Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę prostokątną o wymiarach 13 x 35 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- rękaw cukierniczy
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
KROK 4: SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Kutia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Spaghetti carbonara
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)