Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
Farsz
Z 6 kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski. Siekamy estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.
Kurczak
Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl).
Obieramy i kroimy ziemniaki. Rozgniatamy czosnek w łupinkach. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku. Całość mieszamy. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki. Całośc solimy i doprawiamy pieprzem.
Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.
Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3749 dni temu
Moim zdaniem przepyszne! Polecam! :P
odpowiedz
4185 dni temu
Oczywiście farsz zmodyfikowałam po swojemu, zamiast szparagów dodałam marchewkę i ... wyszło pyszne danie... aż po rodzinne mlaskanie;D
odpowiedz
4190 dni temu
Uwielbiam faszerować kaczki są takie mokre
odpowiedz
4197 dni temu
pysny
odpowiedz
4197 dni temu
Wyszło takie sobie, nie polecam.
odpowiedz
4200 dni temu
Robiłam dzisiaj na obiad i jak dla mnie bez rewelacji.
odpowiedz
4200 dni temu
i co wyszło? warto robić?
odpowiedz
4201 dni temu
Dziś zrobiłam na obiad, całkiem ładnie pachnie... Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
odpowiedz