
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żaroodporną patelnię
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i obcinamy ich końce tak, aby bulwy miały kształt cylindrów o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 8 cm. Następnie każdą bulwę przekrawamy na pół, aby powstało 12 cylindrów o wysokości ok. 4 cm. Tak przygotowane ziemniaki skrapiamy z obu stron 1 łyżką oliwy, a także oprószamy solą i pieprzem.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej sprawdzą się dość duże ziemniaki (o długości ok. 10 cm).
KROK 2: SMAŻYMY ZIEMNIACZANE CYLINDRY
Żaroodporną patelnię rozgrzewamy i wylewamy na nią pozostałą oliwę. Na gorącej patelni układamy cylindry z ziemniaków i smażymy je na średnim ogniu przez ok. 7 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
KROK 3: ZAGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy masło, rozmaryn i całe ząbki czosnku. Kiedy masło się roztopi, polewamy nim ziemniaki, na patelnię wlewamy bulion i całość zagotowujemy.
KROK 4: PIECZEMY ZIEMNIAKI
Patelnię z ziemniakami przekładamy do rozgrzanego piekarnika i całość pieczemy przez ok. 30 minut. Po ok. 15 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaki polewamy płynem z dna patelni.
KROK 5: PODAJEMY ZIEMNIAKI FONDANT
Z patelni usuwamy gałązki rozmarynu i podajemy ziemniaki z dodatkiem śmietany i pikantnej pasty z suszonych pomidorów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Sałatka gyros
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Kutia
- Spaghetti carbonara
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)