Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wysoką miskę
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: UGNIATAMY CIASTO
Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła i układamy śliwki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypujemy je cukrem i cynamonem.
Ciasto zwijamy w ciasny rulon (zaczynając od dłuższego boku) i kroimy na kilka równych części o szerokości ok. 3 cm. Każdą część nacinamy z wierzchu 2-3 razy.
Krok 4: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Krok 5: DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI
Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.
Zobacz podobne
przepisy
Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!
Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1224 dni temu
Zbite ciasto, mocno cynamonowe, po wyrobieniu przełożone do przeźroczystej miski, po chwili magicznie stało się kleiste, bardzo jasne, a miska też magicznie stała się biała? Filmik kompletnie niespójny, zawiera mnóstwo sprzecznych, mylących informacji. Przepis jest, delikatnie mówiąc nie najlepszy. Niezbyt dobrze to świadczy o autorce i o firmującej filmik sieci Lidl. Odradzam ten przepis.
odpowiedz
1224 dni temu
dodam jeszcze kilka rad, bo sam pomysł na drożdżówki ze śliwkami i orzechami jest super i smak też rewelacja, ale: 1. trzymajcie się z daleka od przepisu na ciasto, poszukajcie innego, sprawdzonego, to ciasto nie wyjdzie (film jest dowodem), 2. nie dodawajcie cynamonu do mąki i nie smarujcie miski do której przekłądace ciasto tłuszczem 3. po zwinięciu ciasta nie krójcie go - cała masa wycieknie, włóżcie zwinięte ciasto do keksówki i pieczcie w całości 4. unikajcie zbyt dużej ilości powideł i śliwek - ciasto nie urośnie, może zrobić się zakalec
1512 dni temu
Czy można użyć jakiejś bezglutenowej mąki?
odpowiedz
1510 dni temu
Jeśli chciałbyś przygotować wegańskie i bezglutenowe bułeczki, użyj mieszanki mąk bezglutenowych. Nasza rekomendacja to: ryżowa lub kukurydziana + owsiana bezglutenowa lub jasna gryczana + ziemniaczana.
1729 dni temu
Nie mam suchych drożdży. Czy mogą być świeże? A jak tak, to ile gram do tego przepisu?
odpowiedz
1727 dni temu
Możesz użyć świeżych drożdży. Będziesz potrzebować ok. 25 g tego składnika. Pamiętaj, że świeże drożdże należy dokładniej wymieszać i rozdrobnić po połączeniu ich z cukrem i lekko podgrzanym (nie gorącym) mlekiem.
2248 dni temu
ta mąka orkiszowa, to ma być biała np typ 700? czy pełny przemiał np 1800 lub 2000?
odpowiedz
2248 dni temu
Do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki Kingi, polecamy używać mąki orkiszowej, której typ mieści się w przedziale 650-750.