Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Kaszę gryczaną ugotuj według opisu na opakowaniu.
Gulasz
Mięso gulaszowe doprawiamy białym pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Doprawione mięso oprószamy 40 g mąki pszennej. Ponownie mieszamy (każdy kawałek mięsa musi być dobrze obtoczony w mące). Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno). Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Dobrze przesmażone mięso przekładamy do garnka wraz z całym płynem i sokiem.
Cebulę kroimy w grubą kostkę (1x1 cm), czosnek w cienkie plastry, a marchew w grube plastry. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, wlewamy 2 łyżki miodu. Gdy miód zacznie się pienić na patelni, dodajemy pokrojone cebule i czosnek. Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.
Wrzucamy pokrojoną marchew na patelnię. Dodajemy 4 liście laurowe, majeranek, 4-5 goździków i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Dokładnie myjemy 1 pomarańczę i ścieramy skórkę z 1/4 części. Na patelnię wlewamy 250 ml piwa. Czekamy, aż piwo przestanie się pienić i delikatnie się zagotuje. Do wszystkiego dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Pomarańczę obieramy, pozbywamy się białych błonek.
Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem, następnie wrzucamy do garnka miąższ i sok z pomarańczy. Dodajemy 1/2 l wody, mieszamy. Garnek szczelnie przykrywamy i dusimy przez mniej więcej 1 godzinę 30 minut – 1 godzinę 40 minut.
Racuchy z kaszy gryczanej
Ścieramy na grubych oczkach jednego ziemniaka, rozgniatamy ząbek czosnku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę por. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę gryczaną, wbijamy 2 jaja, dodajemy startego ziemniaka i 50 g mąki pszennej, rozgnieciony ząbek czosnku i pokrojony por (mały kawałek pora odkrawamy do dekoracji). Mieszamy, następnie doprawiamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (olej nie może być zbyt mocno nagrzany). Za pomocą łyżki formujemy na patelni racuchy ( dajemy mniej więcej 3 łyżki na jedną porcję). Upieczone racuchy wyciągamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przykrywamy je kolejnym kawałkiem papieru.
Gdy gulasz jest już gotowy (mięso powinno się idealnie rozpadać), zdejmujemy pergamin z blachy z racuchami i wkładamy blachę do piekarnika na 5 minut.
Wcześniej odkrojony kawałek pora kroimy cienko, mieszamy z odrobiną oliwy lub oleju rzepakowego, przyprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu. Mieszamy.
Jak podawać
Racuchy wyjmujemy na talerz, nakładamy na nie gulasz, polewamy sosem. Całość dekorujemy pokrojonym porem.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (52)
2788 dni temu
W przepisie mowa o smażeniu na oleju rzepakowym, Karol o nim wspomina a wydaje mi się ze używa oliwy z oliwek i teraz sam nie wiem czego lepiej użyć, Wypróbuję przepis ale racuchy usmazę chyba na kokosowym.
odpowiedz
2914 dni temu
Czy można racuchy od razu przygotować do upieczenia bez wczesniejszego smażenia?
odpowiedz
2914 dni temu
Wcześniej usmażone będę miały ładniejszy kształt i będą zdecydowanie bardziej chrupiące.
3108 dni temu
Czy musi być koniecznie mąka typu 650? Czy stanie się coś złego, jeśli obtoczę mięso w zwykłej mące pszennej 450?
odpowiedz
3106 dni temu
Nic się nie stanie :)
3601 dni temu
Gulasz jest fantastyczny, ale na pewno nie dla zwolenników tradycyjnych smaków. Pod koniec brakowało mi jakiejś nuty i dodałam pół łyżeczki białego pieprzu - to nadało zdecydowany ton potrawie. Ilość spora, 3 osoby mają obiad na 2 dni. Racuchy do powtórzenia przy innych okazjach, ja widzę je też z sosem Tzatziki na przykład.
odpowiedz
3624 dni temu
Drogi Gościu, smak dania będzie nieco inny, ale w tym przepisie świetnie powinien sprawdzić się każdy rodzaj kaszy.
odpowiedz
3626 dni temu
a mozna użyć innej kaszy?np.pęczak?
