Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).

Farsz

Z 6 kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski. Siekamy estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.

Kurczak

Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl).

Obieramy i kroimy ziemniaki. Rozgniatamy czosnek w łupinkach. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku. Całość mieszamy. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki. Całośc solimy i doprawiamy pieprzem.

Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.

Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Chii Chii
    3874 dni temu
    Moim zdaniem przepyszne! Polecam! :P

    odpowiedz

    Avatar
  • Asia Asia
    4310 dni temu
    Oczywiście farsz zmodyfikowałam po swojemu, zamiast szparagów dodałam marchewkę i ... wyszło pyszne danie... aż po rodzinne mlaskanie;D

    odpowiedz

    Avatar
  • Tomasz Tomasz
    4315 dni temu
    Uwielbiam faszerować kaczki są takie mokre

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4321 dni temu
    pysny

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4322 dni temu
    Wyszło takie sobie, nie polecam.

    odpowiedz

    Avatar
  • Gość Gość
    4324 dni temu
    Robiłam dzisiaj na obiad i jak dla mnie bez rewelacji.

    odpowiedz

    Avatar
  • Tuśka Tuśka
    4325 dni temu
    i co wyszło? warto robić?

    odpowiedz

    Avatar
  • mika mika
    4325 dni temu
    Dziś zrobiłam na obiad, całkiem ładnie pachnie... Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    odpowiedz

    Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!