zobacz film Wegańskie drożdżówki ze śliwkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wysoką miskę
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: UGNIATAMY CIASTO

Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.

Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła i układamy śliwki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypujemy je cukrem i cynamonem.

Ciasto zwijamy w ciasny rulon (zaczynając od dłuższego boku) i kroimy na kilka równych części o szerokości ok. 3 cm. Każdą część nacinamy z wierzchu 2-3 razy.

Krok 4: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.

Krok 5: DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI

Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    77 dni temu
    Zbite ciasto, mocno cynamonowe, po wyrobieniu przełożone do przeźroczystej miski, po chwili magicznie stało się kleiste, bardzo jasne, a miska też magicznie stała się biała? Filmik kompletnie niespójny, zawiera mnóstwo sprzecznych, mylących informacji. Przepis jest, delikatnie mówiąc nie najlepszy. Niezbyt dobrze to świadczy o autorce i o firmującej filmik sieci Lidl. Odradzam ten przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    77 dni temu
    dodam jeszcze kilka rad, bo sam pomysł na drożdżówki ze śliwkami i orzechami jest super i smak też rewelacja, ale: 1. trzymajcie się z daleka od przepisu na ciasto, poszukajcie innego, sprawdzonego, to ciasto nie wyjdzie (film jest dowodem), 2. nie dodawajcie cynamonu do mąki i nie smarujcie miski do której przekłądace ciasto tłuszczem 3. po zwinięciu ciasta nie krójcie go - cała masa wycieknie, włóżcie zwinięte ciasto do keksówki i pieczcie w całości 4. unikajcie zbyt dużej ilości powideł i śliwek - ciasto nie urośnie, może zrobić się zakalec
  • Gość Gość
    365 dni temu
    Czy można użyć jakiejś bezglutenowej mąki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    363 dni temu
    Jeśli chciałbyś przygotować wegańskie i bezglutenowe bułeczki, użyj mieszanki mąk bezglutenowych. Nasza rekomendacja to: ryżowa lub kukurydziana + owsiana bezglutenowa lub jasna gryczana + ziemniaczana.
  • Gość Gość
    582 dni temu
    Nie mam suchych drożdży. Czy mogą być świeże? A jak tak, to ile gram do tego przepisu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    580 dni temu
    Możesz użyć świeżych drożdży. Będziesz potrzebować ok. 25 g tego składnika. Pamiętaj, że świeże drożdże należy dokładniej wymieszać i rozdrobnić po połączeniu ich z cukrem i lekko podgrzanym (nie gorącym) mlekiem.
  • Gość Gość
    1101 dni temu
    ta mąka orkiszowa, to ma być biała np typ 700? czy pełny przemiał np 1800 lub 2000?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1101 dni temu
    Do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki Kingi, polecamy używać mąki orkiszowej, której typ mieści się w przedziale 650-750.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!