
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- słoik o pojemności ok. 400 ml
- rózgę kuchenną lub spiralną trzepaczkę
Przygotuj wcześniej:
Pierś z kurczaka natrzyj oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skorupek. Boczek przesmaż na patelni.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
Musztardę łączymy w misce z miodem i octem. Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.
KROK 2: SKŁADAMY SAŁATKĘ
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, usmażony i drobno porwany boczek, cebulę pokrojoną w kostkę, miąższ awokado, upieczoną i porwaną na kawałki pierś kurczaka oraz jajko – ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Łazanki
- Guacamole
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)