.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię
- naczynie żaroodporne
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 165°C
- tarkę
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i zanurz w zimnej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE
Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.
KROK 3: PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ
Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
KROK 4: ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy taką funkcję w piekarniku, warto wybrać zapiekanie od góry lub grillowanie.
KROK 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Ziemniaki z grilla
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Proziaki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka z zupek chińskich
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)