
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- silikonową łopatkę
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Z podanych w przepisie składników przygotujesz 1 rodzaj ciasteczek. Aby dodatkowo wykonać CIASTECZKA Z ORZECHAMI i CIASTECZKA W CUKRZE TRZCINOWYM, pomnóż składniki na ciasto x 3. Przygotowane ciasto podziel na 3 równe części.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
Dodajemy nasionka laski wanilii (rozcinamy laskę wzdłuż i wyjmujemy nasiona ze środka za pomocą ostrza noża). Zwiększamy obroty miksera i miksujemy ok. 3 minut.
Dodajemy żółtka i ponownie zwalniamy obroty miksera. Całość miksujemy do połączenia składników ok. 3 minut.
KROK 2: DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
KROK 3: DODAJEMY KAKAO I CZEKOLADĘ
Kakao i posiekaną na drobno tabliczkę czekolady dodajemy do pozostałych składników na ciasto.
KROK 4: FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy łyżką, a następnie zagniatamy ręką w kulę. Formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
Każdy kawałek formujemy dłońmi w kulkę, a następnie rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!

Zobacz przepisy
na lato
- Risotto z kurczakiem
- Ziemniaki z grilla
- Marynata do kurczaka
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Spanakopita
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Proziaki – przepis
- Smażony żółty ser z sosem tatarskim
- Sałatka z zupek chińskich
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makaron alla carbonara z guanciale
- Kurczak po tajsku
- Chlebek bananowy
- Spaghetti à la carbonara
- Chili con carne
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
554 dni temu
Jak coś niepotrzebna jest cała tabliczka czekolady wystarczy 1/3 lub mniej.
odpowiedz
554 dni temu
Bardzo dobre nic dodać nic ująć.
odpowiedz