Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik bawełniany
- robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
- pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3: FORMUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Krok 4: OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM
Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.
Krok 5: PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE
Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski sylwestrowe
Coś pomidorowego, coś serowego i coś z ciasta francuskiego. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw sylwestrowych przekąsek.
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!
Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)