SER EDAM I GOUDA

SEROWE DANIA OBIADOWE

4 TYSIĄCE GATUNKÓW

Ser to produkt spożywczy, który jest wytwarzany z mleka poprzez wytrącenie z niego białka i tłuszczu w postaci skrzepu. Jego dalsza obróbka powoduje, że powstają różne gatunki serów, które później są dostępne w sklepach. Ze względu na sposób wytwarzania, a także proces ich dojrzewania, sery można podzielić na:

a) podpuszczkowe:

  • miękkie, np. brie, camembert,
  • półtwarde, np. tylżycki,
  • twarde, np. parmezan, gouda,

b) kwasowe:

  • niedojrzewające – twaróg,
  • dojrzewające – gomółka,

c) kwasowo-podpuszczkowe – cottage cheese,

d) zwarowe – ricotta.

 

W Polsce można znaleźć ok. 90 gatunków serów, natomiast na świecie jest ich blisko 4 tysiące.

JAK ŁĄCZYĆ SERY?

Sery można łączyć z owocami, ale doskonale komponują się także z piwem. Najbardziej znane to te francuskie, dlatego też Francja jest nazywana ojczyzną serów. Jednak na sklepowych półkach znajdziemy także m.in. sery greckie, takie jak np. feta.

W tym tygodniu w Lidlu ser gouda i edam znajdziecie w atrakcyjnych cenach, a dodatkowo nasi eksperci pokażą, jak przygotować z nich pyszne dania.

SEROWE GOTOWANIE

Już dzisiaj wypróbujcie przepisy przygotowane z użyciem sera. Gieno Mientkiewicz usmażył pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami, a Karol Okrasa przygotował zapiekankę ziemniaczaną z łososiem. Nic, tylko pędzić do Lidla po ser!

 

GIENO MIENTKIEWICZ W KUCHNI LIDLA

TAJEMNICE PYSZNYCH SERÓW

Gieno Mientkiewicz w Kuchni Lidla


Komentarze (1)

Avatar
  • Róża Turowska Róża Turowska
    2921 dni temu
    Mowa o dobrych serach francuskich a Edam i Gouda pochodzą z Holandii. Holandia ma na prawdę wyśmienite sery.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!