Kuchnia azjatycka - Sałatka warzywna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Som tam - sałatka tajska
Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!


Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Sałatka z kwiatem bananowca
Lubisz próbować nowych, egzotycznych smaków? Zobacz, jak przygotować sałatkę z kwiatem bananowca!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Sałatka warzywna – przepis
Sałatka warzywna jest obowiązkową potrawą w polskiej kuchni. Tradycyjna bazuje wyłącznie na warzywach zmieszanych z majonezem i przyprawami. Coraz częściej jednak do sałatki warzywnej dodaje się nietypowe składniki, które nadają jej zupełnie nowe walory smakowe. Czasami nawet taki szczegół jak rodzaj majonezu w sałatce jarzynowej może mieć znaczenie. Przekonajcie się o tym, sięgając po wegańską sałatkę wielowarzywną Kuchni Lidla. Przepis Kingi Paruzel, zawierający wśród składników pokrojone w kostkę jabłko, jest ilustracją zjawiska coraz większej popularności tego rodzaju sałatek warzywnych. Okazuje się bowiem, że sałatki z warzyw smakują nam jeszcze lepiej, jeśli zawierają choćby kawałek owocu. Możecie się o tym przekonać, sięgając po sprawdzone przepisy Kuchni Lidla na sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem oraz sałatkę owocowo-warzywną z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem. Naprawdę warto!
Sałatka warzywna fit
Sałatka warzywna to jedna z tych przekąsek, które bardzo łatwo można przygotować w wersji fit. Wystarczy, że skosztujecie sałatki warzywnej bez majonezu, a liczba kalorii znacznie spadnie! Tym sposobem zostaną w niej już tylko najbardziej wartościowe składniki. Jeśli więc jesteście smakoszami sałatek warzywnych, a w planie macie odchudzanie, to najwyższa pora zajrzeć do Kuchni Lidla, w której nie brakuje przepisów na sałatki jarzynowe w wersji fit. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę warzywną, aby stała się lekkostrawna i dietetyczna:
Sałatka warzywna – klasyk w nowej odsłonie
Kiedy w końcu znudzi się Wam klasyczna wersja sałatki warzywnej, przygotowywanej przez babcie i mamy od kilku dobrych lat, to zawsze możecie spojrzeć na nowatorskie propozycje Kuchni Lidla. A wśród nich m.in. sałatka warzywna:
- z kurczakiem: sałatka à la cesar z soczystym kurczakiem
- z makaronem: sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- z jajkiem: sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
- ze śledziem: sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- z ryżem: sałatka z ogórkiem, papają i ryżem
- z szynką: sałatka z salami
- z pieczarkami: sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
- z tuńczykiem: sałatka w stylu panzanella
W końcu każda sałatka stanie się warzywna, jeśli tylko dodacie do niej choćby kilka jarzyn, a niekoniecznie stworzycie ją z nich od A do Z. Dodatek w postaci owocu, sera czy kawałków mięsa wzmocni doznania smakowe. Czasami o oryginalności sałatki świadczyć może nawet sposób jej podania. Kuchnia Lidla doskonale wie, jak zrobić wrażenie na gościach, dlatego wśród pomysłów na sałatkę warzywną poddaje również te na warstwową sałatkę z kurczakiem oraz rosyjską sałatkę warstwową. Koniecznie sprawdźcie!