Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek o pojemności co najmniej 5 l
- łyżkę cedzakową
- durszlak
- kubek
PRZYGOTOWANIE:
BULION:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę obieramy z łupinki. Marchew, por, seler i pietruszkę myjemy pod zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Obieramy. Porcję rosołową dokładnie myjemy i osuszamy.
KROK 2: KROIMY WARZYWA
Cebulę oraz por drobno kroimy. Resztę warzyw obieramy ze skórki i przekrajamy na pół.
KROK 3: PODSMAŻAMY CEBULĘ I PORA
W garnku rozgrzewamy olej, a potem podsmażamy na nim cebulkę oraz pora. Mieszamy. Gdy nabiorą złotego koloru, ściągamy z gazu i dajemy im wystygnąć.
KROK 4: WKŁADAMY DO GARNKA RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do garnka dodajemy marchew, seler oraz pietruszkę. Wkładamy także porcję rosołową i zalewamy wodą.
KROK 5: GOTUJEMY BULION
Ustawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy bulion do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum.
KROK 6: DOPRAWIAMY BULION
Do gotującego się wywaru dodajemy sól, pieprz oraz ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy. Zostawiamy bulion, aby się gotował przez co najmniej 1,5 godziny.
KROK 7: WYCIĄGAMY NIEKTÓRE SKŁADNIKI
Gdy bulion jest gotowy, wyławiamy z niego ziele oraz liście laurowe. Potem wyciągamy także porcję rosołową, marchew, seler oraz pietruszkę. Marchewkę kroimy, a porcję rosołową rozbieramy na drobne kawałki. Te dwa składniki wrzucamy z powrotem do bulionu. Resztę warzyw można użyć do przyrządzenia pasztetu.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Brokuł myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.
KROK 9: DODAJEMY MAKARON DO BULIONU
Makaron wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 10 minut.
KROK 10: DODAJEMY BROKUŁ
Dodajemy różyczki brokuła do bulionu i mieszamy. Gotujemy przez 15 minut.
KROK 11: ZABIELAMY ZUPĘ
Do kubka wlewamy trochę zupy i dodajemy do niej śmietankę. Mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do zupy i podgrzewamy jeszcze kilka minut, uważając, aby nie zagotować zupy.
KROK 12: SERWUJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek. Siekamy pietruszkę i posypujemy nią zupę.
Zobacz podobne
przepisy
Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
Zupa jarzynowa z brukselką
Wykorzystaj mrożonkę na zupę jarzynową Freshona i przygotuj pyszną zupę!
Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.
Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
Zupa z brokuła — pyszny sposób na brokuły!
Zupa brokułowa to doskonały sposób na włączenie tego zielonego warzywa do codziennego jadłospisu. Jej delikatny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że jest idealnym wyborem zarówno na lekki obiad, jak i na kolację. Można ją przygotować w wersji kremowej, która zachwyca gładką strukturą, lub w wersji z kawałkami warzyw, które dodają zupie tekstury i chrupkości. Zupa brokułowa jest nie tylko pożywna, ale również łatwa do przygotowania, co czyni ją świetnym wyborem dla zapracowanych osób.
Brokułowa zupa to również świetny sposób na wykorzystanie brokułów, które często są pomijane w codziennych posiłkach. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich domowników. W zupie z brokułami można wykorzystać nie tylko różyczki, ale także łodygi brokułów, co sprawia, że jest to danie ekonomiczne. Dodanie innych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewki czy cebula, wzbogaca smak i aromat zupy, a po zblendowaniu i dodaniu odrobiny sera i grzanek, uczyni z niej potrawę, którą pokochają także najmłodsi domownicy.
Brokułowa to potrawa, która świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Może być podawana na ciepło, jako rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni, lub na zimno, jako orzeźwiający chłodnik podany letnią porą. Zupa z brokułami doskonale komponuje się z dodatkiem śmietany, serów takich jak parmezan czy cheddar, oraz aromatycznymi przyprawami, jak czosnek, gałka muszkatołowa czy tymianek. Dzięki swojej wszechstronności i bogactwu smaków, brokułowa chętnie serwowana jest zarówno w domowej kuchni, jak i w eleganckich restauracjach.
Zupa brokułowa — przepis
Jak zrobić zupę brokułową? Zupa brokułowa to danie, które można przygotować na wiele różnorodnych sposobów, dostosowując je do własnych upodobań i dostępnych składników. Tradycyjna zupa brokułowa często występuje w wersji jarzynowej, gdzie oprócz brokułów, dodaje się takie warzywa jak marchew, ziemniaki, seler, kalafior, fasolka szparagowa i por, a także makaron lub ryż. Taki przepis na zupę brokułową zapewnia lekkość, a jednocześnie sytość, jest idealny na obiad dla całej rodziny. Aby wzbogacić smak zupy, można dodać do niej odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego, które nadadzą jej kremowej konsystencji, nie przytłaczając delikatnego smaku brokułów.
