4 TYSIĄCE GATUNKÓW
Ser to produkt spożywczy, który jest wytwarzany z mleka poprzez wytrącenie z niego białka i tłuszczu w postaci skrzepu. Jego dalsza obróbka powoduje, że powstają różne gatunki serów, które później są dostępne w sklepach. Ze względu na sposób wytwarzania, a także proces ich dojrzewania, sery można podzielić na:
a) podpuszczkowe:
- miękkie, np. brie, camembert,
- półtwarde, np. tylżycki,
- twarde, np. parmezan, gouda,
b) kwasowe:
- niedojrzewające – twaróg,
- dojrzewające – gomółka,
c) kwasowo-podpuszczkowe – cottage cheese,
d) zwarowe – ricotta.
W Polsce można znaleźć ok. 90 gatunków serów, natomiast na świecie jest ich blisko 4 tysiące.
JAK ŁĄCZYĆ SERY?
Sery można łączyć z owocami, ale doskonale komponują się także z piwem. Najbardziej znane to te francuskie, dlatego też Francja jest nazywana ojczyzną serów. Jednak na sklepowych półkach znajdziemy także m.in. sery greckie, takie jak np. feta.
W tym tygodniu w Lidlu ser gouda i edam znajdziecie w atrakcyjnych cenach, a dodatkowo nasi eksperci pokażą, jak przygotować z nich pyszne dania.
SEROWE GOTOWANIE
Już dzisiaj wypróbujcie przepisy przygotowane z użyciem sera. Gieno Mientkiewicz usmażył pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami, a Karol Okrasa przygotował zapiekankę ziemniaczaną z łososiem. Nic, tylko pędzić do Lidla po ser!
Komentarze (1)
3137 dni temu
Mowa o dobrych serach francuskich a Edam i Gouda pochodzą z Holandii. Holandia ma na prawdę wyśmienite sery.
odpowiedz