Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- silikonową łopatkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z ORZECHAMI i CIASTECZKA W CUKRZE TRZCINOWYM, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ
Kakao i posiekaną na drobno tabliczkę czekolady dodajemy do pozostałych składników na ciasto.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką w kulę. Formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.
Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!
Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka z wróżbą
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Frytki warzywne z trzema sosami
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Owsiane babeczki śniadaniowe
- Wegańskie sernikobrownie
- Zabajone z owocami
- Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
- Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
- Sałatka warzywne ciastko
- Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
- Maślane ciasteczka – przepis
- Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
- Zapiekany makaron z warzywami, szynką i zielonym pesto
- Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Gofry z owocami i cukrem pudrem
- Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
- Pizza śniadaniowa na słodko
- Calzone
- Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
- Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
- Sałatka z grillowanych owoców
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
347 dni temu
Jak coś niepotrzebna jest cała tabliczka czekolady wystarczy 1/3 lub mniej.
odpowiedz
347 dni temu
Bardzo dobre nic dodać nic ująć.
odpowiedz