odpowiedz
3637 dni temu
Zrobiłem gulasz bez pomarańczy. W smaku super faktycznie w nosie piwo grzane.
odpowiedz
3639 dni temu
dziś zrobiłam ten gulasz no i taki sobie w smaku, żadnej rewelacji której się spodziewałam.
odpowiedz
3766 dni temu
Na razie zrobiłam racuchy. Fajowski pomysł. Mąż zachwycony. Dodatek grubo tartego ziemniaka daje niesamowity efekt po usmażeniu. Racuchy są chrupkie. Dzięki Lidlu za kolejny super przepis.
odpowiedz
3892 dni temu
Fantastyczny przepis. Smakowało-piwo, miód, pomarańcza idealne polaczenie smaków. Robie ponownie na swieta😃
odpowiedz
3948 dni temu
Niedobre, zrobiłam sam gulasz , miało być dla gości ale wstydzę się podać i robię coś innego.
odpowiedz
3949 dni temu
Drogi Gościu, aby otrzymać 350 g ugotowanej kaszy, musisz przygotować ok. 90 g kaszy.
odpowiedz
3949 dni temu
Ile mniej więcej kaszy powinnam ugotować, żeby otrzymać potrzebną ilość?
odpowiedz
3968 dni temu
Eksplozja smaku i aromatu. Smakuje wyśmienicie nawet mojemu wybrednemu mężowi co jest wielkim uznaniem dla mistrza Karola. W skali od (1 do 10) - 10. Bardzo sycące.
odpowiedz
3982 dni temu
Racuchy przepyszne, gulasz też niezły, aczkolwiek mógłby być troszkę mniej słodki. Całość komponuje się na 4++ 😄
odpowiedz
4062 dni temu
Robie już kolejny raz... przepyszne! a racuszki genialne :)
odpowiedz
4063 dni temu
Miłośników kaszy gryczanej zapraszamy do wypróbowania jej także w wersji na słodko: https://kuchnialidla.pl/Serniczki-z-kaszy-gryczanej-z-imbirem :)
odpowiedz
4064 dni temu
Fantastyczny przepis:) Serdeczne dzięki:)
odpowiedz
4083 dni temu
Racuchy smażymy z dwóch stron.
odpowiedz
4083 dni temu
a racuchy smażę po 2 stronach czy po jednej?
odpowiedz
4116 dni temu
Polecam wszystkim, smak gulaszu wysmienity, wszystkie przyprawy swietnie się komponuja ze sobą.
odpowiedz
4185 dni temu
super
odpowiedz
4285 dni temu
Rewelacja! Robiłam już kilka razy. Wszystko wspaniale współgra. Mniam...
odpowiedz
4327 dni temu
Przepis super. Robiłam raz z piwem, a raz z winem - w obu przypadkach wychodzą w wersji "na słodko", ale mi osobiście to odpowiada. Duży plus dla pana Karola! Niebo w gębie!
odpowiedz
4418 dni temu
Po prostu pycha!!!! Czasami łączę racuszki z innym mięsem i sosem. Rewelacja!
odpowiedz
4432 dni temu
uwielbiam kaszę gryczaną ale ten przepis................... powalił mnie na kolana jeśli chodzi o kubki smakowe. dzięki że można zjeść ten rodzaj kaszy też inaczej
odpowiedz
4438 dni temu
Racuchy - dla mnie odkrycie!!! . Nie lubię kaszy gryczanej - a tych racuszków mogłabym zjeść 10 a może i więcej .... Pycha .... Gulasz ? mód, goździki i pomarańcza - o rety!!!! - pomyślałam :) Wspaniałe, rewelacyjne arcydzieło kulinarne. Domownicy zachwyceni chcą powtórki :) Pozdrawiam ps. Ogromny plus dla LIDLA za pomysł z KUCHARZAMI . Lubię programy z Panią Magdą Gessler ale Panowie są lepsi, fantastyczni i nie wyobrażam sobie tego projektu kulinarnego LIDLA bez Panów Pascala i Okrasy !!!!! Strzała w dziesiątkę
odpowiedz
4440 dni temu
robię dziś to danie dla męża na obiad- powiem tak sos pachnie rewelacyjnie , zobaczymy czy mu będzie smakowało, jak dla mnie przepyszny. pozdrawiam
odpowiedz
4441 dni temu
zrobiłam, przepyszny, ale: zamieniłam piwo na czerwone wino :) na piwo jestem uczulona :(
odpowiedz
4442 dni temu
Gulasz dla mnie mega rewelacyjny, Cała rodzina zjadła ze wielkim samkiem, dla mnie osobiście najlepszy gulasz jaki jadłam w życiu. Zresztą miła odmiana po kostakch rosołowych, sztucznych doprawiaczach i nadmiaru soli w każdej potrawie.
