zobacz film Ptysie ze śliwkami i kremem waniliowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • sitko o drobnych oczkach
  • robota kuchennego
  • 3 worki cukiernicze
  • 3 tylki
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Masło do przygotowania kruchego ciasta i śmietankę do przygotowania kremu waniliowego przechowuj w lodówce, aby były zimne w momencie użycia. Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

CIASTO KRUCHE

KROK 1: WYRABIAMY KRUCHE CIASTO

Składniki przekładamy do miski i zagniatamy, aż powstanie kruszonka, a następnie krótko wyrabiamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez czas przygotowywania pozostałych składników.

CIASTO PARZONE

KROK 1: PARZYMY CIASTO

Do garnka wlewamy wodę i mleko oraz dodajemy masło. Składniki zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i przesiewamy bezpośrednio do garnka. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy przez ok. 40-45 sekund, aż powstanie jednolite ciasto.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO PARZONE

Gotowe ciasto przekładamy do misy robota kuchennego, od czasu do czasu mieszamy je, aby ostygło. Do przestudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka. Kolejne jajka dodajemy pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Miksujemy na średnich obrotach. Uważnie obserwujemy konsystencję ciasta – powinno przypominać ugotowany, dość gęsty budyń. Jeśli po dodaniu 4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego.

KARMELIZOWANE ŚLIWKI

KROK 1: KARMELIZUJEMY ŚLIWKI

Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Na patelni stopniowo roztapiamy cukier. Do gorącego, roztopionego cukru dodajemy śliwki i wlewamy czerwone wino. Owoce gotujemy, aż zaczną się rozpadać, pod koniec doprawiamy cynamonem.

KREM WANILIOWY

KROK 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM NA PARZE

W garnku gotujemy trochę wody. Do metalowej miski dodajemy 3 żółtka i cukier waniliowy. Całość krótko ucieramy i stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Jajka dalej ubijamy, aż powstanie jednolita masa.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ

Wyłączamy gaz, do miski dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy. Miskę ściągamy z garnka, przekładamy do niej połamaną na kawałki białą czekoladę i nasiona wanilii. Całość zostawiamy na chwilę, aż czekolada się roztopi, i mieszamy rózgą do połączenia składników.

KROK 3: ŁĄCZYMY KREM Z BITĄ ŚMIETANĄ

Do masy czekoladowej stopniowo dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce, aż stężeje.

PTYSIE Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM WANILIOWYM

KROK 1: WYKRAWAMY KRĄŻKI Z KRUCHEGO CIASTA

Ciasto dość cienko wałkujemy. Następnie wykrawamy z niego krążki o średnicy ok. 4 cm.

WSKAZÓWKA! Pozostałe ciasto możemy zawinąć w folię spożywczą i zamrozić – przyda się do przygotowania szybkiego deseru, np. owoców pod kruszonką.

KROK 2: SZPRYCUJEMY PTYSIE

Blachę do pieczenia delikatnie natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto parzone przekładamy do rękawa cukierniczego z gładką tylką i na blachę, w sporych odstępach, szprycujemy ptysie o średnicy ok. 4 cm.

KROK 3: PIECZEMY PTYSIE

Na każdym ptysiu układamy krążek kruchego ciasta . Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 25‑30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe ptysie studzimy.

KROK 4: NADZIEWAMY PTYSIE

Śliwki przekładamy do worka cukierniczego z dość dużą tylką. Krem waniliowy również przekładamy do worka cukierniczego, z odrobinę mniejszą tylką. Każdego ptysia delikatnie nacinamy z boku. Następnie nadziewamy je najpierw karmelizowanymi śliwkami, a później kremem waniliowym. Gotowe ptysie oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!