zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wysoką miskę
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Mleko sojowe lekko podgrzewamy w garnku. Dodajemy olej kokosowy, drożdże, cukier i syrop klonowy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Krok 2: UGNIATAMY CIASTO

Mąkę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką i elastyczną masę.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.

Krok 3: NADZIEWAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ugniatamy chwilę na desce oprószonej mąką. Jeśli klei się do rąk, dosypujemy więcej mąki. Wyrobione ciasto formujemy w kształcie kwadratu i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm.

Na powierzchni ciasta rozsmarowujemy powidła i układamy śliwki pokrojone na mniejsze cząstki. Posypujemy je cukrem i cynamonem.

Ciasto zwijamy w ciasny rulon (zaczynając od dłuższego boku) i kroimy na kilka równych części o szerokości ok. 3 cm. Każdą część nacinamy z wierzchu 2-3 razy.

Krok 4: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Drożdżówki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w najniższej temperaturze. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190°C i pieczemy drożdżówki na złoty kolor przez ok. 20 minut.

Krok 5: DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI

Płynną część mleczka kokosowego mieszamy w miseczce z resztą składników lukru. Drożdżówki studzimy i polewamy z wierzchu cynamonowym lukrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    52 dni temu
    ta mąka orkiszowa, to ma być biała np typ 700? czy pełny przemiał np 1800 lub 2000?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    52 dni temu
    Do słodkich wypieków, takich jak drożdżówki Kingi, polecamy używać mąki orkiszowej, której typ mieści się w przedziale 650-750.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram