Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia o wymiarach 23 x 23 cm
- 4 kokilki
WEGAŃSKA PIECZONA OWSIANKA Z ORZECHAMI
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy orzechy pekan rozdrobnione w dłoniach i siemię lniane.
Całość zalewamy napojem migdałowym. Dodajemy syrop klonowy. Mieszamy. Dodajemy banany pokrojone w plasterki i ponownie mieszamy.
Krok 2: PIECZEMY OWSIANKĘ
Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy i dekorujemy z wierzchu orzechami. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż wierzch zrobi się złoty.
Krok 3: PODAJEMY OWSIANKĘ
Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami, np. malinami lub truskawkami.
PIECZONA OWSIANKA À LA SZARLOTKA
Krok 1: OBIERAMY I KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Krok 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i syrop klonowy. Ponownie mieszamy.
Dodajemy połowę pokrojonych jabłek, resztę odkładamy. Dodajemy pokruszone w dłoniach orzechy włoskie. Mieszamy i przekładamy masę do kwadratowej foremki. Na wierzchu układamy drugą połowę pokrojonych jabłek.
Krok 3: PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ
Owsiankę pieczemy na złoty kolor (ok. 40 minut) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami, np. malinami lub truskawkami.
PIECZONA OWSIANKA À LA BROWNIE
Krok 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z mlekiem, syropem klonowym, solą, kakao, masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Dodajemy czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Krok 2: PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ
Masę przelewamy do kokilek, które następnie układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Upieczoną owsiankę dekorujemy świeżymi sezonowymi owocami.
Zobacz podobne
przepisy
Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!
Bananowo-kokosowa owsianka
Przygotuj śniadanie z tajską nutą razem z Darią! Owsianka na mleku kokosowym z bananami stawia na nogi w każdy poranek!
Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!
Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Płatki owsiane i granola
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Lunchbox dla dzieci
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Wegańskie sernikobrownie
- Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
- Komosianka na słodko
- Trufle z batatów
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Pieczona owsianka à la brownie
- Tosty z awokado i jajkiem
- Gulasz cielęcy po azjatycku
- Klops z jajkiem
- Gorąca lemoniada
- Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
- Zupa w stylu azjatyckim
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Muffiny jajeczne z papryczkami padron
- Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
235 dni temu
Coś się zepsuło i widać składniki tylko do jednej zapiekanki. Korzystam z tych przepisów i bardzo bym się ucieszyła, gdyby wszystko było widoczne.
odpowiedz
233 dni temu
Jolu, wszystkie te przepisy nadal są dostępne na naszej stronie, teraz jednak pod osobnymi linkami: WEGAŃSKA PIECZONA OWSIANKA Z ORZECHAMI: https://kuchnialidla.pl/weganska-pieczona-owsianka-z-orzechami | PIECZONA OWSIANKA À LA SZARLOTKA: https://kuchnialidla.pl/pieczona-owsianka-a-la-szarlotka | PIECZONA OWSIANKA À LA BROWNIE: https://kuchnialidla.pl/pieczona-owsianka-a-la-brownie |
320 dni temu
A po co ten proszek do pieczenia.... nie można bez chemii?????
odpowiedz
317 dni temu
Oczywiście możesz spróbować przygotować ten przepis bez proszku do pieczenia, jednak zdecydowanie to odradzamy.
716 dni temu
Super przepisy :) na weekend bedzie na pewno brownie ;) pytanie tylko czy zamiast platkow owsianych mozna uzyc np jaglane? I czy po upieczeniu konsystencja owsianki jest taka ze mozna ja ukroic i zjesc widelcem (w przeciwienstwie do owsianki gotowanej)? :)
odpowiedz
716 dni temu
Olu, tak, możesz wymienić płatki owsiane na jaglane :) Jeśli chodzi o konsystencję owsianki, nie będzie ona tak twarda i łatwa w krojeniu jak ciasto. Całość będzie zwarta, jednak może się znacznie bardziej kruszyć i trochę rozpadać ;)
983 dni temu
Napewno wypróbuje przepis!
odpowiedz
791 dni temu
wypróbuję*
986 dni temu
Owsiaka jest bardzo zdrowa i jak widać, można ją robić na nieskończenie wiele sposobów
odpowiedz
989 dni temu
Ile kalorii ma cala porcja ala brownie?
odpowiedz
996 dni temu
Jaką średnicę mają mieć kokilki?
odpowiedz
996 dni temu
Julio, kokliki o średnicy 9 cm będą odpowiednie :)
1000 dni temu
Jak długo można i w jakich warunkach przechowywać przygotowane i upieczone już owsianki?
odpowiedz
998 dni temu
Magdo, najlepiej przechowywać je w zamkniętym, czystym pojemniku do 2-3 dni w lodówce.
1331 dni temu
Czy można zrobić z Brownie jedno ciasto? Jak długo należy je piec?
odpowiedz
1331 dni temu
Tak, zamiast używać kokilek masę można przelać do jednej, większej formy, aby uzyskać jedno ciasto. Pieczemy ok. 20-25 minut. Podczas pieczenia warto sprawdzać, czy ciasto jest suche za pomocą drewnianego patyczka.
zobacz wszystkie