
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aby zrobiły się bardzo miękkie. Po ugotowaniu rozgnieć na gładkie purée.
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Purée wykładamy na blat. Wysypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy jaja. Dodajemy sól i pieprz. Zagniatamy krótko i szybko na jednolitą masę.
Krok 2: Kroimy gnocchi
Ciasto dzielimy na części, a następnie formujemy z ciasta wałeczki. Wałeczki oprószamy mąką, a następnie kroimy je na ukos, oprószając co jakiś czas nóż mąką.
Gnocchi gotujemy partiami w osolonej wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez ok. 0,5-1 minutę.
Krok 3: Przygotowujemy pesto z rukoli
Upieczoną w 230°C paprykę zawijamy w folię aluminiową na 10 minut, aby się uparowała. W międzyczasie prażymy w piekarniku orzeszki sosnowe.
Rukolę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy upalone orzeszki sosnowe, filety anchois, czosnek oraz starty ser grana padano. Krótko miksujemy.
Paprykę obieramy ze skóry, a następnie kroimy ją w kostkę. Na zimną patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy 2 łyżki pesto. Ugotowane gnocchi wkładamy do sosu na patelni. Całość podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku białym pieprzem, solą. Dodajemy upieczoną paprykę.
Wykładamy danie na talerz, posypujemy odrobiną pieczonej papryki, listkami rukoli oraz plastrami grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na sos bolognese
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
1601 dni temu
Czy zamiast anchois można dodać coś innego lub pominąć i będzie równie dobre ?
odpowiedz
1600 dni temu
Ewo, możesz pominąć anchois i dodać np. nieco więcej grana padano. Anchois są dość słone i wpływają na wyrazistość pesto, więc jeśli zależy Ci na podobnym efekcie, podbij smak większą ilością słonego sera :)
3162 dni temu
Obiad prosty i aromatyczny. Rukola świetnie komponuje się z gnocchi. Ja do mojego dania dodałam jeszcze suszone pomidory, jako że je uwielbiam. Polecam!
odpowiedz