Kremowa zupa brokułowa to kolejny popularny wariant, w którym warzywa są blendowane na gładką masę. W tej wersji zupy często dodaje się serek topiony, który nadaje jej aksamitnej konsystencji i intensywnego, serowego smaku. Dla urozmaicenia można również dodać do zupy makaron, co sprawi, że stanie się jeszcze bardziej pożywna i sycąca. Zamiast makaronu można użyć ryżu, który świetnie komponuje się z brokułami. Zupę z brokułami można zrobić także w wersji na ostro czy azjatyckiej - możliwości zabawy z tym składnikiem są praktycznie nieograniczone!
Zupa jarzynowa z brokułem
Zupa z brokułów w wersji jarzynowej to wyjątkowo pożywne i kolorowe danie, które łączy w sobie różnorodność smaków. W tej wersji zupy, obok brokułów, znajdziemy również ziemniaki, marchewkę, czasem także fasolkę i kalafior. Zupa z brokułami i ziemniakami zyskuje na sytości. Marchewka natomiast dodaje delikatnej słodyczy i pięknego, żywego koloru, co sprawia, że zupa wygląda apetycznie i jest bogata w smaku.
Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką to doskonały sposób na włączenie wielu warzyw do jednego posiłku. A jeśli ma się ochotę zaszaleć, można przyrządzić zupę, która ma w sobie tyle smaku co multiwitamina - dodać do niej fasolkę, kalafior, szparagi czy groszek. Zupa z brokułów i marchewki, uzupełniona o inne jarzyny, staje się pełnowartościowym daniem, które można podawać już od najmłodszych lat. Przygotowanie takiej zupy jest proste, a jej bogactwo smaków i aromatów z pewnością zachwyci wszystkich fanów treściwych, kolorowych zup.
Zupa brokułowa z serkiem topionym i makaronem
Zupa brokułowa z serkiem topionym i makaronem to kremowa, niezwykle sycąca propozycja na obiad, która łączy delikatność brokułów z aksamitnym smakiem serka. W tej wersji zupy brokułowej, serek topiony dodaje nie tylko gładkiej konsystencji, ale także głębokiego, serowego aromatu, który doskonale komponuje się z warzywami. Zupa z brokułami i makaronem z dodatkiem serka to świetny sposób na stworzenie pełnowartościowego posiłku, który rozgrzeje od środka, gdy za oknem ziąb.
Zupa brokułowo-serowa to także doskonały wybór dla osób ceniących sobie szybkie i łatwe do przygotowania dania. Przygotowanie tej zupy polega na ugotowaniu bulionu z dodatkiem brokułów i zblendowaniu go. Taką bazę wystarczy wzbogacić o serek topiony i pyszna zupa jest gotowa! Zupa brokułowa z makaronem i serkiem może być doprawiona ulubionymi przyprawami, takimi jak czosnek, gałka muszkatołowa czy odrobina pieprzu, co jeszcze bardziej podkreśli jej serowy smak.
Zupa brokułowa z ryżem
Gdy nadejdzie ochota na lekką, ale jednocześnie sycącą zupę, warto sięgnąć po brokułową z ryżem. Jak ugotować zupę brokułową z jego dodatkiem? Aby ją przygotować, należy zacząć od przygotowania bulionu. Potem wystarczy dodać do niego brokuły i całość gotować, aż do momentu, w którym warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodaje się ryż. Zupa z brokułami i ryżem powinna być gotowana przez około 15-20 minut.
Proces ten można przyspieszyć, wstępnie podgotowywując ryż w osobnym garnku w trakcie przyrządzania bulionu. Taki ryż można wtedy wrzucić do zupy w tym samym czasie, co brokuły. Zupa brokułowa z ryżem jest niezwykle wszechstronna i łatwa do modyfikacji. Można do niej dodać różne przyprawy lub inne składniki, aby wzbogacić jej smak. Serwowanie tej zupy z posypką ze świeżych ziół, doda jej świeżości i oszałamiającego aromatu.
Jakie przyprawy do zupy brokułowej?
Jakie przyprawy pasują do zupy brokułowej? Do najpopularniejszych przypraw używanych do przyrządzenia tej smakowitej zupy należą czosnek i cebula, które dodają jej głębi i wyrazistości. Gałka muszkatołowa jest kolejnym doskonałym wyborem — jej subtelny, lekko orzechowy smak idealnie komponuje się z brokułami.
Dla miłośników ostrzejszych nut warto dodać odrobinę pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili, które podkręcą smak zupy. Zioła takie jak tymianek, oregano czy rozmaryn również świetnie współgrają z brokułami, dodając zupie świeżości i aromatu. Zupa z brokułem idealnie komponuje się także z naszymi rodzimymi ziołami — koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem.
Zupa brokułowa dla dziecka
Lekka zupa brokułowa? Ten przepis na zupę brokułową dla dzieci można nieco zmodyfikować, przygotowując wersję kremową, zblendowaną, która jest łatwa do jedzenia nawet dla najmłodszych. Warto także ograniczyć ilość pieprzu i innych ostrych przypraw, aby zupa była łagodniejsza i bardziej przyjazna dla wrażliwych podniebień maluchów. Dzięki swojej lekkości i prostocie zupa brokułowa stanowi świetny element dziecięcego jadłospisu.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)