Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Smażymy kurczaka
Cebulę, czosnek i marchew obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie, a marchew na grube plasterki. Kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę, cynamon, pół łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu mieszamy. Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Nacieramy mieszaniną przypraw. Smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, a następnie odkładamy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na patelnię wlewamy pozostały olej, przekładamy cebulę i marchew, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1 minutę. Dodajemy podsmażone mięso, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3: Dodajemy pigwę do kurczaka
W międzyczasie owoce pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe plasterki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Skrapiamy miodem i dodajemy do kurczaka. Dusimy razem przez 3-5 minut. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem basmati.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!
Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.
Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.
Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka na sposób azjatycki
- Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
- Konfitura morelowo-miodowa
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Łosoś z salsą z truskawek
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
- Tatar ze śledzia z musztardą francuską
- Kaczka w sosie żurkowym
- Nalewki z owoców
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Makaron w sosie sojowym
- Zupa z dyni i jabłek
- Mus truskawkowy
- Chleb z suszonymi wiśniami
- Konfitura z cukinii i pomidorów
- Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
- 3 sposoby na chutney jabłkowy
- Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
- Dżem rabarbarowo-malinowy
- Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
- Crostini z serem brie i miechunką
- Zupa szczawiowa
- Szaszłyki z łososia z warzywami
- Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
- Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)