
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
Farsz
Z 6 kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski. Siekamy estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.
Kurczak
Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl).
Obieramy i kroimy ziemniaki. Rozgniatamy czosnek w łupinkach. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku. Całość mieszamy. Wyciskamy sok z 1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki. Całośc solimy i doprawiamy pieprzem.
Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.
Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
4064 dni temu
Moim zdaniem przepyszne! Polecam! :P
Odpowiedz
4500 dni temu
Oczywiście farsz zmodyfikowałam po swojemu, zamiast szparagów dodałam marchewkę i ... wyszło pyszne danie... aż po rodzinne mlaskanie;D
Odpowiedz
4505 dni temu
Uwielbiam faszerować kaczki są takie mokre
Odpowiedz
4512 dni temu
pysny
Odpowiedz
4512 dni temu
Wyszło takie sobie, nie polecam.
Odpowiedz
4514 dni temu
Robiłam dzisiaj na obiad i jak dla mnie bez rewelacji.
Odpowiedz
4515 dni temu
i co wyszło? warto robić?
Odpowiedz
4515 dni temu
Dziś zrobiłam na obiad, całkiem ładnie pachnie... Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Odpowiedz