
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Mieszanie śmietany
Śmietanę z sokiem z cytryny, 1 szczyptą soli i 1 szczyptą pieprzu mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Przełożyć do innego naczynia. Opłukać pojemnik miksujący.
Krok 2: Krojenie papryki, zimniaków i fasoli
Strąki papryki podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, umyć w środku i z wierzchu, pokroić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrać i umyć, fasolę oczyścić i umyć. Oba składniki pokroić na nieduże kawałki.
Krok 3: Krojenie pora
Por oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na małe kawałki.
Krok 4: Krojenie cebuli i chili
Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Strąk chili umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, umyć.
Krok 5: Rozdrabnianie cebuli i chili
Cebulę i chili włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 8. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 6: Dodawanie mięsa
Dodać oliwę z oliwek i 1 szczyptę cukru, następnie dusić wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program przypiekanie/4 minuty/110°C. Dodać mięso mielone i por, zrumieniać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program przypiekanie/6 minut/120°C.
Krok 7: Gotowanie całości
Przesiać mąkę do pojemnika. Dodać także paprykę, ziemniaki, fasolę, pomidory, gorący bulion warzywny, ser topiony, zioła, paprykę w proszku, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/22 minuty/prędkość 1/100°C.
Krok 8: Doprawianie solą i pieprzem
Ponownie doprawić całość do smaku solą i pieprzem, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 2. Podawać potrawę na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany doprawionej cytryną.
RADA
Do tego dania świetnie pasuje ryż lub bagietka.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!


Komentarze (0)