
Przygotuj
- wysoką miskę
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Krok 2: UGNIATAMY CIASTO
Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.
Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła i układamy śliwki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypujemy je cukrem i cynamonem.
Ciasto zwijamy w ciasny rulon (zaczynając od dłuższego boku) i kroimy na kilka równych części o szerokości ok. 3 cm. Każdą część nacinamy z wierzchu 2-3 razy.
Krok 4: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Krok 5: DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI
Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.
Zobacz podobne
przepisy
Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.

Bułeczki mleczne
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Komentarze (2)
119 dni temu
ta mąka orkiszowa, to ma być biała np typ 700? czy pełny przemiał np 1800 lub 2000?
odpowiedz
119 dni temu
Do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki Kingi, polecamy używać mąki orkiszowej, której typ mieści się w przedziale 650-750.
zobacz wszystkie