![Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/47ec6d465594-53c7c225b46c-36473_LIDLPL_KL_Karol_Okrasa_Giouvetsi_z jagniecina_oliwkami_serem_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsa początkowo nie mieszamy, by dobrze przysmażyło się z jednej strony. Gdy mięso zarumieni się, mieszamy je i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Zmniejszamy ogień i delikatnie smażymy, by warzywa się nie przypaliły. Ponownie doprawiamy całość solą. Dodajemy odrobinę oleju z anchois, mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W BULIONIE
Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 1-2 godzin, aż mięso zmięknie.
Krok 3: DODAJEMY MAKARON
Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i makaron kritharaki. Ponownie doprawiamy oregano. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja gulaszu jest zbyt gęsta, podlewamy go niewielką ilością wody lub bulionu. Gotujemy ok. 10 minut – do miękkości makaronu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Oliwki przekrawamy na pół i przekładamy do miseczki. Z oliwek kalamata przed przekrojeniem wyjmujemy pestki. Dodajemy filety anchois pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy świeże zioła – natkę pietruszki lub świeżą miętę. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Gotowe giouvetsi przekładamy do dużego naczynia. Z wierzchu skrapiamy oliwą. Dekorujemy przygotowanymi wcześniej oliwkami z anchois, cytryną pokrojoną na cząstki i serem greckim pokruszonym na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.
![Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e5376f85b207-2437902e8bb6-kw5-salatka-z-baklazanem-feta-i-granatem-1250x700.webp)
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
![Frytki z halloumi z sosem tzatziki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f791b498c3de-c137adb0b966-KW24_Kinga_paruzel-frytki-z-halloumi-z-sosem-tzatziki-1250x700.webp)
Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.
![Meze – grecki talerz przystawek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/60fb2b3d9235-a6c2613921e2-kw36-kinga-paruzel-meze-grecki-talerz-przystawek-1250x700.webp)
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!
![Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a02485d7c0a-fa3006664231-KW_36_Karol_Dolmades_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
- Sos do pizzy
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Kaszotto z młodą kapustą
- Faszerowana ryba w galarecie
- Jagodzianki z serem
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Kompot truskawkowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Tołpyga w jajecznicy
- Sernik czereśniowy na maślance
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Komentarze (1)
1233 dni temu
Pierwszy raz robiłem GIOUVETSI. Z jagnięciną wyszło naprawdę genialne. Jeśli macie chwilę warto spróbować :)
odpowiedz