
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: Smażymy i przyprawiamy warzywa
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: Dusimy warzywa i podajemy chakalakę
Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotową chakalakę przekładamy na talerz i posypujemy z wierzchu odrobiną curry. Podajemy z kilkoma gałązkami świeżego tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!
.webp)
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Zobacz przepisy
na lato
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Pulpety w sosie koperkowym
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Butter chicken
- Krewetki w tempurze
- Boczniaki po azjatycku
- Kotlet pożarski – przepis
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1266 dni temu
baaaardzo dobry gulasz, szczególnie, jak się da dużo chili :)
odpowiedz
1546 dni temu
Bardzo fajny przepis. Jest smaczny i wracam do niego kiedy moge. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
1695 dni temu
Przepis na zdecydowanie 4 porcje - gdybym wiedział że wyjdzie tyle to zrobił bym mniej. Prócz chili i imbiru smakuje zupełnie jak marchew w pomidorach więc mało to egzotyczne. Papryka w pomiroach gotuje się dłużej więc nie jest to danie do zrobienia w 30 minut. Mnie rozczarowało...
odpowiedz
1696 dni temu
Przepis na więcej niż 2 porcje (to oczywiście orientacyjne porcje - gdybym wiedział że wyjdzie 4 to zrobił bym mniej) Dominuje smak imbiru i chilli, oprócz tego marchew w pomidorach. Nie widzę/czuje tu nic "egzotycznego". Papryka w pomidorach gotuje się długo więc na całość trzeba poświęcić więcej niż 30 minut. Jak dla mnie - słaby. Po ciężkim dniu w pracy liczyłem na coś lepszego...
odpowiedz
2229 dni temu
Nie wiem jak to zrobiłem ale mi wyszło sześć.
odpowiedz
2228 dni temu
Podane porcje są orientacyjne ;)
2369 dni temu
To zdecydowanie jest przepis na 4 porcje a nie 2!
odpowiedz
2291 dni temu
Przecież to jest zależne od tego ile kto je...Podano pewnie orientacyjnie, typowo. Niedługo zresztą się dowiem...