Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • ręcznik bawełniany
  • robot wielofunkcyjny z końcówką haka do ciast drożdżowych
  • pędzelek

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO

Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.

Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3: FORMUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 4: OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM

Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.   Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.

Krok 5: PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE

Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!