Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Przygotuj wcześniej:

Groch ugotuj według instrukcji na opakowaniu lub trochę dłużej, tak aby częściowo się rozpadał.

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY WARZYWA

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i 1 cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy startą marchew i cukinię, a także czosnek. Całość doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy, aż zmiękną.

KROK 2: ŁĄCZYMY WARZYWA Z GROCHEM

Usmażone warzywa łączymy z ugotowanym wcześniej grochem i dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy je, aby delikatnie przestygły.

WSKAZÓWKA! Na tym etapie warto spróbować warzyw i doprawić je do smaku.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA ZAPIEKANKĘ

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i ok. 100 g sera przekładamy do miski. Jajko bełtamy, dodajemy do startego sera wraz z kwaśną śmietaną i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z przestudzonymi warzywami.

KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę grochowo-warzywną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie pozostałą cukinię kroimy w plastry i układamy je na powierzchni zapiekanki. Całość oprószamy pozostałym żółtym serem i pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!