Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o grubych oczkach
Krok 1: SMAŻYMY MIĘSO
Jagnięcinę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju rozgrzanym w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięsa początkowo nie mieszamy, by dobrze przysmażyło się z jednej strony. Gdy mięso zarumieni się, mieszamy je i smażymy jeszcze chwilę z drugiej strony.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Zmniejszamy ogień i delikatnie smażymy, by warzywa się nie przypaliły. Ponownie doprawiamy całość solą. Dodajemy odrobinę oleju z anchois, mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
Krok 2: GOTUJEMY MIĘSO W BULIONIE
Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem ok. 1-2 godzin, aż mięso zmięknie.
Krok 3: DODAJEMY MAKARON
Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i makaron kritharaki. Ponownie doprawiamy oregano. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja gulaszu jest zbyt gęsta, podlewamy go niewielką ilością wody lub bulionu. Gotujemy ok. 10 minut – do miękkości makaronu.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Oliwki przekrawamy na pół i przekładamy do miseczki. Z oliwek kalamata przed przekrojeniem wyjmujemy pestki. Dodajemy filety anchois pokrojone na mniejsze kawałki, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy świeże zioła – natkę pietruszki lub świeżą miętę. Mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DANIE
Gotowe giouvetsi przekładamy do dużego naczynia. Z wierzchu skrapiamy oliwą. Dekorujemy przygotowanymi wcześniej oliwkami z anchois, cytryną pokrojoną na cząstki i serem greckim pokruszonym na mniejsze kawałki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Golonka pieczona po bawarsku
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (1)
1699 dni temu
Pierwszy raz robiłem GIOUVETSI. Z jagnięciną wyszło naprawdę genialne. Jeśli macie chwilę warto spróbować :)
Odpowiedz