zobacz film Chakalaka

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: Smażymy i przyprawiamy warzywa

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Krok 2: Dusimy warzywa i podajemy chakalakę

Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową chakalakę przekładamy na talerz i posypujemy z wierzchu odrobiną curry. Podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    1044 dni temu
    baaaardzo dobry gulasz, szczególnie, jak się da dużo chili :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1324 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Jest smaczny i wracam do niego kiedy moge. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Jontek Jontek
    1473 dni temu
    Przepis na zdecydowanie 4 porcje - gdybym wiedział że wyjdzie tyle to zrobił bym mniej. Prócz chili i imbiru smakuje zupełnie jak marchew w pomidorach więc mało to egzotyczne. Papryka w pomiroach gotuje się dłużej więc nie jest to danie do zrobienia w 30 minut. Mnie rozczarowało...

    odpowiedz

  • Jontek Jontek
    1474 dni temu
    Przepis na więcej niż 2 porcje (to oczywiście orientacyjne porcje - gdybym wiedział że wyjdzie 4 to zrobił bym mniej) Dominuje smak imbiru i chilli, oprócz tego marchew w pomidorach. Nie widzę/czuje tu nic "egzotycznego". Papryka w pomidorach gotuje się długo więc na całość trzeba poświęcić więcej niż 30 minut. Jak dla mnie - słaby. Po ciężkim dniu w pracy liczyłem na coś lepszego...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2007 dni temu
    Nie wiem jak to zrobiłem ale mi wyszło sześć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2007 dni temu
    Podane porcje są orientacyjne ;)
  • Auraya Auraya
    2147 dni temu
    To zdecydowanie jest przepis na 4 porcje a nie 2!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2069 dni temu
    Przecież to jest zależne od tego ile kto je...Podano pewnie orientacyjnie, typowo. Niedługo zresztą się dowiem...

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!