
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Przygotuj wcześniej:
Groch ugotuj według instrukcji na opakowaniu lub trochę dłużej, tak aby częściowo się rozpadał.
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.
KROK 2: ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM
Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.
WSKAZÓWKA! Na tym etapie warto spróbować warzyw i doprawić je do smaku.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Chłodnik z botwiny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)