zobacz film Chakalaka

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę o grubych oczkach

Krok 1: Smażymy i przyprawiamy warzywa

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Krok 2: Dusimy warzywa i podajemy chakalakę

Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową chakalakę przekładamy na talerz i posypujemy z wierzchu odrobiną curry. Podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • mariuszkolenda mariuszkolenda
    833 dni temu
    baaaardzo dobry gulasz, szczególnie, jak się da dużo chili :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1113 dni temu
    Bardzo fajny przepis. Jest smaczny i wracam do niego kiedy moge. Pozdrawiam serdecznie.

    odpowiedz

  • Jontek Jontek
    1262 dni temu
    Przepis na zdecydowanie 4 porcje - gdybym wiedział że wyjdzie tyle to zrobił bym mniej. Prócz chili i imbiru smakuje zupełnie jak marchew w pomidorach więc mało to egzotyczne. Papryka w pomiroach gotuje się dłużej więc nie jest to danie do zrobienia w 30 minut. Mnie rozczarowało...

    odpowiedz

  • Jontek Jontek
    1263 dni temu
    Przepis na więcej niż 2 porcje (to oczywiście orientacyjne porcje - gdybym wiedział że wyjdzie 4 to zrobił bym mniej) Dominuje smak imbiru i chilli, oprócz tego marchew w pomidorach. Nie widzę/czuje tu nic "egzotycznego". Papryka w pomidorach gotuje się długo więc na całość trzeba poświęcić więcej niż 30 minut. Jak dla mnie - słaby. Po ciężkim dniu w pracy liczyłem na coś lepszego...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1796 dni temu
    Nie wiem jak to zrobiłem ale mi wyszło sześć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1795 dni temu
    Podane porcje są orientacyjne ;)
  • Auraya Auraya
    1936 dni temu
    To zdecydowanie jest przepis na 4 porcje a nie 2!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1858 dni temu
    Przecież to jest zależne od tego ile kto je...Podano pewnie orientacyjnie, typowo. Niedługo zresztą się dowiem...

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!