INDYK

MIĘSO INDYKA W FITNESSOWYM STYLU

INDYK DLA KAŻDEGO

Polędwica, pierś, udo — bez względu na to, jaką część indyka wybierzemy, zawsze możemy mieć pewność, że to najbardziej wartościowe mięso w naszej kuchni. I choć początkowo indyki można było spotkać tylko w szlacheckich folwarkach, z czasem trafiły na wszystkie stoły, dlatego też dzisiaj możemy cieszyć się delikatnym smakiem ich mięsa na co dzień. Co robić, aby zachowało świeżość? Mięso indyka najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli termin ważności nie jest zbyt długi, świeże mięso można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Po wyjęciu z opakowania mięso należy opłukać pod zimną wodą i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane zamieniamy w wybraną przez nas potrawę.

WARTOŚCIOWE MIĘSO

Mięso indyka, po kurczaku i wołowinie, stało się bardzo popularnym mięsem w kuchni Polaków. Swój sukces zawdzięcza przede wszystkim niskiej zawartości tłuszczu i dużej zawartości pełnowartościowego białka, dlatego też powinno znaleźć się w diecie każdego, bez względu na to, czy jest zawodowym sportowcem, czy zależy mu na zdrowym odżywianiu. Dodatkowo w mięsie indyka znajdziemy także ważne makroelementy: fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B.

INDYK NIE TYLKO DLA SPORTOWCÓW

Wykorzystaj więc okazję i razem z Karolem Okrasą i Jackiem Bilczyńskim przygotuj potrawy z indykiem w roli głównej. Tym razem Karol zaproponuje Wam pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry, a Jacek pokaże, jak przygotować tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado.

JACEK BILCZYŃSKI W KUCHNI LIDLA

ZDROWIE I DOBRY WYGLĄD NA TALERZU

Jacek Bilczyński w Kuchni Lidla


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!