
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy kurczaka
Cebulę, czosnek i marchew obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie, a marchew na grube plasterki. Kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę, cynamon, pół łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu mieszamy. Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Nacieramy mieszaniną przypraw. Smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, a następnie odkładamy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na patelnię wlewamy pozostały olej, przekładamy cebulę i marchew, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1 minutę. Dodajemy podsmażone mięso, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3: Dodajemy pigwę do kurczaka
W międzyczasie owoce pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe plasterki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Skrapiamy miodem i dodajemy do kurczaka. Dusimy razem przez 3-5 minut. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem basmati.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka gyros
- Śledź w oleju
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Makówki śląskie
- Łazanki
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)