Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik bawełniany
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
- pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 4: OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM
Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.
Krok 5: PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE
Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski sylwestrowe
Coś pomidorowego, coś serowego i coś z ciasta francuskiego. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw sylwestrowych przekąsek.
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!
Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kremówki
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Masło truskawkowe
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Ciastka jak jajka sadzone
- Krokiety z serem pavé
- Puszyste bułeczki z sałatką
- Choinki z salami i serem cheddar
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Jagodzianki z serem
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Wieniec z Frankfurtu
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Sałatka bawarska z kapusty
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)