
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy rozczyn z drożdży
Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
KROK 2: Kroimy banany w plastry
Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
KROK 3: Smażymy racuchy
Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
1916 dni temu
Moje pierwsze racuchy drozdzowe. Wyszly znakomicie!!!
odpowiedz
2084 dni temu
racuchy jak puchatki pyszne
odpowiedz
2426 dni temu
Super przepisy❤❤❤
odpowiedz
2425 dni temu
Dziękujemy! ❤
2543 dni temu
Nie wiem kto wymyślał przepis ale na pewno nie umie gotować. Do zagniecionego ciasta drożdżowego nie daje się mokrego po zagniataniu bo się po prostu nie wymiesza. Zagniatanie wydziela gluten który potem nie chce przyjąć więcej wilgoci i robią się grudy. Polecam wszystko wymieszać od razu i po prostu zostawić do rośnięcia - efekt ten sam i nie zniszczycie ciasta.
odpowiedz
2542 dni temu
Drogi Gościu, ciasta z tego przepisu nie zagniatamy. Mleko delikatnie mieszamy z mąką i drożdżami jedynie z wierzchu, w zagłębieniu, by stworzyć rozczyn, który w ciepłym miejscu zacznie pracować i rosnąć. Dopiero po tym czasie łączymy suche składniki ciasta, drożdżowy rozczyn, mleko i jajko po to, by je ze sobą dokładnie wymieszać i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
2862 dni temu
POdobno po tych racuchach grupa VOX zaśpiewała swoj przebój "bananowy song"...
odpowiedz