Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Do sosu dodajemy bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.

Gdy sos będzie już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Z sosu wyjmujemy goździki. Makaron odcedzamy, przekładamy do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Na końcu dodajemy starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu

Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pieczona mozzarella z pomidorami

Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Pieczona mozzarella z pomidorami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1505 dni temu
    Mam pytanie, pierwszy raz będę robić to danie i nie wiem za bardzo o jaki bulion chodzi. Czy ktoś mógłby poratować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1504 dni temu
    Możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, jak i mięsny. Ten pierwszy będzie nieco delikatniejszy w smaku, drugi na pewno bardziej wyrazisty. Bulion możesz zrobić dzień wcześniej i przechować do czasu przygotowywania makaronu tagliolini :)
  • Gość Gość
    3101 dni temu
    Gotujemy40 minut niewielkie części różyczki kalafiora? To co z tego wyjdzie papka kalafiorowo-pomidorowa.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3100 dni temu
    Kalafior gotujemy do miękkości, oczywiście może to zająć mniej czasu :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3870 dni temu
    diablo38, cieszymy się i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów Kuchni Lidla!

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    3873 dni temu
    Szkoda ze nie mozna wstawiac swoich fotek z takimi samymi potrawami. Musze przyznac ze przepisy LIDLA sa naprawde w deche. Kilkanascie potraw juz przygotowalem z ich przepisow i bylo naprawde spoko. Pozdrawiam wszystkich i polecam. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    Pyszne.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!