• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Smażymy kurczaka

Cebulę, czosnek i marchew obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na cienkie, a marchew na grube plasterki. Kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę, cynamon, pół łyżeczki soli i 1 szczyptę pieprzu mieszamy. Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Nacieramy mieszaniną przypraw. Smażymy na 2 łyżkach gorącego oleju ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, a następnie odkładamy.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Na patelnię wlewamy pozostały olej, przekładamy cebulę i marchew, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1 minutę. Dodajemy podsmażone mięso, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

Krok 3: Dodajemy pigwę do kurczaka

W międzyczasie owoce pigwy obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe plasterki. Podsmażamy na gorącym maśle przez 2-3 minuty. Skrapiamy miodem i dodajemy do kurczaka. Dusimy razem przez 3-5 minut. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem basmati.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram