
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C (termoobieg)
- formę do minitorcików
- 2 worki cukiernicze
- sito
KROK 1: Przygotowujemy ciasto
Jajka z cukrem za pomocą miksera ubijamy na puszystą pianę. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jaj. Delikatne mieszamy rózgą, do połączenia się składników.
Gotową masę rozsmarowujemy równomiernie (warstwa o grubości 5-6 mm) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185°C (termoobieg) przez ok. 10-12 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Przygotowujemy mus czekoladowy
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w szklanej misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żółtka i cukier mieszamy w misce, następnie umieszczamy na parze i za pomocą trzepaczki ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy czekoladę do żółtek i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml wody, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do masy. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa uzyska temperaturę ok. 40°C, łączymy ją z ubitą śmietanką.
KROK 3: Przygotowujemy mus z amaretto
Mus dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao wymieszaną z 50 ml likieru amaretto.
KROK 4: Składamy torciki
Z wystudzonego ciasta wycinamy kółka średnicą pasujące do formy na minitorciki. Układamy je na dnie formy wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem puderem. Opcjonalnie można je nakropić amaretto. Oba kremy przekładamy do worków cukierniczych. Jeden z nich szprycujemy na ciasto. Przekładamy kolejnym krążkiem ciasta i szprycujemy drugi krem. Łopatką wyrównujemy wierzch torcików. Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika do zestalenia się, a następnie do lodówki na ok. 4-6 godzin.
KROK 5: Dekorujemy torciki
Dekorujemy torciki świeżymi owocami – truskawkami, malinami i borówkami. Oprószamy całość cukrem pudrem. Dodajemy kilka listów mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makówki śląskie
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Świąteczne pierniczki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Jajka na miękko
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1559 dni temu
Nie polecam krem nie podobny wogule leisty a biszkopt twardy i nie dobry a zrobiłam wszystko jak w przepisie
Odpowiedz
2100 dni temu
Gdzie można kupić taka formę do minitorcików?
Odpowiedz
2100 dni temu
Różnorodne foremki cukiernicze pojawiają się akcyjnie w Lidlu. Polecamy więc śledzenie oferty naszego sklepu, zarówno stacjonarnie, jak i online na https://www.lidl-sklep.pl/
1751 dni temu
Pierścienie do formowania deserów i przystawek na Allegro.