Szybkie przepisy - Jajka - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!
![Jajka en cocotte z kozim serem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/bf8535096ecc-0d87a03bb335-kw28-kuchnia-lidla-kinga-paruzel-jajka-en-cocotte-z-kozim-serem.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!
![Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/69c98c0a14be-a308df1bdf11-kuchnia-lidla-kw19-paula-bonowicz-golec-kanapka-z-jajkiem-1250x700.webp)
Zielona pasta jajeczna
Niesamowicie prosta w przygotowaniu i smaczna – właśnie taka jest ta zielona pasta jajeczna. Sprawdź ten przepis i poznaj nowy pomysł na pyszne kanapki!
![Zielona pasta jajeczna](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a5a1d634957-b29d64b6d1bf-Paula-Bonowicz-Golec-pasta-jajeczna.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
![Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3356a2db7e95-34f6da62b984-Kinga-Paruzel-jajka-faszerowane-koszyczki-1250x700.webp)
Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!
![Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/95d2062c7420-e3464993f192-kw09-2024-lidl-gofry-szpinakowe-z-jajkiem-sadzonym-i-wedzonym-lososiem.webp)
Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
![Frittata z boczkiem i młodą kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a0c8944cd11-ea6790d36578-kw07-2024-karol-okrasa-frittata-z-boczkiem-i-mloda-kapusta.webp)
Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.
![Jajecznica z chorizo](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f2b78ed4b6cb-1939a07b5013-kw04-2024-kinga-paruzel-jajecznica-z-chorizo-1250x700.webp)
Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.
![Szakszuka z chorizo i oliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c2d584fcbfb6-69966b57feb6-kw04-2024-karol-okrasa-szakszuka-z-chorizo-i-oliwkami-1250x700.webp)
Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.
![Omlet marchewkowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/04bdc7958253-e9dc6088cbe8-kw36-2023-omlet-marchewkowy.webp)
Śniadaniowe gniazdka z cukinii
Śniadaniowe gniazdka z cukinii, czyli szybkie w przygotowaniu śniadanie z jajkami i serem feta. Sprawdź, jak prosto można je przygotować, i ciesz się tym pysznym daniem!
![Śniadaniowe gniazdka z cukinii](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e76882073bb9-bd7275d85acc-kw33-2023-kinga-paruzel-sniadaniowe-gniazdka-z-cukinii-1250x700.webp)
Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!
![Omlet ze szparagami i z fasolką edamame](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3a23ed876cdc-e9f5a2623b3f-kw22-2023-kinga-paruzel-omlet-ze-szparagami-i-z-fasolka-edamame-1250x700.webp)
Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.
![Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/888445c80968-1c4d7eb76f91-kw14-2023-paula-bonowicz-golec-wiosenny-kopiec-kreta-bez-pieczenia-1250×700.webp)
Mnóstwo sposobów na przyrządzenie jajka!
Jajka jadamy zwykle na miękko lub na twardo. To jednocześnie najprostszy i najszybszy sposób ich przyrządzenia, który sprawdza się wyśmienicie w przypadku śniadania. Częstą praktyką kulinarną jest również serwowanie jajka sadzonego, np. na kanapce czy też w towarzystwie takich dodatków jak tortilla i bekon. O wiele rzadszym, ale niezwykle ciekawym pomysłem na wykorzystanie jajek, jest podanie jajek w koszulce lub w szklance. Pierwszy ze sposobów został dokładnie opisany w przepisie Kuchni Lidla na jajka po benedyktyńsku, a o drugim sposobie serwowania jajek – jajkach po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami przeczytacie, zaglądając do kolejnego przepisu. Pamiętajcie też o jajkach nadziewanych różnego rodzaju pastami. Jajka faszerowane to jeden z przysmaków polskiej kuchni. A jeśli chcecie poznać również inne sposoby na przyrządzenie jajka, to spójrzcie na pozostałe przepisy Kuchni Lidla:
- jajka w sosie bazyliowym z purée
- jajka cocotte z wędzonym łososiem i prowansalskim ratatouille
- jajka w kokilkach
- awokado zapiekane z jajkiem
- wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- jajka z blaszki
- zapiekane jajka z salami i papryką
- jajko zapiekane w bagietce
- tostowe koszyczki z pieczarkami, boczkiem i jajkiem
Ile czasu gotować jajka na miękko?
Gotowanie jajek na miękko rodzi zazwyczaj wiele wątpliwości. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, jak ugotować idealne jajko, którego skorupa nie pęka, a białko nie wycieka podczas wrzenia wody. Głównym dylematem jest natomiast to, ile minut powinno się gotować jajka, aby w efekcie ugotować je na miękko. Otóż, zgodnie ze wskazówką Kuchni Lidla, którą znajdziecie w przepisie na jajka w sosie bazyliowym z purée z groszku i ziemniaków, jajka gotujemy na miękko przez ok. 3-4 minuty. Jeśli wolimy półmiękkie – wydłużamy czas do 6 minut. Pamiętajmy jednak, że jajka różnią się między sobą wielkością, dlatego jeśli zależy nam, żeby były ugotowane na miękko, to gotujmy razem te o zbliżonym rozmiarze.
Jaka faszerowane – sprawdź nasze propozycje!
Jajka faszerowane czy też inaczej nadziewane to doskonała propozycja śniadania. Jeśli więc planujecie je przygotować, to sprawdźcie pomysły Kuchni Lidla na jajka faszerowane awokado, łososiem, a także wieloma innymi, równie pysznymi dodatkami. Oto przepisy na jajka z awokado lub z łososiem oraz kilka innych inspirujących pomysłów na ten przysmak: