.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 165°C
- tarkę
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i zanurz w zimnej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE
Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.
KROK 3: PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ
Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
KROK 4: ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy taką funkcję w piekarniku, warto wybrać zapiekanie od góry lub grillowanie.
KROK 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Świąteczne pierniczki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pierniki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Sernik pistacjowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)