Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.

KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.

KROK 4: ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerze i podajemy oprószony listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (44)

Avatar
  • Gość Gość
    652 dni temu
    Czy tylko dla mnie to danie było za słone ? Nie wiem czy to wina bulionu czy szynki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    651 dni temu
    Najpewniej bulion był odrobinę za słony. Jeśli zdecydujesz się przygotować to danie ponownie, proponujemy dodanie większej ilości mascarpone i rozmieszanie bulionu z wodą.
  • EwaG EwaG
    831 dni temu
    To danie na stałe zagościło w moim menu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1666 dni temu
    Czy pominięcie wina mocno zmieni smak? Danie ma też jeść dziecko. A moze coś zamiast wina?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1666 dni temu
    Alkohol, podczas podgrzewania, odparowuje z wina, nadając daniu jedynie dodatkowy element smakowy. Jest to jednak kwestia indywidualna, czy chcemy dodać wino, jeżeli danie będzie jedzone również przez dziecko. Bez wina smak będzie inny, jednak nie zmieni się w sposób radykalny. Bez względu na ostateczną decyzję życzymy smacznego ;)
  • ja ja
    1246 dni temu
    Wino nadaje tylko smak , podczas gotowania alkohol w momencie odparuje.
  • Gość Gość
    968 dni temu
    Dlaczego ludzie pytaja o takie rzeczy?
  • Gość Gość
    1945 dni temu
    A czy zamiast białego wina może być czerwone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1945 dni temu
    Nie rekomendujemy używania czerwonego wina. Zabarwi ono biały sos na bazie mascarpone i zmieni charakter dania.
  • Gość Gość
    2288 dni temu
    Tutaj amator :) Czy w takim przepisie powinno używać się wina bardziej wytrawnego czy słodkiego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2288 dni temu
    już wszystko jasne, wystarczyło wcześniej przeczytać komentarz :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2288 dni temu
    Zdecydowanie wytrawnego :)
  • alko alko
    3193 dni temu
    dobre

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    3247 dni temu
    Danie pyszne. Zamierzam zrobić je jeszcze raz. Mam małe pytanie. A jeśli zamiast mascarpone dodam śmietanę 36% i trochę mniej bulionu? Czy wtedy wyjdzie mi równie dobre? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3247 dni temu
    Małgorzato, możesz dokonać takiej zamiany :) Powinno smakować równie dobrze :)
  • Aga Aga
    3344 dni temu
    Pyszności - co jakiś czas gości na naszym stole- gdy pod ręką nie mam białego wina dodaję czerwone półwytrawne i też jest pyszne. Mój mąż co jakiś czas pyta kiedy będzie jego ulubiony makaron. Danie robi się w kilka minut- idealne na szybką kolację lub pyszny obiad. Dziękuje za przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3344 dni temu
    Ago, bardzo lubimy czytać takie pozytywne komentarze! Pozdrawiamy!
  • 366 366
    3408 dni temu
    Wino białe, nie przepadam, ale w potrawie może być. Tylko jakie? Wytrawne?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3408 dni temu
    Najlepiej sprawdzi się wytrawne :)
  • Gość Gość
    3398 dni temu
    Raczej wytrawne, wyostrza smak. Słodkie/półsłodkie może smak zatuszować.
  • BigJo BigJo
    3960 dni temu
    Pychotka. Zrobiłam z makaronem pełnoziarnistym. Niebo w buzi. Lidlu uwielbiam Wasze przepisy. Moja przygoda z Kuchnią Lidla trwa od dwóch miesięcy i codziennie gotuję coś nowego. Mam nową pasję - GOTOWANIE. Dziękuję :-)

    odpowiedz

  • Marta Karwacka Marta Karwacka
    3988 dni temu
    Przepyszne ! :) Nic dodać, nic ująć. Proste, szybkie i pyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4001 dni temu
    przepis jest świetny! szybki, prosty obiad. polecam! :)

    odpowiedz

  • Przemek-Gość Przemek-Gość
    4048 dni temu
    Nie rozumiem tych wszystkich negatywnych komentarzy. Dla mnie przepis ma być tylko inspiracją, wystarczy troszeczkę ogarnąć składniki i wychodzi FENOMENALNE DANIE! Polecam dać po prostu mniej rosołu tak żeby objętościowo razem z winem nie przekroczył 250ml.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4059 dni temu
    oczywiście, że na stronie jest wiele wspaniałych przepisów :)))) polecam poledwiczki w sosie mustardowo-pistacjowym. REWELACJA !!! ale to danie jest poprostu niedobre :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4063 dni temu
    Drogi gości, przykro nam, że danie Ci nie smakowało. Gusta są niestety różne i trudno trafić w preferencje wszystkich. Z całą pewnością jednak znajdziesz w Kuchni Lidla mnóstwo innych przepisów, które bardziej Ci zasmakują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4064 dni temu
    NIEDOBRE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4073 dni temu
    Pyszne, ale 500g makaronu to troche za dużo jak na taką ilość sosu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4094 dni temu
    Zuziu zamiast zagęszczać sos mąką, radzimy potrzymać go na ogniu chwilę dłużej, aż nieco się zredukuje i w ten sposób zagęści swoją konsystencję.

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    4095 dni temu
    Danie pyszne dla osób który lubią słodkie sosy. Dodatkowo radzę zagęścić sos mąką, będzie mniej "zupowaty" :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4129 dni temu
    Drogi gościu, w wersji bezmięsnej polecamy całkowicie pominąć szynkę. By jednak wzbogacić danie polecamy dodać do dania jakiś dodatkowy składnik, np. kapary. Jeśli jadasz ryby, szynkę możesz zastąpić na przykład tuńczykiem lub wędzonym łososiem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4129 dni temu
    czym mozna zastapic szynke aby zrobic wersje dla wegetarian?

    odpowiedz

  • MartaGość MartaGość
    4143 dni temu
    Wyszło świetne!!! Bardzo lubię takie Dania. Proste i smaczne...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4184 dni temu
    Słodkawy smak mogły nadać suszone pomidory lub białe wino. Zwykle danie jest jednak raczej słone :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4185 dni temu
    Czy to miało być słodkawe w smaku? Zjadłem, polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4189 dni temu
    Proste danie a jednocześnie WYŚMIENITE. POLECAM!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4191 dni temu
    Gośćanna, a może skusisz się następnym razem na makaron z sosem alla carbonara? https://kuchnialidla.pl/makaron-lumaconi-wedlug-okrasy-z-sosem-alla-carbonara

    odpowiedz

  • Gośćanna Gośćanna
    4193 dni temu
    super przepis,pychotka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4211 dni temu
    Zawiodlam sie. Takie dobre skladniki a efekt malo smaczny.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4232 dni temu
    Może skusicie się na ofertę Deluxe i sprawdzicie nasze grzybowe tortellini? #

    odpowiedz

  • GośćMałgosia GośćMałgosia
    4233 dni temu
    Bardzo smaczne danie, na pewno jeszcze zrobię

    odpowiedz

  • Juice Juice
    4236 dni temu
    Swietny przepis. Wyszlo chyba niezle choc nie bylem pewien co do wlasciwej gestosci sosu:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4262 dni temu
    Aga, masz swoje ulubione włoskie dania? :)

    odpowiedz

  • Aga Aga
    4273 dni temu
    Pycha makaron, uwielbiam z suszonymi pomidorami, teraz będzie tydzień włoski, mój ulubiony, pyszne sosy, makarony i inne pysznosci :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!