Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: Smażymy i przyprawiamy warzywa
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: Dusimy warzywa i podajemy chakalakę
Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową chakalakę przekładamy na talerz i posypujemy z wierzchu odrobiną curry. Podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!
Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane grzanki z serem
- Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
- Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
- Fasolka po bretońsku
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Wegański placek po węgiersku
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka warzywne ciastko
- Indyk caprese
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Omlet sojowy z warzywami
- Zapiekanka do lunchboxa
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Indyk z salsą truskawkową
- Gruszki parowane w białym winie
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Kabanosy w cieście francuskim
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1044 dni temu
baaaardzo dobry gulasz, szczególnie, jak się da dużo chili :)
odpowiedz
1324 dni temu
Bardzo fajny przepis. Jest smaczny i wracam do niego kiedy moge. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
1473 dni temu
Przepis na zdecydowanie 4 porcje - gdybym wiedział że wyjdzie tyle to zrobił bym mniej. Prócz chili i imbiru smakuje zupełnie jak marchew w pomidorach więc mało to egzotyczne. Papryka w pomiroach gotuje się dłużej więc nie jest to danie do zrobienia w 30 minut. Mnie rozczarowało...
odpowiedz
1474 dni temu
Przepis na więcej niż 2 porcje (to oczywiście orientacyjne porcje - gdybym wiedział że wyjdzie 4 to zrobił bym mniej) Dominuje smak imbiru i chilli, oprócz tego marchew w pomidorach. Nie widzę/czuje tu nic "egzotycznego". Papryka w pomidorach gotuje się długo więc na całość trzeba poświęcić więcej niż 30 minut. Jak dla mnie - słaby. Po ciężkim dniu w pracy liczyłem na coś lepszego...
odpowiedz
2007 dni temu
Nie wiem jak to zrobiłem ale mi wyszło sześć.
odpowiedz
2007 dni temu
Podane porcje są orientacyjne ;)
2147 dni temu
To zdecydowanie jest przepis na 4 porcje a nie 2!
odpowiedz
2069 dni temu
Przecież to jest zależne od tego ile kto je...Podano pewnie orientacyjnie, typowo. Niedługo zresztą się dowiem...