Szybkie przepisy - Pieczywo - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
![Chleb w stylu portugalskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/538420f0af8a-2d7a87f107c2-chleb-w-stylu-portugalskim-kuchnia-lidla-kinga-paruzel.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
Na imprezę, śniadanie, kolację – grzanki z razowego pieczywa z wędzonym halibutem i piklami z czerwonej cebuli. Pokochaj ten łatwy i szybki przepis Kingi na kanapkę!
![Grzanki z wędzonym na zimno halibutem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/29d7422c13a9-d69c2f588555-kw49-2023-kinga-paruzel-grzanki-z-wedzonym-na-zimno-halibutem.webp)
Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
![Świąteczne bułeczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2a29e0ee5d7b-d7c386786d41-kw49-2023-kinga-paruzel-swiateczne-buleczki.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!
![Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8648e24d078a-0f923e03a507-kw40-2023-kinga-paruzel-chlebek-puccia-z-salami-i-salatka-z-bazylii.webp)
Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.
![Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fbca4b3d2bf3-0097d4c2bf3d-kw40-kinga-paruzel-pinsa-z-szynka-prosciutto-cotto-i-buratta.webp)
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.
![Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/86bfc6191656-aa3fd2068c43-kw11-2023-pawel-malecki-pelnoziarnisty-chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami-slonecznika_1250x700.webp)
Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
![Croque madame](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7c698e89cd50-639a91de4848-kw06-2023-kinga-paruzel-croque-madame.webp)
Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!
![Life changing bread](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3bcfbf38c2f9-3197512ec087-life-changing-bread-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.
![Chleb orkiszowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/97383c01f084-876c83f5d512-chleb-orkiszowy-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.
![Ciabatta](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69cb2a6ba452-c8fd3b88c52d-ciabatta-kuchnialidla.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!
![Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1349676f91f9-1f23ff96c75b-2-przekaski-na-impreze-sylwestrowa.webp)
Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!
![Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3241377e3f1d-a73e8bc20359-CZERSTWY_CHLEB_NA_3_SPOSOBY_1250x700_3.webp)
Chleb na zakwasie – podpowiadamy, jak go upiec
Tradycyjny chleb na zakwasie ma długoletnią historię kulinarną. Można go upiec z dowolnej mąki, jednak najlepiej sprawdzają się mąka pszenna, żytnia i orkiszowa. Przepis Kuchni Lidla na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim bazuje na mieszance mąk pszennej i orkiszowej. Bez względu jednak na wasz wybór, zarówno chleb żytni, orkiszowy, jak i pszenny, najlepiej przygotować na zakwasie z mąki żytniej. Tak również radzi Kuchnia Lidla. Receptura na zakwas do chleba jest prosta. Wystarczy połączyć w misce 125 g mąki żytniej i 250 ml letniej wody, a następnie odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce. Przed upieczeniem chleba zakwas musi odstać 4 dni, ale w międzyczasie należy go doglądać i postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, aby w efekcie otrzymać lekko kwaśny smak i przyjemny zapach mikstury. Istotnym etapem wypieku chleba jest również przygotowanie zaczynu drożdżowego, który uzyskuje się w wyniku rozpuszczenia drożdży w letniej wodzie. Całość, tj. zakwas, zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki wymienione w przepisie na chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim należy zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie. Na koniec pozostaje już tylko odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny i poczekać, aż wyrośnie. Przed włożeniem do formy ciasto należy raz jeszcze wyrobić i znów poczekać, aż urośnie, tym razem ok. 30 minut. Ostatnim krokiem jest wstawienie ciasta do nagrzanego do 220°C piekarnika. Po 15 minutach temperaturę należy obniżyć do 200°C i piec chleb przez kolejne 25-35 minut.
Popularne chleby w Polsce – prezentujemy najsmaczniejsze
Coraz częściej docenia się chleby wypiekane z mąk takich jak orkiszowa, żytnia, kukurydziana czy nawet gryczana. Gatunki te są bardziej wartościowe pod względem odżywczym, a chleb smaczniejszy. Na topie jest teraz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty, na który przepis, i to niejeden, znajdziecie w Kuchni Lidla.
- chleb gryczany z miodem
- chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
- chleb słonecznikowy z bakaliami
- chleb z pastą z serka koziego
- chleb z samych ziaren
- chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- chlebek cukiniowy
- chlebek ryżowy
Przepis na pieczywo bezglutenowe
Wszyscy, którzy poszukują sprawdzonej receptury na chleb bezglutenowy, powinni koniecznie sięgnąć po przepis Kuchni Lidla na chleb z samych ziaren. Ten przepis przypadnie do gustu nie tylko osobom z nietolerancją glutenu, ale także weganom. Na liście składników nie widnieje bowiem ani jedno jajko. Przekonajcie się sami i spróbujcie chleba, którego sekret tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren!
Pieczywo na śniadanie
Jeśli zastanawiacie się, co zamiast chleba warto jadać na śniadanie, to Kuchnia Lidla podpowiada, że możecie upiec na przykład przepyszne bułeczki, rogaliki, a nawet chałkę! Sprawdźcie koniecznie przepisy na inne rodzaje pieczywa: