zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 23 cm
  • 4 kokilki

WEGAŃSKA PIECZONA OWSIANKA Z ORZECHAMI

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI

Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy orzechy pekan rozdrobnione w dłoniach i siemię lniane.

Całość zalewamy napojem migdałowym. Dodajemy syrop klonowy. Mieszamy. Dodajemy banany pokrojone w plasterki i ponownie mieszamy.

Krok 2: PIECZEMY OWSIANKĘ

Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy i dekorujemy z wierzchu orzechami. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż wierzch zrobi się złoty.

Krok 3: PODAJEMY OWSIANKĘ

Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami, np. malinami lub truskawkami.

PIECZONA OWSIANKA À LA SZARLOTKA

Krok 1: OBIERAMY I KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Krok 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI

Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i syrop klonowy. Ponownie mieszamy.

Dodajemy połowę pokrojonych jabłek, resztę odkładamy. Dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie. Mieszamy i przekładamy masę do kwadratowej foremki. Na wierzchu układamy drugą połowę pokrojonych jabłek.

Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ

Owsiankę pieczemy na złoty kolor (ok. 40 minut) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami, np. malinami lub truskawkami.

PIECZONA OWSIANKA À LA BROWNIE

Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI

Płatki owsiane łączymy w misce z mlekiem, syropem klonowym, solą, kakao, masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki.

Krok 2: PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ

Masę przelewamy do kokilek, które następnie układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram