Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Blachę (28 x 23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.
W małej miseczce wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. Odstawić. Przesiać mąkę, dodać przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.
Masło ubić z cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 minut). Dodać melasę, likier (jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Dodać mieszankę mąki i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy. Na końcu wmieszać drobno posiekane orzechy.
Ciasto przełożyć na blachę i piec ok. 30-35 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blaszce – ok. 20 minut. Odwrócić blachę, wyłożyć ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Po wystygnięciu ciasta ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię. Formą do wycinania ciastek o średnicy ok. 5 cm wycinamy krążki. Smarujemy górę jednego krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort). W ten sposób powinniśmy otrzymać ok. 9-10 minitorcików.
Brzegi każdego minitorciku smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek). Rozwałkowujemy marcepan i wycinamy krążki na górę torcików. Następnie rozwałkowujemy paski na pokrycie boków. Wygładzamy. Rozwałkowujemy małe krążki masy cukrowej. Lekko zwilżamy marcepan, pokrywamy go masą cukrową. Wygładzamy.
Wycinamy z kolorowej masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji. Lekko posypujemy złotym barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.
Obdarowujemy torcikami bliskich, a resztę zjadamy sami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
2916 dni temu
Napewno zrobię te minitorciki na Święta!!!!! PYCHA MNIAM 😸😸😺😺
odpowiedz
3026 dni temu
Kiedy znów masa cukrowa będzie w sprzedaży? Moje dzieciaki uwielbiają się nią bawić a ja nie mogę jej dorwać...
odpowiedz
3283 dni temu
Czy wszystkie składniki znajdę w sklepie Lidl? Chodzi mi najbardziej o barwniki spożywcze i masę cukrową :)
odpowiedz
3282 dni temu
Przed Świętami znajdziesz w Lidlu tego typu składniki :) O ile nie zostały już wyprzedane ;)
3290 dni temu
Powinno być to pokazane na filmiku bo to dosyć trudny przepis, ale mini torciki sa piękne:-) fajny przepis:-) pozdrawiam
odpowiedz
3676 dni temu
Drogi Gościu niestety w Kuchni Lidla nie mamy obecnie przepisu na masę cukrową. Weźmiemy jednak pod uwagę Twoje pytanie i być może taki przepis pojawi się u nas w przyszłości.
odpowiedz
3676 dni temu
gdzie znajdę przepis na masę cukrową?
odpowiedz
3896 dni temu
ciacho z nutą marcepanu i lukru.... doskonałe .. :))
odpowiedz