
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Ścieramy ziemniaki na tarce
Umyte i obrane ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy wraz z jajkami i mąką do startych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
Krok 2: Smażymy placki
Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i łyżką stołową nakładamy małe porcje masy ze startych ziemniaków, którym nadajemy okrągły kształt. Placuszki powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony tak, aby były chrupiące. Po usmażeniu placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy ze śmietaną oraz porwanymi gałązkami koperku.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!

Komentarze (11)
63 dni temu
Na oczkach małych tz.takich chropowatych wychodzą lepsze
odpowiedz
11 dni temu
Kogo to interrsuje
207 dni temu
Starcie na grubych oczkach, to błąd. Zawsze na drobnych jechałem i było super. Teraz postanowiłem coś zmienić i niepotrzebnie. W smaku OK. Ale co ma być nie OK...
odpowiedz
321 dni temu
polecam też dodać czosnek, jedna-dwie główki, dodatkowo majeranek do lepszego smaku :) placków nie trzeba ścierać na tarce, jeśli macie blender możecie również zrobić z tego odpowiednią masę, tylko pamiętajcie by potem dodać odpowiednią ilość maki :)
odpowiedz
698 dni temu
Jest napisane wyraźnie. Trzy sztuki.
odpowiedz
950 dni temu
Ile cebuli???
odpowiedz
949 dni temu
Drogi Gościu, do placków należy dodać 3 sztuki posiekanej szalotki, czyli łagodniejszej odmiany cebuli :)
1182 dni temu
odpowiedz
1240 dni temu
Placki ziemniaczane to klasyka dań ziemniaczanych :) Tak proste, a tak zachwycające za każdym razem.
odpowiedz
1288 dni temu
Ten olej słonecznikowy do smażenia to chyba pomyłka?
odpowiedz
698 dni temu
Najlepszy jest smalec.
zobacz wszystkie