zobacz film Minitorciki czekoladowo-migdałowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (termoobieg)
  • formę do minitorcików
  • 2 worki cukiernicze
  • sito

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.

Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez ok. 10-12 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2: Przygotowujemy mus czekoladowy

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Żółtka i cukier mieszamy w misce, następnie umieszczamy na parze i za pomocą trzepaczki ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę do żółtek i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa uzyska temperaturę ok. 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.

KROK 3: Przygotowujemy mus z amaretto

Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.

KROK 4: Składamy torciki

Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.

KROK 5: Dekorujemy torciki

Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    1175 dni temu
    Nie polecam krem nie podobny wogule leisty a biszkopt twardy i nie dobry a zrobiłam wszystko jak w przepisie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1716 dni temu
    Gdzie można kupić taka formę do minitorcików?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1716 dni temu
    Różnorodne foremki cukiernicze pojawiają się akcyjnie w Lidlu. Polecamy więc śledzenie oferty naszego sklepu, zarówno stacjonarnie, jak i online na https://www.lidl-sklep.pl/
  • Gość Gość
    1367 dni temu
    Pierścienie do formowania deserów i przystawek na Allegro.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!