Na imprezę - Pieczywo - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!
![Grzanki z wędzonym na zimno halibutem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29d7422c13a9-d69c2f588555-kw49-2023-kinga-paruzel-grzanki-z-wedzonym-na-zimno-halibutem.webp)
Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!
![Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1349676f91f9-1f23ff96c75b-2-przekaski-na-impreze-sylwestrowa.webp)
Rwany chlebek ziołowy
Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.
![Rwany chlebek ziołowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/4fe3ec6109ee-0df34c5a6e7f-kw37-lidl-Rwany-chleb-z-maslem-ziolowym-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!
![Chlebek z pesto i kabanosami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b096a43f9c9f-8148582df467-kw14-2022-kinga-paruzel-Chlebek-z-pesto-i-kabanosami.webp)
Kawowe cinnamon rolls
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
![Kawowe cinnamon rolls](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b86ca00cf39c-e93f7e86a4ca-KW11_kinga_paruzel_cinamon_rollsy.webp)
Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.
![Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7b99cc755440-c090453c2306-kw31-lidl-chrupiace-chlebki-z-siemieniem-lnianym-1250x700.webp)
Chlebek mango
Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!
![Chlebek mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8b35d2c196c0-13dff4e3e8c9-kw11_Chlebek_mango_kinga_paruzel.webp)
Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.
![Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/855c2590e380-d9238c1e5db6-KW42_Kinga_Paruzel-chlebek-odrywany-z-serem-plesniowym-i-gruszka-1250x750.webp)
Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!
![Chlebki warzywne w trzech kolorach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b0383ab414bf-82e6109c8a47-weganskie_chlebki_warzywne_1250x700.webp)
Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.
![Gryczane bułeczki z serem camembert](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ce7d3c2b70e7-f5b703e1e4ba-BS_ONLINE_KW37_KAROL_CHLEBEK_200818_MJ_0094.webp)
Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!
![Chleb z pastą z serka koziego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/16ed3f5ff5cd-e8d70e5a8444-47_Chleb_z_pasta_z_serka_koziego_207_BEZ_LAKTOZY_D_1250x700.webp)
Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!
![Bułeczki z chili](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d4d8a00364e9-5ae54429f43f-Chilibrotchen.webp)
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa: