Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę prostokątną o wymiarach 13 x 35 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
- rękaw cukierniczy
KROK 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
KROK 4: SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto czekoladowo-owsiane
Prosty w wykonaniu, smaczny placek na bazie płatków owsianych z dodatkiem czekolady deserowej i chrupiących orzechów.
Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!
Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.
Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
- Tarta makowa
- Figa z makiem i pampuchem
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Ciasto z orzechami pekan
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
- Tarta z masą krówkową i figami
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Piernik z marchwi
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Banoffee w słoiku
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Ciasto krówkowe bez pieczenia
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)