odpowiedz
4442 dni temu
bardzo dobry przepis wszystkim bardzo smakowało , ale czas przygotowania był znacznie dłuższy
odpowiedz
4443 dni temu
Januszu, Karol nie lubi rozstawać się ze swoją obrączką. Noszenie obrączki jest dla niego bardzo ważne. I zupełnie nie przeszkadza mu w dbaniu o higienę - przed rozpoczęciem i po zakończeniu gotowania zawsze dokładnie myje i dezynfekuje ręce, jak na prawdziwego profesjonalistę przystało.
odpowiedz
4443 dni temu
gulasz rewelacyjny, z nutą słodkości - miód w gębie:) bardzo dokładny przepis wykonania, potrawa łątwa w przygotowaniu i puszniuteńka mmmmm:) przepisy Karola są genialne:)
odpowiedz
4445 dni temu
Dla mnie danie idealne, gulasz przepyszny, wspaniała alternatywa dla tego tradycyjnego, czy węgierskiego, jedynie doprawiłam mocniej solą i pieprzem i uzyskałam bardziej wyrazisty smak. Racuchy genialne, będą gościć często na naszym stole same lub z jakimś sosikiem. Polecam!
odpowiedz
4445 dni temu
kuchciku okrasa zdejmij ta obracke pod nia jest brod prawdziwy kucharz zawsze ma wolne dlonie od ozdob wylaczam zawsze jak cie widze i to robie
odpowiedz
4446 dni temu
Sa super smaczne zrobilam z sosem pieczarkowym zamiast gulaszu :-)
odpowiedz
4446 dni temu
ciekawe i dobre na kryzys
odpowiedz
4446 dni temu
mniam
odpowiedz
4446 dni temu
zbieram przepisy na kotlety wegetarianskie, bo mam dzieci wegetarianów
odpowiedz
4447 dni temu
cudowny sos!
odpowiedz
4447 dni temu
sosu nie robiłam, jakoś mnie nie przekonał (aczkolwiek na zdjęciu wygląda ładnie) natomiast racuchy genialne
odpowiedz
4447 dni temu
Sos niestety,nie trafia w moje kubki smakowe,wręcz ohydny,może się nie znam,natomiast placki są rewelacyjne
odpowiedz
4448 dni temu
Placki zjadłam, dziś nawet z większym smakiem niż wczoraj, ale... sos jest zbyt słodki, rzeczywiście mdły, zorbiłabym bardziej konkretny :)
odpowiedz
4449 dni temu
Placki ok, ciekawa propozycja ... ale juz sam sos jest strasznie mdly i nijak pasuje mi do tych plackow ... Kuchnia nie dla mnie, byc moze mam zbyt chamskie podniebienie :)
odpowiedz
4449 dni temu
Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pana Okrasy. http://szefkuchni.blox.pl/2012/10/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-11-Vol-2.html
odpowiedz
4449 dni temu
Fantastyczne połączenie smaków w gulaszu :) Bardzo smakowało domownikom, zaserwowane z pęczakiem (bo gryczana to "wróg"). Dzięki za super inspirację! pozdrawiam
odpowiedz
4449 dni temu
Lekka przesada z tym czasem moze p. Okrasa tak szybko gotuje. Jak na pierwszy raz czas wykonania potrawy jest znacznie dłuższy.
odpowiedz
4449 dni temu
to menu dziś zagości na moim stole ale sosik w nieco zmodyfikowanej wersji:P
odpowiedz
4450 dni temu
na obiad to przygotuje dla chłopaka
odpowiedz
4450 dni temu
dzisiaj robie na obiad :-) pachnie cudnie.... zobaczymy co mąż powie
odpowiedz
zobacz wszystkie