Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Blachę (28 x 23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.

W małej miseczce wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. Odstawić. Przesiać mąkę, dodać przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.

Masło ubić z cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 minut). Dodać melasę, likier (jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Dodać mieszankę mąki i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy. Na końcu wmieszać drobno posiekane orzechy.

Ciasto przełożyć na blachę i piec ok. 30-35 minut. Pozostawić do wystygnięcia na blaszce – ok. 20 minut. Odwrócić blachę, wyłożyć ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Po wystygnięciu ciasta ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię. Formą do wycinania ciastek o średnicy ok. 5 cm wycinamy krążki. Smarujemy górę jednego krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort). W ten sposób powinniśmy otrzymać ok. 9-10 minitorcików.

Brzegi każdego minitorciku smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek). Rozwałkowujemy marcepan i wycinamy krążki na górę torcików. Następnie rozwałkowujemy paski na pokrycie boków. Wygładzamy. Rozwałkowujemy małe krążki masy cukrowej. Lekko zwilżamy marcepan, pokrywamy go masą cukrową. Wygładzamy.

Wycinamy z kolorowej masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji. Lekko posypujemy złotym barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.

Obdarowujemy torcikami bliskich, a resztę zjadamy sami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    2916 dni temu
    Napewno zrobię te minitorciki na Święta!!!!! PYCHA MNIAM 😸😸😺😺

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3026 dni temu
    Kiedy znów masa cukrowa będzie w sprzedaży? Moje dzieciaki uwielbiają się nią bawić a ja nie mogę jej dorwać...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3283 dni temu
    Czy wszystkie składniki znajdę w sklepie Lidl? Chodzi mi najbardziej o barwniki spożywcze i masę cukrową :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3282 dni temu
    Przed Świętami znajdziesz w Lidlu tego typu składniki :) O ile nie zostały już wyprzedane ;)
  • Gość Gość
    3290 dni temu
    Powinno być to pokazane na filmiku bo to dosyć trudny przepis, ale mini torciki sa piękne:-) fajny przepis:-) pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3676 dni temu
    Drogi Gościu niestety w Kuchni Lidla nie mamy obecnie przepisu na masę cukrową. Weźmiemy jednak pod uwagę Twoje pytanie i być może taki przepis pojawi się u nas w przyszłości.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3676 dni temu
    gdzie znajdę przepis na masę cukrową?

    odpowiedz

  • Katarzyna Malinowska Katarzyna Malinowska
    3896 dni temu
    ciacho z nutą marcepanu i lukru.... doskonałe .. :))

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!