![Minitorciki czekoladowo-migdałowe Minitorciki czekoladowo-migdałowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/aaad9bcb4a44-6407a3b354d5-pawel-malecki-minitorciki-czekoladowo-migdalowe_1250x760.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (termoobieg)
- formę do minitorcików
- 2 worki cukiernicze
- sito
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.
Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez ok. 10-12 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Przygotowujemy mus czekoladowy
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka i cukier mieszamy w misce, następnie umieszczamy na parze i za pomocą trzepaczki ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę do żółtek i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa uzyska temperaturę ok. 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.
KROK 3: Przygotowujemy mus z amaretto
Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
KROK 4: Składamy torciki
Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.
KROK 5: Dekorujemy torciki
Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!
![Mus czekoladowy z malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/88b4f1558d30-6c6d40d5de-mus_czekoladowy_z_malinami_KW_16_960x540.webp)
Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!
![Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d0da0997ad51-5a547dff0d-Deserki_pucharki_KW18_199318_z_mietka_960x540.webp)
Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
![Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/72172c4b4e82-88d47b29dc-KW_27_creme_brulee_960x540.webp)
Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!
![Trifle bananowo-czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/173eaa17d00f-9bac99b4aae1-Bananen-Schoko-Trifle-im-Glas38.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto kokosowo-ananasowe
- Wiśniowy Sad
- Keks świąteczny
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Tort czekoladowo-kawowy
- Indyk w sosie czekoladowym
- Torciki z pomarańczami
- Sernik czekoladowy
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Tort „Pavlova”
- Risotto alla milanese
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Mrożony jogurt z owocami
- Śląska szpajza cytrynowa
- Szarlotka z winogronem
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Kajmak na trzy sposoby
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Faszerowana kalarepa
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Grzybki
Komentarze (4)
1106 dni temu
Nie polecam krem nie podobny wogule leisty a biszkopt twardy i nie dobry a zrobiłam wszystko jak w przepisie
odpowiedz
1647 dni temu
Gdzie można kupić taka formę do minitorcików?
odpowiedz
1647 dni temu
Różnorodne foremki cukiernicze pojawiają się akcyjnie w Lidlu. Polecamy więc śledzenie oferty naszego sklepu, zarówno stacjonarnie, jak i online na https://www.lidl-sklep.pl/
1298 dni temu
Pierścienie do formowania deserów i przystawek na Allegro.