizowaną gruszką
- Gofry owsiane
- TRADYCYJNY MAJONEZ
- Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
- Jajecznica z chorizo
- Agarowe galaretki malinowe
- Koreczki z kiełkami
- Sos teriyaki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)